Quick Boys in de Derde Divisie (III): Jan Zoutman

In het drieluik ‘Quick Boys in de Derde Divisie’ blikken we met een aantal prominente Quick Boyzers terug op de eerste seizoenshelft, én kijken we vooruit naar de tweede seizoenshelft. Na het kampioenschap van afgelopen seizoen komt Quick Boys dit jaar uit in de Derde Divisie. Momenteel staan de blauwwitten op de zevende plaats, met 26 punten uit 18 duels. In het laatste deel van het drieluik is trainer Jan Zoutman aan het woord.

Tenerife
Afgelopen week was Quick Boys traditiegetrouw te vinden op Tenerife, alwaar de selectie zich voorbereidde op de tweede seizoenshelft. Voor Jan Zoutman was het de tweede keer dat hij op Tenerife was. De trainer kijkt met een goed gevoel terug: “Een trainingskamp is bijna altijd prettig, zeker als je in een andere omgeving bent met in dit geval ook weer heerlijk weer. Je bent op elkaar aangewezen, hebt veel meer tijd dan normaal en komt vanzelf in een positieve flow van waaruit goede dingen gebeuren. Er is prima getraind en we hebben leuke dingen gedaan buiten het voetballen en trainen, dus ik ben zeker tevreden.”

Extra positief was Zoutman over de potentials: “Vooral onze drie potentials die meewaren naar Tenerife hebben zich van hun beste kant laten zien. Daarnaast is het duidelijk dat Delano a Cohen op de weg terug is na zijn blessure. Concurrentie is alleen maar goed voor het elftal, het houdt iedereen scherp.”

De enige nieuwkomer tot nog toe deze transferperiode luistert naar de naam Hermann Kabasele. De Congolees maakte tijdens het trainingskamp een goede indruk op Zoutman: “Hermann is een fysiek sterk aanspeelpunt met een neusje voor het doel. Zijn houding is tot nu toe zeer positief. Bovendien is hij open en spontaan. Hij past zich makkelijk aan en dat is best knap voor iemand in zijn situatie. Of hij mijn eerste spits is? Ik praat niet graag over eerste of tweede speler voor een positie. De beste speelt en is op dat moment de eerste spits.”

Derde Divisie
Het eerste halfjaar in de Derde Divisie kende voor Quick Boys een grillig verloop, met een aantal forse nederlagen, maar ook een sterk slot. “We hebben de zwaktes van het elftal duidelijk kunnen zien en ervaren. Vorig seizoen kwam dat niet of nauwelijks naar voren. Het positieve is dat we er iets aan kunnen doen. De resultaten daarvan zijn in de tweede periode tot nog toe al zichtbaar geweest. Deze lijn willen we dan ook graag doortrekken.”

Quick Boys staat er na het sterke slot voor de winterstop goed voor in de strijd om de tweede periodetitel. Na vijf wedstrijden staan de blauwwitten samen met Harkemase Boys aan kop. Zoutman staart zich echter niet blind op deze periode: “De doelstelling is nog steeds om bij de bovenste vijf te eindigen. In oktober waren er mensen die riepen dat dat niet meer haalbaar was. Je reinste onzin! Een seizoen duurt lang en verloopt altijd in fases. Het is nu zaak om weer goed te starten na de winterstop. Uiteraard zullen we het niet nalaten om een periode te pakken als dat kan. Maar het maakt me niks uit of dat nu de tweede of de derde is.”

Vaak valt de naam van Yordi Teijsse wanneer een vergelijking wordt gemaakt met het zeer succesvolle vorige seizoen. De aanvaller scoorde 30 keer en verdiende een transfer naar het Schotse Dundee FC. Voor Zoutman is de succesvolle spits niet het belangrijkste verschil: “Het verschil zit natuurlijk nooit in één speler, hoewel Yordi wel geweldig gepresteerd heeft. Maar ik ben niet van het terugkijken. Dat heeft namelijk geen enkele zin, dus daar steek ik geen tijd en energie in. De competitie is sterker, de spelers hebben daaraan moeten wennen en we werden met onze eigen zwakheden geconfronteerd. Dat zijn voor mij de belangrijkste verschillen met het vorige seizoen.”

Assistent-trainer
Medio december maakte Martin Steenvoorden bekend te vertrekken als assistent-trainer bij Quick Boys. De 49-jarige Amsterdammer was sinds het begin van vorig seizoen de rechterhand van trainer Jan Zoutman, maar is toe aan een nieuwe uitdaging. “In de eerste plaats wil ik voorop stellen dat ik heb genoten en nog altijd geniet van de samenwerking met Martin. Hij is een bijzonder mens met een geheel eigen kijk op situaties. Dat maakt hem authentiek en prettig om mee samen te werken. Voor zijn opvolger is een profiel geschetst wat aansluit bij wie ik ben en hoe ik werk. Er zijn al veel trainers die zichzelf aandienen. Uiteindelijk beslist Gert Aandewiel als Technisch Manager over de definitieve invulling van de functie. We hebben hier echter nog geen haast mee, dus nieuws hierover verwacht ik op korte termijn nog zeker niet.”

Deel 1 en 2 van het drieluik ‘Quick Boys in de Derde Divisie’:
Quick Boys in de Derde Divisie (I): Martijn de Graaf
Quick Boys in de Derde Divisie (II): Mohamad Mahmoed

Op de foto, v.l.n.r.: Jan Zoutman (hoofdtrainer), Martin Steenvoorden (assistent-trainer), Patrick de Groot (keeperstrainer), Jan de Jager (verzorger), Stefan van Rijn (wedstrijdsecretaris)

Geef een antwoord