Voorbeschouwen met… Max van Steen & Niels van Veen

Morgenmiddag staat voor de zesde maal de dorpsderby tussen FC Rijnvogels en Quick Boys op het programma. Een van de weinige spelers die tot nog toe alle edities meemaakte is Niels van Veen. De 26-jarige aanvaller speelde enkele jaren bij Quick Boys, tot hij in 2014 verkaste naar FC Rijnvogels. Drie keer als basisspeler, eenmaal als invaller en eenmaal vanaf de bank was hij getuige van de derby. De heenwedstrijd dit seizoen, die door FC Rijnvogels met 1-2 werd gewonnen, kwam hij niet in actie. Max van Steen, de spits van Quick Boys, wel: hij maakte de openingstreffer, die uiteindelijk niet voldoende bleek voor de zege.

Voorafgaand aan de derby sprak de Webredactie de twee aanvallers. Hoe kijken zij terug op de heenwedstrijd? Wat vinden ze tot nog toe van het seizoen? En wat zijn hun voorspellingen voor morgen? Je leest het allemaal hieronder!

De heenwedstrijd
Op 8 oktober van het vorige jaar ontmoetten Quick Boys en FC Rijnvogels elkaar op sportpark Nieuw Zuid. Max van Steen zette Quick Boys na twintig minuten op een 1-0 voorsprong. In de slotfase ging het echter helemaal mis. Uit een corner schoot Arno Dijkstra in de 85e minuut de 1-1 binnen, waarna de ingevallen oud-Quick Boyzer Jaap van Duijn uit een penalty ook nog de 1-2 maakte. “Het was heel frustrerend”, aldus Max van Steen. “In één keer kantelde het helemaal. En toen kregen we ook nog die penalty tegen, die volgens mij bovendien onterecht was. Echt een frustrerende wedstrijd. Bij een 1-0 stand had ik zelf ook nog een penalty moeten krijgen, dan was het misschien wel 2-0 geweest. Het is heel zuur als je dan verliest.”
Niels van Veen: “Tja, volgens mij was het op het laatst inderdaad geen penalty, en die corner viel ook wel een beetje gelukkig. Maar ja, soms zit het net mee. Je hebt ook van die wedstrijden dat alles net tegen zit.”
Max: “Je moet ook naar jezelf kijken. Als je vijf minuten voor tijd met 1-0 voor staat, dan mag je dat niet meer weggeven. Ik denk dat dat sindsdien wel beter gaat. Tegen FC Lisse (op 17 december, red.) trokken we die 1-0 bijvoorbeeld wel over de streep. Daar zijn we als ploeg toch wel in gegroeid.”
Voor Niels was het ondanks de winst ook geen al te leuke middag. Het was voor hem een van de drie wedstrijden dit seizoen waarin hij niet in actie kwam: “Ik was gewoon fit, maar trainer Hein van Heek koos ervoor om anderen erin te zetten en mij uiteindelijk ook niet in te laten vallen. Dat is een keus van de trainer, al was het voor mij wel jammer. Zeker in zo’n wedstrijd hoop je dat je er nog wel inkomt. Maar uiteindelijk win je, dus dan heb je als speler ook weinig te zeggen natuurlijk.”

Het seizoen tot nog toe
Na twintig wedstrijden staat Quick Boys tiende, met 27 punten. FC Rijnvogels bevindt zich met 23 punten uit 21 wedstrijden in de degradatiezone. Twee weken geleden leek de ploeg zeer belangrijke punten te pakken tegen IJsselmeervogels. Vlak voor tijd scoorde de net ingevallen Niels van Veen de 3-2. Door twee goals van de 36-jarige Berry Powel in blessuretijd won IJsselmeervogels tóch nog. Niels: “Toen ik scoorde dacht ik wel: het moet wel heel gek lopen wil je deze niet meer pakken. Maar blijkbaar was het toch mogelijk… Heel pijnlijk. Je mag die wedstrijd natuurlijk nooit meer zo weggeven.”
Bang om te degraderen is Niels evenwel niet. “Ik moet zeggen dat ik er geen moment aan heb getwijfeld dat het niet goed gaat komen. We hebben genoeg kwaliteiten in de ploeg, al moet je zo’n wedstrijd als tegen IJsselmeervogels natuurlijk niet drie keer achter elkaar hebben…” Max: “Zaterdag mag nog wel een keer.” Niels: “Haha, nou, laten we dat maar niet doen!”
Niels moet het dit seizoen vooral doen met invalbeurten. Half december maakte FC Rijnvogels bekend dat zijn contract niet verlengd gaat worden. “Ik heb natuurlijk niet veel gespeeld dit seizoen, in tegenstelling tot de vorige twee seizoenen. Helemaal als een verrassing kwam het dus niet. Natuurlijk wil je wel spelen, maar met de jongens die er zitten heb ik het prima naar mijn zin, dus wat dat betreft had ik zelf wel willen blijven. Voor volgend jaar heb ik al wel wat gesprekken en telefoontjes gehad, maar er is nog niks concreet.”

Voor Quick Boys verloopt het seizoen tot nog toe wisselend, waarbij goede en slechte wedstrijden elkaar afwisselen. Max heeft er vertrouwen in dat Quick Boys nog gaat stijgen op de ranglijst. “Het staat allemaal heel dicht bij elkaar. Daarom is het jammer dat we twee weken geleden verloren bij ASWH. Voor de tweede periode hadden we anders goede zaken kunnen doen. Die periode wordt nu wel lastig. Maar als we een goede start maken in de derde periode, maken we ook daar nog kans.”

  MAX VAN STEEN   NIELS VAN VEEN
Club Quick Boys                FC Rijnvogels
Positie Aanvaller   Aanvaller
Leeftijd 20 jaar   26 jaar
Wedstrijden 18   18
Doelpunten 4   2

De opkomst van Max
Sneller dan velen hadden verwacht stond Max van Steen het grootste deel van dit seizoen in de basis. Door het vertrek van Yordi Teijsse en het blessureleed van aanwinst Jason Oost kreeg Max het vertrouwen van trainer Jan Zoutman. Max: “Ik heb de voorbereiding veel kunnen spelen, omdat er nog geen spits was gehaald. Uiteindelijk kwam Jason er wel bij, maar die heeft natuurlijk een hoop last van blessures gehad. Sindsdien heb ik eigenlijk alles wel gespeeld.” Helemaal tevreden is Max echter nog niet: “Ik had wel wat meer willen scoren dit seizoen. Het startte goed, maar daarna hebben we als ploeg ook wat mindere fases gekend. Zeker in de fase voor de winterstop stond het wel weer beter.”
Zijn mooiste moment beleefde hij in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen ONS Boso Sneek. Max viel in, zag Anthony Bentem de 1-1 maken en scoorde zelf vijf minuten voor tijd de winnende. “Ik was vorig seizoen al drie kort ingevallen. Ditmaal kreeg ik wat langer de kans, ruim twintig minuten. Als je dan de winnende erin mag koppen, je eerste goal hier, dat vergeet je niet zo snel meer. Dat was voor mij echt het hoogtepunt van het afgelopen halfjaar.”
Al aan het begin van het seizoen verlengde Max zijn contract tot 2018. Hij hoopt de komende tijd en volgend seizoen op dezelfde weg door te kunnen gaan: “Het is uiteraard altijd afhankelijk van welke spelers er nog bijkomen. Concurrentie heb je altijd, het is aan mij om topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen en gewoon te gaan vlammen. Ik wil hier natuurlijk wel mee doorpakken. Als je nu zoveel speelt, wil je volgend seizoen eigenlijk minstens net zo veel spelen.”

De return
Dankzij twee goals van Teijsse won Quick Boys vorig seizoen met 0-2 bij FC Rijnvogels. Niels verwacht morgen een open wedstrijd op De Kooltuin: “Quick Boys is een ploeg die altijd wel naar voren speelt, terwijl wij ook niet te beroerd zijn om vooruit te voetballen. Ik verwacht en hoop daarom ook op een open wedstrijd. En ik hoop dat wij vroeg scoren, dan denk ik dat het een voor ons een hele mooie zaterdag kan worden.”
Niels hoopt ditmaal wél in te vallen, maar houdt ook een slag om de arm: “Ik heb het er nog niet met de trainer over gehad. Het ligt er natuurlijk aan hoe zo’n wedstrijd verloopt. Als we met 2-0 voorstaan, zal ik niet zo snel worden ingebracht.”
Max ziet kansen voor Quick Boys: “Wat Niels al zegt, FC Rijnvogels is een ploeg die wil voetballen, ik denk dat dat ons wel ligt. We hebben meer moeite met ploegen die zich ingraven dan met meer voetballende teams. Voor ons komt er dan meer ruimte op het veld. Wij zien een ploeg die wil voetballen en het niet van het ‘vechten’ moet hebben.” Kans op revanche voor de 1-2 nederlaag in eigen huis is er morgen niet voor Max. Door een liesblessure miste hij al de wedstrijd bij ASWH (2-1 verlies) en ook de derby komt te vroeg voor hem: “Zeker met dit soort blessures moet je geen risico’s nemen. Ik train wel weer mee, maar als ik aanzet voel ik het nog. Ik hoop volgende week weer helemaal fit te zijn; morgen komt helaas te vroeg.”

Tot slot: welke score verwachten de aanvallers morgen op het scorebord te zien?
Niels: “Ik denk een gelijkspel, 2-2.”
Max: “Nee hoor, het wordt een mooie 0-2 voor ons!”

Geef een antwoord