Column Jim Gillissen: "Het nieuwe amateurvoetbal"

“Het eerste jaar in de Derde Divisie zit er alweer bijna voor tweederde op. Wat gaat het voetbalseizoen snel! Dankzij de zege van afgelopen dinsdag tegen Odin’59 (3-2 winst) hebben we ons goed genesteld in de middenmoot en kunnen we met vertrouwen aan de derde periode beginnen.
 
Nu de competitie ver gevorderd is, kun je een goede mening geven of het invoeren van de Derde Divisie een toegevoegde waarde is voor het Nederlandse amateurvoetbal. Afgelopen week gaf het bestuur zelf al te kennen dat zij het geen goede ontwikkeling vindt wanneer er nog meer beloftenelftallen toegelaten worden in de Derde Divisie. Ik sluit mij volledig aan bij deze stellingname van de club.

Vorige week speelde we zowel tegen FC Rijnvogels (0-3 winst) als tegen Jong FC Volendam (2-3 verlies): een dorpsderby vs. ‘het nieuwe amateurvoetbal’. Als je het verschil ziet qua entourage tussen de uitwedstrijd bij FC Rijnvogels en de wedstrijd tegen Jong FC Volendam lijkt het mij duidelijk welke wedstrijd het publiek meer aanspreekt. Echter, de KNVB lijkt een ander doel voor ogen te hebben met het amateurvoetbal. Zij vinden de ontwikkeling van talentvolle profspelers belangrijker dan het plezier van de liefhebbers in het amateurvoetbal.

Als je de toeschouwersaantallen bekijkt van de beloftenelftallen, geeft dat al aan hoe weinig het leeft onder het publiek om naar zulke wedstrijden te gaan. Bij vrijwel geen enkel beloftenelftal zit pakweg meer dan 100 man publiek, laat staan dat er publiek mee gaat naar de uitwedstrijden. Toen Jong FC Volendam de 0-1 tegen ons maakte, zag ik werkelijk waar maar één man achter het doel juichen!

Naast het feit dat er weinig publiek op deze wedstrijden afkomt, kun je je ook afvragen of het eerlijk is dat deze beloftenelftallen gebruik mogen maken van spelers van de A-selectie. Voor de meeste amateurverenigingen is het van groot belang om op een zo hoog voetbalniveau te acteren. Door supportersaantallen, daaraan gerelateerde kantineomzet en potentiële nieuwe sponsoren is het voor een club mogelijk om te investeren in haar eigen faciliteiten. Het zou echter zomaar kunnen dat er bij het beloftenelftal een speler wordt opgesteld die een dag ervoor nog gedeeltelijk meespeelde in de Eerste Divisie! Als dan aan het eind van het seizoen blijkt dat een club door deze nederlaag een paar punten tekort komt voor lijfsbehoud, kan ik mij heel goed voorstellen dat de club zich belazerd voelt, ook al is het volgens de regels. Het zou uniek zijn wanneer dit voorkomt, maar geheel uitgesloten is het zeker niet.

Nee, geef mij maar meer van zulke wedstrijden als tegen FC Rijnvogels. Een vol sportpark, speciaal een extra tribune aangebouwd en een gezellige sfeer tijdens de derde helft. Dé ingrediënten voor een leuke zaterdagmiddag. Bovendien was het voor mij een extra ‘speciaal’ moment om na vijf maanden blessureleed tijdens de derby weer bij de wedstrijdselectie te zitten. Helaas zat een invalbeurt er niet in, maar ik ben er weer klaar voor!

Ondanks de beloftenelftallen komen er gelukkig nog genoeg leuke wedstrijden aan in de derde periode. Deze zijn door de amateurliefhebber al lang en breed omcirkelt in zijn agenda. En zo ook in mijne!”

Jim Gillissen

Geef een antwoord