25 jaar later: doelman Tom van der Niet

Gepubliceerd op: 22-03-2017 19:30

25 jaar geleden, in het seizoen 1991-1992, won Quick Boys liefst drie prijzen in één seizoen: het afdelingskampioenschap, het zaterdagsamateurkampioenschap en het algeheel amateurkampioenschap. Het was voor Quick Boys de eerste keer dat dat lukte; in het seizoen 2003-2004 werd het kunstje nog eens herhaald. In de serie '25 jaar later' kijken we terug met de hoofdrolspelers van destijds. Enkele weken geleden spraken we al met trainer Wim van Zwam: vandaag is het de beurt aan doelman Tom van der Niet (47).

Er zijn maar weinig spelers die zo vaak voor Quick Boys speelden als Tom van der Niet. Op 12 september 1987 maakte hij zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Marken (1-1) en pas ruim 13 jaar later speelde hij zijn laatste duel (10 februari 2001 bij Barendrecht, 2-1). In totaal kwam hij naar eigen zeggen tot 247 wedstrijden in het eerste elftal. Wat weet hij nog van het successeizoen 1991-1992? "Het jaar ervoor waren we al afdelings- en zaterdagsamateurkampioen geworden, waarna we in de strijd om het algeheel landskampioenschap kansloos verloren van De Treffers. Vervolgens kwam Wim van Zwam, waarmee het de eerste seizoenshelft niet zo goed liep. De laatste wedstrijd voor de winterstop verloren we van Heerjansdam (3-2, red.). In die periode werd dan ook besloten het contract van Wim van Zwam niet te verlengen. Na de winterstop verloren we echter geen wedstrijd meer, op de eerste wedstrijd in de nacompetitie na (2-1 bij ACV, red.). Dankzij de sterke reeks lukte het om drie keer kampioen te worden. Vooral de laatste wedstrijden waren geweldig. Thuis wonnen we met 2-1 van Rheden en uit werd het 0-0, wat uiteindelijk genoeg was."Van der Niet debuteerde op zijn achttiende in het eerste van Quick Boys. In de jaren hiervoor had hij echter al naam gemaakt in diverse jeugdteams. "Voor mij was dat een heel mooie tijd. Met de jeugd heb ik bijna altijd op het hoogste niveau gespeeld en ben ik t/m de C-junioren altijd kampioen geworden." Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt: hij werd ook opgeroepen voor diverse jeugdelftallen van het Nederlands Elftal. "In die tijd moesten er aardig wat selectiewedstrijden worden gespeeld vooraleer je opgeroepen kon worden. Uiteindelijk was ik bij het Nederlands Elftal O16 en O17 eerste doelman en heb ik zes jeugdinterlands gespeeld. Het was een geweldige tijd, waarbij ik ook in het buitenland heb gespeeld. Maar voor mij zijn het niet alleen goede herinneringen. Met O17 hadden we ons gekwalificeerd voor het EK in Hongarije. Twee weken voor aanvang van dit toernooi liep ik echter een zware enkelblessure op, waardoor ik niet kon meedoen. Toen was ik wel even helemaal klaar met het voetbal."

Het had niet veel gescheeld of Van der Niet had nooit in het eerste elftal van Quick Boys gespeeld. HFC Haarlem, toentertijd spelend in de Eredivisie, toonde diverse keren interesse. "Ik was 16 jaar en zou er derde keeper worden achter Edward Metgod en Ruud Hesp. Ik heb diverse keren gesproken met de trainer Hans van Doorneveld, maar heb het toch niet gedaan. Er is later ook nog interesse geweest van diverse andere clubs, maar ik had het bij Quick Boys prima naar mijn zin en speelde op het hoogste niveau. Achteraf gezien heb ik er nog wel eens spijt van gehad dat ik destijds niet naar Haarlem ben gegaan."

Van der Niet leek dan ook uitverkoren te zijn om in zijn gehele carrière alleen voor Quick Boys te spelen. In 2001 verliet hij de club op 31-jarige leeftijd echter toch nog om te gaan spelen bij RKAVV. Zijn vertrek bij Quick Boys verliep niet vlekkeloos. Van der Niet kreeg ruzie met toenmalig trainer Ruud de Groot en wilde onder hem niet meer spelen. "Ik ben toen halverwege het seizoen gestopt bij Quick Boys en bij RKAVV gaan trainen. Al vrij snel kreeg ik de aanbieding daar het volgende seizoen te gaan voetballen. Ik ben daar toen op ingegaan, mede omdat De Groot nog een contract had voor anderhalf jaar. Alleen werd hij er enkele weken later alsnog weggestuurd bij Quick Boys... Maar goed, bij RKAVV heb ik drie seizoenen gevoetbald en een onwijs leuke periode gekend. Op mijn 34e ben ik gestopt met keepen. Ik had toen twee zware knieblessures gehad: het was gewoon klaar."

Na zijn voetballoopbaan keerde Van der Niet terug bij Quick Boys. Als keeperstrainer maakte hij enige tijd deel uit van de staf rond het eerste elftal, waar hij onder meer met plezier samenwerkte met trainers John Blok en Wilfred van Leeuwen. "Ik ben nu drukker dan ooit, haha! Ik train diverse jeugdkeepers van de hoogste selecties. Daarnaast train ik samen met Gert Pluimgraaff Quick Boys JO15-2 en zit ik in het Technisch Hart van de jeugd, alwaar ik me voornamelijk bezighoudt met het keepersgebeuren. Al met al sta ik vier keer in de week op het veld."

Maar daar blijft het niet bij voor Van der Niet, die in het dagelijks leven werkzaam is als incassomedewerker bij de Gemeente Leiden. Hij volgt ook Quick Boys 1 nog op de voet. "Als ik kan, ga ik elke wedstrijd kijken met het befaamde 'Busje on Tour', dat zijn de echte kenners! Op dit moment presteert het eerste elftal te wisselvallig om een rol van betekenis te spelen in de competitie. Er zal nog wat moeten gebeuren om volgend seizoen de stap te maken naar de top van de Derde Divisie."

Agenda

 

 

Alles over het Quick Boys Gala 2015

Quick Boys Gala 2015

Van Maanen Taarten

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________