Strijdend Quick Boys JO19-1 strandt in nacompetitie

De opdracht was duidelijk. Quick Boys JO19-1 moest met twee doelpunten verschil winnen van VVV Venlo O19 om een verlenging uit het vuur te slepen. Dankzij twee late treffers van invaller Melle Rekvelt voldeed de ploeg van trainer Albert Spaans aan deze voorwaarde. Een tegendoelpunt van de Limburgers in de eerste helft van de verlenging gooide roet in het spreekwoordelijke eten van de talentvolle blauwwitten.

Vorige week hield Quick Boys JO19-1 een kater over aan het bezoek aan Venlo. Dankzij doelpunten van Koen van Liempt, Martijn Rog en Chris Guijt stond het vlaggenschip van de jeugdopleiding op een comfortabele 1-3 voorsprong in stadion De Koel. Uiteindelijk trokken de blauwwitten alsnog aan het kortste eind en keerden zij met een 3-5 nederlaag huiswaarts.

In de eerste bedrijf van de terugwedstrijd op Nieuw Zuid was Quick Boys JO19-1 onder het toeziend oog van een paar honderd aanwezige toeschouwers de bovenliggende partij. De Katwijkers trokken op een zonovergoten sportpark Nieuw Zuid vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief naar zich toe, maar moesten desalniettemin bedacht zijn voor de vlijmscherpe counters van de Venlonaren. Doelman Pim van der Plas, die zijn laatste wedstrijd als junior speelde, hield met enkele cruciale reddingen zijn ploeg in de race. Maar ook de thuisploeg kreeg een paar goede mogelijkheden om de score te openen. Toch werd de eerste helft zonder doelpunten afgesloten.

Vlak na de hervatting kreeg Van Liempt dé kans om de score te openen. Doordat de Limburgse doelman een inzet van Guijt niet goed kon verwerken, kreeg de rechtsbuiten de bal plotseling voor zijn voeten. Helaas mikte Van Liempt over het vijandelijk doel. Aan de andere kant maakte Pim van der Plas aanspraak op de titel man van de wedstrijd door enkele gevaarlijke tegenaanvallen onschadelijk te maken. Zijn ploeg ging naarmate de wedstrijd vorderde meer risico’s nemen.
Trainer Spaans probeerde met een driedubbele wissel de wedstrijd naar zich toe te trekken. En dat lukte. Invaller Rekvelt, normaal gesproken een vaste waarde van Quick Boys JO17-1, opende in de 84e minuut de score voor de blauwwitten. Het was het startsein voor een stormachtig slot. Nadat een aanvaller van VVV Venlo O19 bewust een bal met de hand onderschepte, werd hem de tweede gele kaart voorgehouden. De Limburgers moesten verder met tien man. De blauwwitten profiteerden direct. Weer was het Rekvelt die de bal in een overvol zestienmetergebied het beslissende tikje wist te geven en de stand daarmee op 2-0 bracht.

Quick Boys JO19-1 rook bloed en wilde het duel snel beslissen. Toch moest een verlenging uitsluitsel gaan bieden, aangezien er in de resterende minuten niet meer gescoord werd. Bij de start van de verlenging kreeg de thuisploeg een fikse domper verwerken. De verdediging van de blauwwitten moest aan de noodrem trekken bij een gevaarlijke tegenaanval van de Venlonaren. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied was het gevolg. De standaardsituatie werd feilloos verzilverd door de bezoekers: 2-1.
En dus moest Quick Boys JO19-1 weer op jacht naar een treffer om in elk geval een strafschoppenserie af te kunnen dwingen. Het hoge tempo van de wedstrijd en de warme weersomstandigheden hadden hun tol geëist. Bij de blauwwitten was de pijp leeg. Heel dicht bij een bevrijdend doelpunt was de thuisploeg niet meer geweest, waardoor VVV Venlo O19 uiteindelijk aan het langste eind trok en zich wist te plaatsen voor de finale van de nacompetitie.

Ondanks de uitschakeling kon Quick Boys JO19-1 met een opgeheven hoofd het veld verlaten. De talenten hadden gevochten voor wat ze waard waren en keken met veel genoegen terug op het seizoen waarin zij bekersucces mochten vieren.

Een groot aantal talenten zal de overstap maken naar de senioren, andere blijven achter en zullen met aanvulling vanuit Quick Boys JO17-1 en Quick Boys JO19-2 volgend seizoen opnieuw gaan strijden om promotie naar de 1e Divisie. Laatstgenoemde elftal heeft afgelopen zaterdag overigens wél promotie weten te bewerkstellingen door op neutraal terrein de finale tegen Excelsior Maassluis JO19-2 winnend af te sluiten (5-3).