Column Albert Spaans: "Zoeken naar de sleutel"

Gepubliceerd op: 03-11-2017 15:00

Albert Spaans is de derde en laatste columnist van dit seizoen. Sinds vorig seizoen is Albert trainer van Quick Boys JO19-1. Eerder was hij ook voetballer bij Quick Boys. In zijn eerste column praat hij over zijn zoektocht naar de sleutel...

"Vorige week donderdagavond laat reed ik van Quick Boys terug op weg naar huis. Tijdens zo’n ritje van ruim een halfuur kan ik nog lekker even de trainingsavond evalueren en nadenken over de komende wedstrijd. Ook deze donderdag ging mijn gedachte uit naar de komende wedstrijd, thuis tegen de koploper Fortuna Sittard. Gaat het strijdplan werken? Kunnen de spelers zaterdag uitvoeren wat we afgesproken hebben en waar we op getraind hebben vanavond? Die gedachte duurde maar even, want er was nog iets wat mij te binnen schoot: volgende week moet ik een column schrijven, en ik heb geen flauw idee hoe en waarover!Nadat ik eerder die avond met een aantal collega-trainers en begeleiders een paar drankjes en een heerlijk biefstukje had genuttigd, wat ik trouwens iedereen kan aanraden, was het tijd om te vertrekken. Vertrekken is niet mijn sterkste punt, zeggen ook mijn vrouw en dochters, maar zonder sleutels vertrekken is in mijn geval onmogelijk. Ze waren zoek! Dom, want het was niet de eerste keer. Er zat niets anders op: zoeken, zoeken naar de sleutels! Gelukkig was er nog volk beneden en na het openen van een aantal kluizen en sleutelkastjes, met behulp van Klaas en een paar anderen, vonden we ze gelukkig in een tas met hesjes. Kost mij wel wat, maar altijd nog beter dan lopen naar huis.

De zoektocht gaf mij wel een onderwerp voor de column. Als je er over nadenkt, ben je als trainer altijd op zoek naar de sleutel, de sleutel tot succes. In welk systeem met welke formatie en in welke stijl gaan we spelen? Hoe komen mijn spelers het best tot hun recht en welke spelers kunnen het best samenspelen? Maar ook de spelers zelf, het team als geheel, de club, eigenlijk is iedereen op zoek naar die sleutel. Zelfs de elftalbegeleiders zijn regelmatig op zoek naar de sleutel en niet alleen naar die van de kleedkamer.

Succes heb je als je je doel bereikt. De jeugdopleiding van Quick Boys heeft als voornaamste doel, eigen jeugdspelers optimaal voorbereiden op het spelen in Quick Boys 1. Om dat te bereiken wordt er door de club veel in de jeugd geïnvesteerd. Zou dat de sleutel zijn? Een uitgebreide medische staf inclusief kracht- en fysieke trainers, goede materialen, nieuwe kledingpakketten voor de jeugdspelers, talententrainers, specifieke trainers. Ook het feit dat Gert Aandewiel meer bij de jeugd is betrokken en op het veld staat is een goede investering in de jeugdopleiding.

Wanneer je doordeweeks of op zaterdag Nieuw Zuid oploopt zie je op alle velden heel veel jeugdteams trainen of spelen. Wat mij positief opvalt is de passie en bevlogenheid waarmee de meeste trainers hun teams trainen en begeleiden, van hoog tot laag en van jong tot oud. Ook zie je een enorme hoeveelheid vrijwilligers die alles op de club rondom de wedstrijden en voor teams goed organiseren. Is dat de sleutel of zijn het de (talentvolle) jeugdspelers, die vaak met veel plezier en werklust tot wel 4 keer in de week trainen en spelen. Quick Boys mag zich wat dat betreft heel gelukkig prijzen.

Hoe langer en dieper ik erover nadenk: Er is niet 1 sleutel, het zijn er meer, het is een hele bos en alle sleutels zijn belangrijk. Toen stond ik weer voor mijn voordeur in Den Haag, iets later dan normaal, zoekend naar de juiste sleutel.

De zaterdag daarna verliep voor JO19-1 voetballend gezien veel beter dan de weken ervoor. De spelers waren allemaal top en zo hadden we dit keer geen hulp van ”Vrouwe Fortuna” nodig om te winnen. De koploper uit Sittard werd met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd."

Albert Spaans

Agenda

 

 

Alles over het Quick Boys Gala 2015

Quick Boys Gala 2015

Van Maanen Taarten

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________