Column Albert Spaans: "Teambuilding"

Gepubliceerd op: 08-02-2018 20:00

"Aanstaande zaterdag, 10 februari begint het weer voor de jeugd. De winterstop zit erop en er wordt weer gespeeld om de punten. Onze jongens van de JO19-selectie mochten gelukkig een week eerder voor het “echie”. Afgelopen zaterdag kwamen zowel JO19-1 als JO19-2 in actie voor de beker.

Zo’n lange winterstop, van half december tot begin februari, geeft onze teams de gelegenheid om veel te trainen en oefenwedstrijden te spelen. In die periode wordt de eerste seizoenshelft geëvalueerd, worden doelstellingen aangepast, veranderen teams vaak van samenstelling en/of van speelwijze. Met de begeleidingsstaf van de JO19-groep is ook het een en ander doorgenomen. Hierbij is ook een plan gemaakt om één zaterdag vrij te maken voor een 'teambuildingsdag'. Als trainer wil je dat zo’n dag nut heeft, dat je elftal beter gaat spelen en meer gaat winnen - anders kan je beter een goede oefenwedstrijd spelen. Maar teambuilding, wat is dat nou eigenlijk?Begeleider Huug had een programma samengesteld en om daar goed over na te denken en alles tot in perfectie te regelen was hij op vakantie gegaan naar de zon. Het resultaat was er dan ook naar: een geweldige dag. Op 20 januari was het zover, 12 uur verzamelen, broodjes als lunch, of voor de meeste ontbijt. Daarna met zijn allen naar het Panbos. Daar 4 teams gemaakt van 8, eerst een estafetteloop (winnaar gele team), daarna een toernooi touwtrekken (winnaar witte team). Het blauwe team werd 2x laatste en moest dan ook 2x gaan staan voor ”kontje blauw”. Na hevig protest van de aanvoerder van het blauwe team, Bart, werden de videobeelden van de estafette bekeken. Daaruit bleek dat Bram (rood) fraude had gepleegd om te winnen. Helaas voor Blauw was de prijsuitreiking al geweest, het vonnis voltrokken en was Bart met zijn maten al 2x van dichtbij blauw geschoten. Op de weg terug nog steeds een oververhitte Bart (”Ik word altijd genaaid”). Het was voor hem daarom goed om even af te koelen tegen betaling. Hij ging zwemmen in een duinmeer met water van 5 graden. Hoezo, keepers zijn gek?

Dan om 3 uur de wedstrijd van Quick Boys 1. Het werd een galavoorstelling, een 7-0 overwinning tegen ONS Sneek met een paar mooie goals. In de rust en na de wedstrijd mochten we, gekleed in de nieuwe Puma-jasjes bekostigd door onze sponsor Haasnoot Vis, in de sponsorruimte komen, uitgenodigd door de Businessclub. Veel jongens waren daar nog nooit geweest en hebben hun ogen uitgekeken. Zo veel mensen en zo groot. Door de wedstrijd was iedereen in goed humeur en vele sponsors boden ons een drankje aan wat zeer gewaardeerd werd door de hele JO19-groep.

Rond een uur of 7 vertrokken we naar restaurant Draekstien waar we in een ruimte boven, met eigen bar en eigen muziek van DJ Jaco, grandioos werden ontvangen met een heerlijk diner. Na verloop van tijd bleek Luc ineens kwijt. Door een vrouwelijk geluidsfragment "Luc is vanavond voor mij" werd even gedacht aan een ontvoering, maar hij dook later weer glimlachend op. Rond middernacht werden een aantal spelers opgehaald en werd het de meeste begeleiders, ook De Puck, te heet onder de voeten. Veel spelers gingen verderop, Willem verloor zogenaamd zijn sleutels maar veel meer kan er niet gemeld worden.

Nog nooit is een speler als individu beter gaan voetballen van een estafette in het bos of een polonaise in de bar. Teambuilding is een groepsactiviteit waarbij samenwerking centraal staat. Doel is om onderlinge samenwerking, sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie te creëren binnen een groep mensen. Voetbal is een teamsport. Het geheel moet sterker zijn dan de som van de delen. Als je het voor elkaar krijgt dat de spelers elkaar in het veld begrijpen, steunen, voor elkaar door het vuur gaan en met passie hun taken uitvoeren ben je al een heel eind.

Bij de bekerwedstrijden van afgelopen zaterdag waren bovengenoemde facetten te zien. JO19-2 zette een goede teamprestatie neer, maar verloor helaas jammerlijk met 2-3 van een drie divisies hoger spelend Spartaan’20. JO19-1 speelde 89 minuten op de helft van UVS, scoorde te weinig maar won met 0-1, waardoor het zich plaatste voor de kwartfinale. De doelstellingen van beide elftallen zijn aangescherpt: voor JO19-2 van handhaven naar zo lang mogelijk meedoen voor een prijs in de Hoofdklasse. Voor JO19-1 van een plek bij de eerste 5 naar het halen van nacompetitie, plus het verdedigen van de vorig jaar gewonnen beker tot aan de finale. We zullen zien of teambuilding ons daarin verder helpt de komende periode."

Albert Spaans

Agenda

Alles over het Quick Boys Gala 2015

Quick Boys Gala 2015

Altijd al sponsor willen worden?

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________