Column Albert Spaans: "Alles of niets"

Gepubliceerd op: 03-05-2018 20:00

"Het is inmiddels mei, dus het voetbalseizoen zit in de eindfase. Veel belangrijke wedstrijden en finales zullen de beslissing brengen, de prijzen worden verdeeld. Voor het grote publiek, de toeschouwers en supporters zijn de wedstrijden waar het er echt om gaat een belangrijke reden om weer naar het stadion te gaan of voor de TV te zitten. Alles of niets-wedstrijden zijn altijd weer leuk om te zien.

Hoe is het met de jeugdteams van Quick Boys gegaan dit seizoen? Valt er in mei nog wat te winnen of te verliezen, met andere woorden, worden er nog wedstrijden gespeeld waar het echt om gaat?”De dood of de gladiolen, erop of eronder, alles of niets”, wedstrijden waar het echt om gaat. Daar wil ik het in deze column over hebben. In mijn rol als trainer wil ik natuurlijk dat mijn team zulke wedstrijden in het seizoen kan gaan spelen. In het belang van opleiden zijn zulke wedstrijden voor spelers namelijk van onschatbare waarde. Winnen is dan leuk, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat erom dat je ze speelt! Dat je leert omgaan met de spanning en stress die zo’n wedstrijd met zich meebrengt. En dat je dan overeind blijft, vooral mentaal. Waarom het goed is om zulke wedstrijden zo nu en dan te spelen laat zich gemakkelijk raden, er valt niet op te trainen. Vorig seizoen hebben we het met Quick Boys JO19-1 meegemaakt. In twee wedstrijden kregen we de mogelijkheid om de tweede periode te winnen. Het lukte niet, met name door het belang en de daarbij komende spanning. Aan het einde van dat seizoen werd in de derde periode wel de nacompetitie gehaald en uiteindelijk ook de beker gewonnen. Met en onder druk spelen was toen gewoner en dus gemakkelijker geworden. Vorige week was er voor ons wederom zo'n ”alles of niets” wedstrijd, in de kwartfinale van de beker uit bij VVSB. Onder toeziend oog van veel publiek waaronder Ron, de trainer van Noordwijk, een draak van een eerste helft. Geen lef, niet durven voetballen. Tweede helft was het wat beter en na de 0-2 kwam er weer rust en meer voetbal in de ploeg. Opvallend was hier dat met name drie spelers die vorig jaar nacompetitie en bekersucces hadden meegemaakt in alles overeind bleven. ”Alles of niets wedstrijden” spelen kun je dus alleen leren door ze te spelen.

Door de hele jeugd van Quick Boys zullen weer veel van die ”gladiolen” wedstrijden gepeeld gaan worden, of zijn al gespeeld. Koester die wedstrijden, of je nu wint of verliest, het is heel leerzaam. Ook wij met de selectie van JO19-1 zullen het de komende weken weer gaan meemaken. In de competitie kan het nog alle kanten op, vier wedstrijden voor het einde. Vier keer ”eronder” kan betekenen nacompetitie tegen degradatie. Vier keer ”erop” nacompetitie voor promotie. In de beker is dus met enige moeite de halve finale bereikt. Twee keer winnen betekent alles, de gladiolen, een prijs. Eén keer verliezen is niets.

Alles of niets, leuk én leerzaam!

Albert Spaans

 

Alles over het Quick Boys Gala 2015

Quick Boys Gala 2015

Altijd al sponsor willen worden?

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________