Column Derek van der Plas: De kop is er af

Ook dit seizoen zullen diverse spelers en trainers van de club een column schrijven voor de website en social media van Quick Boys, vanuit de Heren 1, Vrouwen 1 en de jeugd. Vandaag is het de beurt aan Derek van der Plas, oud-speler van Quick Boys 1 en sinds dit seizoen assistent van hoofdtrainer Erik Assink.

“Wat gaat het toch hard. Zo ben je gestart met de voorbereiding en zo hebben we alweer zeven competitiewedstrijden achter de rug. Na deze wedstrijden mogen we zeker concluderen dat we in ieder geval qua punten een goede start hebben gemaakt, met vijf winstpartijen en twee gelijke spelen. Kijkend hoe deze tot stand zijn gekomen, mogen we ook concluderen dat het allemaal wel beter kan en eigenlijk ook moet.

Helaas hebben we de bekerwedstrijd tegen DOVO terecht verloren (3-0, red.). Een wedstrijd waarin we teveel ruimtes tussen de linies lieten en daardoor steeds te laat waren om o.a. de tweede bal te kunnen winnen. Maar wat dan wel fijn is, is dat deze wedstrijd onze ogen geopend heeft om eerst weer even terug naar de basis te gaan en te zorgen voor een goede organisatie in verdedigend opzicht.

De eerste competitiewedstrijd tegen DVS’33 was gelijk een pittige, maar wel een wedstrijd waarin we als team vanuit een goede organisatie de wedstrijd terecht over de streep hebben getrokken. Een wedstrijd bovendien waarbij iedereen de discipline heeft opgebracht om vanuit zijn taak te voetballen. De manier van spelen zal niet iedereen hebben bekoord, omdat in eerste instantie de nadruk lag op het verdedigen en de omschakeling van verdedigen naar aanvallen en niet op het aanvallen zoals men graag zou zien bij Quick Boys. Maar wij als trainers zijn nog steeds van mening dat dit de beste tactiek was na de nederlaag tegen DOVO en daarbij ook rekening houdend met de kansen en bedreigingen in relatie tot de kwaliteit van de tegenpartij. Het is voor ons als trainers uiteindelijk ook zaak om ervoor te zorgen dat het vertrouwen bij de spelers groot is. Een overwinning tegen een titelkandidaat helpt daar zeker bij.

In de drie volgende wedstrijden pakken we ook de volle buit, tegen respectievelijk Jong Groningen, Ajax en SteDoCo. Alle drie wedstrijden met twee gezichten, waarbij we vooral de eerste helft niet ons niveau haalden en daardoor veel kansen tegen kregen. Op deze momenten heeft keeper Paul van der Helm zeker laten zien over veel kwaliteit te beschikken en zijn bijdrage te hebben gehad aan de behaalde overwinningen. Sommige noemen het geluk, ik bekijk het liever vanuit de kwaliteit van de keeper. Hij staat er immers niet voor niks en krijgt hier dan ook zeker de credits voor. Uiteindelijk konden we ons in deze wedstrijden in de tweede helft oprichten en het verschil maken. Vooral tegen SteDoCo vond ik het knap hoe wij de wedstrijd dood speelden.

Vervolgens waren er twee gelijke spelen tegen Odin’59 en Hoek, waarbij de trend van een slechte helft en een betere helft doorgetrokken werd, met overigens wel twee terechte uitslagen. De ene keer zat het mee met een score in de laatste minuut en de andere keer zat het tegen met een tegendoelpunt vlak voor tijd, waarbij we tegen Hoek overigens zelf ook nog de 3-2 maken in blessuretijd. Natuurlijk mag het dat eigenlijk nooit gebeuren dat je het nog weggeeft, maar ook dat is voetbal! Het is belangrijker hoe je er mee omgaat, er staat immers weer snel een volgende wedstrijd op het programma.

Afgelopen zaterdag speelden we dan de eerste derby van het seizoen tegen FC Lisse in een prachtige ambiance, met mooi weer, een fantastische sfeeractie, een mooie vlakke grasmat en veel supporters. Voor elke speler geweldig om mee te maken en te kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Ik denk dat we in deze wedstrijd vooral in het begin van de beide helften wat kansjes hebben weggegeven, maar dat we de wedstrijd wel gedicteerd hebben en ons goed hersteld hebben na de twee gelijke spelen.

Kortom, zeker een prima start van het seizoen. Maar dat is geweest, we moeten deze start een goed vervolg geven: per wedstrijd bekijken en een absolute winnaarsmentaliteit tonen. Technisch en tactisch gezien moeten we ons focussen op het creëren van meer kansen en in balbezit moeten we nog vaster worden, zodat we in de omschakeling minder snel verrast kunnen worden. Maar het belangrijkste is dat we een team zijn en blijven. Voetbal is een teamsport, je doet het met elkaar en de exceptionele kwaliteiten komen naar boven als je in dienst van elkaar speelt. Dat moeten we beseffen en daar moet alles voor wijken, met als doel de wedstrijd winnend af te sluiten.