Een interview met Jos van Eck

De hoofdtrainer van Quick Boys kijkt terug en blikt alvast vooruit
Hoe is je eerste jaar bij Quick Boys bevallen?
Quick Boys is een geweldige club. Qua beleving, qua sfeer, qua grootte van de club en qua ambities is het uitstekend bevallen. Helaas vielen de resultaten van het eerste elftal tegen.  

Voel je bij Quick Boys meer druk dan bij je eerdere werkgevers in de Eerste Divisie?
Er is bij iedere club druk, denk ik. In de Eerste Divisie niet minder dan bij Quick Boys. Je hebt die druk ook nodig om scherp te zijn en om tot prestaties te komen.

Aan het begin van het seizoen zei je in een interview dat je ervan overtuigd was dat Quick Boys bij de bovenste clubs zou meedraaien, wat inderdaad uitgekomen is. Of ook de titel gewonnen zou worden, kon je nog niet inschatten, omdat de kracht van de overige elftallen je nog niet bekend was. De krachten van een hoop clubs ontliepen elkaar niet veel. Uiteindelijk heeft de meest constante ploeg (Jodan Boys, red.) de titel gepakt. De rest, waaronder wijzelf, was te wisselvallig. Wij kenden goede, maar ook veel mindere reeksen.

De doelstelling was om als Quick Boys ‘altijd om de titel te strijden’. Het liefst wilde je met een titel promoveren, maar via een periode kon ook. Is het seizoen mislukt nu beiden niet gehaald zijn?
De doelstelling is niet gehaald, dus kun je van een mislukking spreken. Positief is wel het doorbreken van spelers als Yuri Guijt, Mike Filippo, Niels van Veen en Pascal van der Plas. De reden dat het niet gelukt is, is binnen de technische staf en het technisch management bekend; we zijn bezig om dit in de toekomst anders te doen.

Als je de klok terug zou kunnen draaien, wat zou je dan met de kennis van nu anders hebben gedaan?
In plaats van terug te kijken om te zien wat we anders gedaan zouden kunnen hebben, kijk ik liever vooruit. Dingen die we in ieder geval aan zullen gaan scherpen zijn de speelwijze, de spelhervattingen en de strijdlust.

Wat was voor jou het dieptepunt van het seizoen? En het hoogtepunt?
Het dieptepunt was voor mij de wedstrijd bij Zwaluwen’30 (14 april jl., 2-1 verlies, red.) en het hoogtepunt was DOVO-thuis (19 november 2011, 4-2 winst, red).

Heb je lang moeten nadenken om ook volgend seizoen trainer te zijn van Quick Boys 1? 
Ik heb over mijn eigen positie niet getwijfeld, aangezien we weten wat er moet verbeteren. Dat contracten van trainers al in de winterstop verlengd worden, vind ik logisch. Het gaat niet alleen om de resultaten, maar ook om de werkwijze, of iemand past bij de club, etc. Bovendien heb je dan als trainer de tijd om je selectie voor het komende seizoen tijdig te vormen.

Veel supporters misten dit seizoen vaak beleving en inzet van de spelers. Zie je dit ook zo?
Ik heb deze ook regelmatig gemist, en dan vooral de over-mijn-lijk-mentaliteit. Dat is ook een van de speerpunten waar we komend seizoen op gaan hameren en waar we bovendien op geselecteerd hebben.

Er zal deze zomer een behoorlijk aantal spelers vertrekken, waaronder enkele spelers die slechts één seizoen deel hebben uitgemaakt van de selectie. Hoe kijk jij hier tegenaan?
De selectie heeft een kwaliteitsimpuls nodig. Een of tien jaar bij de club spelen, is in dat geval niet relevant. Sommige spelers hebben ook zelf gekozen voor iets anders. Elke speler wordt kritisch bekeken waarbij leeftijd ondergeschikt is. De norm voor de toekomst is de Topklasse. Spelers waarvan wij denken dat ze dit aan kunnen én bij Quick Boys passen, zullen in de selectie spelen.

Is er bij het zoeken naar nieuwe spelers voor het komende seizoen ook gezocht naar een leiderstype, die dit seizoen nog wel eens gemist werd?
Daar is zeker naar gekeken, met Patrick de Groot en Geoffrey Galata zijn er twee leidinggevende spelers gekomen.

Is de selectie voor komend seizoen rond, of kunnen we nog in- of uitgaande transfers verwachten?
We zijn aardig op weg. Er komt hoogstwaarschijnlijk nog een speler bij.

Zal Quick Boys komend seizoen opnieuw uitkomen in de Hoofdklasse A, of gaat de club spelen in een andere Hoofdklasse?
Ik verwacht dat we komend seizoen weer in de Hoofdklasse A gaan spelen.

In de voorbereiding voor het nieuwe seizoen zal o.a. geoefend gaan worden tegen eerstedivisionist FC Dordrecht. Is er al meer bekend over het oefenprogramma en wanneer de eerste training weer zal plaatsvinden?
De eerste training zal zijn op donderdag 19 juli. Er staan hierna wedstrijden tegen FC Dordrecht, VVSB, Oranje Wit, Heinenoord en AFC’34 op het programma.

Geef een antwoord