Stewarding Quick Boys

K.v.v. Quick Boys is de eerste amateurvoetbalvereniging die, in samenwerking met de KNVB, lokale- en landelijke overheden, de volledig uit vrijwilligers bestaande stewardgroep heeft opgeleid en gecertificeerd. Sinds mei 2008 is de vereniging in het bezit van de vergunning particuliere beveiligingsorganisatie en 15 stewards hebben een blauw legitimatiebewijs ontvangen. Dit project, genaamd ‘Stewarding Amateurvoetbal’, heeft in 2010 geresulteerd in de wettelijke legalisering van stewarding in de Top- en Hoofdklassen van het amateurvoetbal. Tevens is het legaal mogelijk dat de voetbalstewards ook evenementen beveiligen die op het sportpark worden georganiseerd welke gelieerd zijn aan de vereniging.

De vereniging participeert in de KNVB-werkgroep Stewarding die zorgdraagt voor de algehele coordinatie van stewarding binnen het amateurvoetbal. S.v. Spakenburg is de tweede (pilot) vereniging die haar stewardgroep heeft gecertificeerd. Ook v.v. Rijnsburgse Boys kent sinds 2010 gecertificeerde voetbalstewards.  De opgedane ervaringen van zowel de praktische aanpak als het opleiden tot voetbalsteward zijn beschreven in het KNVB Handboek ‘Stewarding Amateurvoetbal’. K.v.v. Quick Boys heeft een belangrijke rol vervuld bij het tot stand komen van dit KNVB-handboek.

De stewardgroep van de vereniging bestaat op dit moment uit 15 gecertificeerde stewards en een aantal extern ingehuurde beveiligers. De (entreeticket) handscanners hebben plaats gemaakt voor zogenaamde “tourniquetdeuren” voor extra terreinbeheer en beveiliging.
Meerdere malen per jaar zijn er evaluatie- en instructieavonden voor deze vrijwilligers. De genoemde vrijwilligers zijn zowel bij de thuis- als de uitwedstrijden (stewards) actief. Vanaf het seizoen 2011-2012 wordt door de voetbal stewards bij de thuiswedstrijden in zogenaamde secties gewerkt. In elke sectie is een sectiehoofd actief en zijn ook de dienstdoende EHBO-ers middels portofoon betrokken in de veiligheid rondom de thuiswedstrijden van het eerste elftal.