Historie jeugd

Quick Boys jeugd – vanaf 1933

In 1933 werd besloten een aspiranten-afdeling op te richten. Er werd als eerste club in de omgeving een jeugd-tournooi georganiseerd, en de L.V.B. werd erop gewezen dat er voor hen een taak lag om ook voor de jeugd een competitie te organiseren, wat eind 1933 een begin kreeg. Quick Boys nam met twee elftallen aan deze competitie deel.


Uit het jubileumblad Quick Boys 1920-1935: “Elke club beschouwt een goede jeugdafdeling als een kostbaar bezit om hieruit voor de toekomst goede spelers te kweken voor de hogere elftallen. Maar niet alleen als kweekplaats voor goede spelers mogen wij onze jeugdafdeling beschouwen, zij heeft ook een diepere, een opvoedkundige betekenis. Zij is niet alleen van belang voor de morele opvoeding van de jonge voetballer, maar moet zelfbeheersing, moed en opgewektheid aankweken, moet leren snel een besluit te nemen, vlug te handelen. Daarom heeft het voetbalspel ons inziens wel degelijk opvoedkundige waarden”.

In 1959 werd voor het eerst het beroemde Paastoernooi georganiseerd, met gezamenlijke lunch van alle elftallen in de kantine. Er nam zelfs een Duitse club aan deel, de voetbalvereniging Hilden. Daarna werd er tot in de jaren zeventig elke keer een Duitse club uitgenodigd. Dit verwaterde, tot men in 1978 besloot deel te gaan nemen aan de even beroemde Tivoli Cup, een internationaal jeugdtoernooi in Kopenhagen. Hieraan werd tot 1986 deelgenomen. Daarna werden toernooien gespeeld in Italië, Frankrijk, Duitsland, wederom Denemarken en Oostenrijk.

De A-junioren hebben altijd bijzonder goed gepresteerd. In 1961 werd de A-jeugd kampioen van de afdeling Leiden, waarna in een regionale competitie werd gespeeld tegen clubs als Feyenoord, Sparta, ADO (met Leo Pluimgraaff) en SVV. Deze competitie werd afgeschaft, maar in 1971 promoveerde de A-jeugd weer waarna tot 1989 regionaal werd gevoetbald.


Het team van de ‘A-regionalen’ 1975-1976

In 1989 ging men landelijk voetballen. In 1994 werd een bijna zeker kampioenschap in de tweede divisie dramatisch verspeeld tegen RKC.
Anecdote van Cees Kuyt, in 1962 deel uitmakend van de junioren A1: In die tijd hadden we voor de uitwedstrijden als vervoer twee Chryslers, van die Amerikaanse begrafenisauto’s, gehuurd van Badtax. Het gebeurde weleens dat ze, omdat er een automatische koppeling in zat, zelf gingen rijden. Je kon er met z’n tienen in, en m’n vader die reed, zat op een extra kussentje, anders kon hij niet over het stuur kijken. Na een wedstrijd tegen SVV kreeg één van de auto’s een lekke band. Het gevolg was dat de andere auto pas om half tien ’s avonds terug was om ons op te halen. Tot die tijd zaten we in een cafe in Schiedam, maar er werd niet gedronken. Begeleider Bert de Vries was daar heel strikt in. Overigens hadden we er in die tijd toch het geld niet voor.
In 1966 begon Quick Boys samen met Noordwijk, Rijnsburgse Boys en Katwijk een “wilde” competitie met acht- en negenjarigen. Pas in 1975 stelde de L.V.B. een D-en E-competitie in voor deze leeftijdscategorie, omdat anders de “wilde” competitie te groot zou worden. Door Quick Boys werd in dat jaar door acht D-elftallen en één E-elftal deelgenomen. In 1982 werd een competitie gestart voor de F-pupillen (zes- en zevenjarigen). De laatste jaren is er weer een soort “wilde” competitie voor de nog jongere voetballertjes, namelijk de landenteams voor vijf- en zesjarigen. Ongeveer veertig jonge spelertjes nemen hier elke week aan deel.

Er werden en worden veel activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Aan de eind van de jaren veertig en begin jaren vijftig waren er spelavonden bij schoenmaker Bonefaas aan de Vlierstraat. Later werd meegedaan aan het Bloemencorso, was er een blijspel in de Musica of een film in de Nova. Ook waren er regelmatig trainingsmiddagen met bekende profs en filmbingo-avonden (Bernard……1!).

Tegenwoordig wordt er uitgebreid Sinterklaas gevierd, is er de Oliebollen-middag en slaapt de jeugd in het voorjaar ’s nachts in tenten op sportpark “Nieuw Zuid”, waarbij er spannende speurtochten worden georganiseerd. Maar er wordt vooral heel veel en met heel veel plezier gevoetbald!