35+-voetbal

Een bekend fenomeen bij het seniorenvoetbal is de wekelijkse strijd om voldoende spelers bij elkaar te krijgen om op zaterdag aan de aftrap te kunnen verschijnen. Vaak zijn werk, gezin en sportende kinderen reden voor voetballers om te besluiten hun kicksen aan de wilgen te hangen. Daarnaast gaan de jaren bij veel spelers ook tellen en zijn jongere tegenstanders niet meer bij te benen. 

Maar je denkt dat je nu te oud bent om nog te spelen? Hoezo? Er is tegenwoordig toch 60+-voetbal, ook wel Walking Football genoemd! Speciaal voor mannen en vrouwen vanaf 60 jaar, maar jonger mag ook. Deze voetbalvorm is een prachtig middel om op latere leeftijd fitter en gezonder te worden (bv. sterker, meer in balans met een beter uithoudingsvermogen). Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de aansturing en alle coördinatieve vermogens. Er gelden dezelfde regels als bij het reguliere voetbal, met een aantal uitzonderingen. Verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en gezelligheid staan hierbij voorop. Bij deze voetbalvorm wordt in (snel)wandeltempo op een kwart veld gespeeld. Er wordt dus niet gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het gaat niet in de eerste plaats om kwaliteit, maar vooral om het met elkaar bewegen en plezier hebben.

Er wordt iedere vrijdagochtend van 09.30 tot 10.30 uur getraind onder leiding van de ervaren trainer Bastiaan van Rossum. Eerst doen we wat rek- en strekoefeningen. Daarna spelen we een rondootje, gevolgd door wat speltechnische oefeningen. En de laatste 20-25 minuten spelen we een onderling partijtje. Daarnaast zijn er regelmatig toernooien in de regio. Dus wat houd je tegen? Kom gezellig meedoen! Ook als je (nog) geen lid bent van de club, ben je hartelijk welkom.

Als je eerst wat meer wil weten, neem dan contact op met Bastiaan van Rossum, tel. 06-81483588 of Bert Kloos via bertkloos@quickboys.nl Vrijblijvend langskomen op de training is natuurlijk ook mogelijk.

Wat meer algemene informatie kan je vinden op de site van de KNVB: www.knvb.nl/doe-mee/voetbalvormen/walking-football, en op de site van de Old Stars: www.oldstars.nl/walking-football.

Voor een ieder die dit herkent biedt de KNVB uitkomst. De 7 tegen 7-competitie is een vorm waarin er om de week op vrijdagavond gevoetbald wordt. Een vereniging is tijdens de reeks eenmaal gastheer en speelt de overige momenten bij de andere verenigingen uit de poule. Je speelt om de week vier of vijf wedstrijden van 15 minuten op een half veld. Het uitgangspunt van deze opzet is te zorgen voor een regionale indeling om zodoende de reisafstanden te beperken. De indelingen worden dus niet gemaakt op basis van niveau. Jaarlijks worden er twee competities georganiseerd, 1 in het najaar en 1 in het voorjaar.
In deze vorm staat het presteren niet centraal, maar wel het op een recreatieve manier een potje voetballen met en tegen leeftijdsgenoten. Juist de vrijdagavond is hiervoor geschikt. Vaak staat de accommodatie (én kantine) leeg op deze avond. Quick Boys heeft momenteel één 30+-vrouwenteam en twee 35+-herenteams ingeschreven. Heren 35+ 1 ging er in het seizoen ‘19/’20 met de titel vandoor, en Vrouwen 30+ 1 zelfs twee seizoenen op rij!


De speelvorm:
• In het voorjaar een korte reeks van toernooien;
• Een poule bestaat in principe uit vijf teams en een reeks uit vijf speelronden (afhankelijk van het aanbod en de mogelijkheden);
• Per speelronde zijn er meerdere wedstrijden en wordt er gespeeld in toernooivorm;
• Afhankelijk van het aantal deelnemende teams duurt een wedstrijd 15 minuten (uitgangspunt is dat elk team 60 minuten speeltijd heeft);
• De wedstrijden worden gespeeld in zeventallen op een half veld;
• De verenigingen zijn per reeks eenmaal gastheer;
• Het speelmoment is vrijdagavond;
• Data: er is landelijk gekozen om in de “mooie” maanden te spelen: https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/24886/speeldagenkalender-west-2021-2022;
• Alle deelnemers moeten lid zijn van de KNVB en in het bezit zijn van een spelerspas;
• Deelname aan 7×7 18+ (vrouwen) is mogelijk voor iedereen die 18 jaar of ouder is (geen dispensatie);
• Deelname aan 7×7 30+ (vrouwen) is mogelijk na het bereiken van de 30-jarige leeftijd (geen dispensatie);
• Deelname aan 7×7 35+ (mannen) is mogelijk na het bereiken van de 35-jarige leeftijd (geen dispensatie);
• Deelname aan 7×7 45+ (mannen) is mogelijk na het bereiken van de 45-jarige leeftijd (geen dispensatie);
• Het standaard contributietarief wordt gehanteerd per speler;
• Per teaminschrijving is inleggeld verschuldigd (afgelopen seizoen €63,70 per team);
• De KNVB hanteert het wedstrijdreglement van het 7×7-voetbal;
• De wedstrijden worden geleid door een clubscheidsrechter van de vereniging die gastheer is;
• In onderling overleg met de overige teams in de poule is het mogelijk om een speelavond te verschuiven naar een andere datum of om te ruilen van speelavond;
• Afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt de poule-indeling gemaakt.

Ben je geïnteresseerd om in het voorjaar mee te doen? Stuur dan een mail naar henriekevooys@quickboys.nl of bel 06- 53949355.