Geef dieven geen kans!

Voorkom teleurstelling, pas goed op uw persoonlijke eigendommen
Sportpark Nieuw Zuid is een plek waar op gezette tijden veel bezoekers aanwezig zijn. Mede daardoor ook een plek met aantrekkingskracht voor ongenode gasten, gasten met lange vingers die er veel moeite mee hebben om van andermans spullen af te blijven.

Helaas komt het ook op of rondom ons sportpark zo nu en dan voor dat bezoekers de dupe worden van diefstal van persoonlijke eigendommen. Diefstal uit voertuigen, diefstal van rijwielen, diefstal uit kleedkamer of diefstal a.g.v. zakkenrollerij. Welke vorm dan ook, het is en blijft onverteerbaar dat anderen met uw persoonlijke eigendommen aan de haal gaan. Diefstal is nooit helemaal te voorkomen, maar we kunnen met ons allen het dievengilde wel lastiger maken door goed op onze persoonlijke eigendommen te letten.

‘Wat niet weg is, is gezien!’ U kunt dus beter zelf uw auto leeghalen voor een ander het voor u doet.
Met een gerust hart uw auto achterlaten. Dat moet eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld zijn. Helaas is het dat niet. Het gebeurt nog te vaak dat auto’s worden opengebroken en dieven met uw kostbare spullen ervandoor gaan. De enige echte oplossing is niks in de auto achter te laten!  Zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een auto-inbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal. Sluit uw auto altijd goed af en haal waardevolle spullen uit uw auto! Als er niets zichtbaar in uw auto ligt, kan het er ook niet uit worden gehaald. Neem het radiofrontje dus altijd mee. Laat geen computerapparatuur, mobiele telefoons, audioapparatuur of uw autopapieren achter in de auto. Leg jassen of tassen in de achterbak. Zo voorkomt u al snel inbraak in uw auto.
De gemiddelde Nederlander fietst graag, fietsen immers is gezond en het houdt u in beweging. Er wordt dan ook steeds meer geadviseerd om met de fiets i.p.v. de auto naar de plaats van bestemming te gaan. Buiten dat ontloopt u daarmee files, en wordt de parkeerdruk ontlast. Er is dan ook nagenoeg niemand die geen ‘stalen ros’ in de schuur heeft staan. En tegenwoordig met de elektrische fietsen is er sprake van kostbare exemplaren. Helaas gaat fietsplezier ook gepaard met het risico op diefstal. Iedereen kent wel iemand bij wie zijn of haar fiets is gestolen. Niet vreemd, want naar schatting worden er ieder jaar tussen de 500.000 en 750.000 fietsen gestolen. Helaas komt het te vaak voor dat de fiets niet (voldoende) op slot is gezet. Meer dan 60% van de gestolen fietsen stond niet op slot of slechts op een eenvoudig ringslot zonder verbinding met de “vaste wereld”. Een gemakkelijke prooi voor alle fietsendieven. Helaas komt het ook bij onze club voor dat er wel eens een fiets wordt gestolen. Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom minimaal twee sloten, bijvoorbeeld een ringslot en een beugelslot of een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend.
Zet uw fiets als dat mogelijk is met frame en voorwiel vast aan het fietsenrek of fietsenbeugel, zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.
Let er daarbij op dat u uw slot hoog en flexibel vastzet. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden en voor dieven met een betonschaar is het lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten. Zet uw fiets nooit alleen aan het voorwiel vast zodat dieven het voorwiel los kunnen nemen de rest van de fiets meenemen.

Evenementen of andere plaatsen zoals voetbalaccommodaties waar veel bezoekers op af komen zijn zeer geliefd bij zakkenrollers vanwege de grote concentratie van mensen. Gelukkig komt het nagenoeg niet voor dat er zakkenrollers actief zijn op sportpark Nieuw Zuid. Feit echter is wel dat het zakkenrollen in zijn algemeenheid de laatste tijd flink is toegenomen waarbij de zakkenrollers steeds vaker in groepsverband werken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Er wordt dan ook geadviseerd goed op uw persoonlijke eigendommen te letten. Bij de heren kan worden gedacht om geen portemonnee of mobiele telefoon in de kontzak te doen en voor de vrouwen geen ritsen open te laten staan in de tassen. In de hoop dat ons sportpark gevrijwaard blijft van het zakkenrollersgilde.

Tot slot diefstal uit de kleedkamer. Een fenomeen waar wij als club gelukkig niet veel mee te maken hebben. Maarook hier geldt ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’. Laat in ieder geval geen waardevolle eigendommen achter in de kleedkamer. Let er tevens op dat de kleedkamer altijd wordt afgesloten wanneer de teams op het veld zijn.

In aanloop naar het nieuwe seizoen hoopt het bestuur dat met bovenstaande preventieve tips veel teleurstellingen kunnen worden voorkomen en dat persoonlijke eigendommen persoonlijke eigendommen blijven van de rechtmatige eigenaar. Uiteraard is een stukje sociale controle ook zeer wenselijk. Waarschuw elkaar, maar zeker ook direct het bestuur of andere kaderleden wanneer er enig vermoeden bestaat dat het dievengilde op ons sportpark actief is.

Bestuur K.v.v. Quick Boys   

Geef een antwoord