Heden (vrijdag 16 mei) = Food Revolution Day

Quick Boys neemt initiatief voor gezonde alternatieven in de kantine
Enige tijd geleden zijn er op “Nieuw-Zuid” foto’s genomen ten behoeve van het Magazine “Jamie”. Het is kleurige reportage geworden, in de uitgave van mei/juni 2014 met prima foto’s van onze jongste jeugd.

“Jamie” is het magazine van Jamie Oliver en wordt uitgegeven door “Veen Media” waarvan ons lid Leo Schaap directeur/uitgever is. Jamie is een voorvechter van gezonde en zelfgemaakte gerechten waarbij de specifieke aandacht uitgaat naar de jeugd.
Een patatje mét is heerlijk op z’n tijd. Maar dat je na een potje voetbal niets anders kunt kiezen dan patat en cola, dat zou toch anders moeten kunnen.
Het is een bewustwordingsproces waar Jamie Olivier zich met heel zijn ziel voor inzet.
Daarom wordt voor het derde jaar op rij “Food Revolution Day” gevierd en dit jaar is dat vandaag.

Samen met Wilfred Genee van “vullen of voeden” wordt tijdens FRD een kick-start gegeven aan “gezonde sportkantines”. Wilfred Genee bedacht samen met de topkok Robert Kranenborg verantwoorde en easy to make snacks voor op de kantinekaart zodat je in het vervolg kunt kiezen tussen een vette hap en bijvoorbeeld een frisse smoothie.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat een fors percentage van onze jongeren last van overgewicht heeft en dat het percentage in de gemeente Katwijk zelfs fors boven het landelijk gemiddelde ligt.

De vereniging onderschrijft al deze plannen en ideeën volledig. Het bestuur staat pal achter alle gezonde initiatieven en heeft in eerste instantie zelfs de aanzet aangegeven tot het opstarten daarvan.

Het heeft allemaal echter nogal wat voeten in de aarde en de FRD van vandaag was te kort dag om nog iets te organiseren.
Wat doen we als vereniging dan wel?
Quick Boys heeft zich aangemeld voor de weddenschap “vullen of voeden” tussen Wilfred Genee en Johan Derksen en zit bij de eerste 50 inschrijvers, waardoor een schitterend pakket ter beschikking komt van de vereniging. Ook heeft Quick Boys zich ingeschreven voor
het landelijke programma “de gezonde sportkantine”.

Eigenlijk een driesporen traject (Vullen of Voeden, de gezonde sportkantine en Jamies Food Revolution) om te komen tot een gezonder aanbod in de kantine. Met ingang van het seizoen 2014/2015 willen we daarmee starten.
Dat vereist nogal wat werk en voorbereiding. Mede doordat om verschillende redenen het aantal kantinevrijwilligers is uitgedund doe ik hierbij een oproep om je op te geven als vrijwilliger. Niet alleen voor de gezonde kantine maar ook voor algemene kantinewerkzaamheden zoals keuken- en bardiensten, voor in het JeugdHonk, de blokhutten en het seniorencafé.
Bel daarvoor 06-37551612 of mail naar jan@vletterdenhaan.nl
Iedere reactie wordt zeer op prijs gesteld.

Nogmaals: het is niet de intentie om de snacks etc. te vervangen maar om een gezond alternatief te bieden naast het huidige aanbod.
Het is immers zo dat je 6 dagen goed en gezond zou moeten eten en dat je op zaterdag een biertje of een cola drinkt en wellicht een snackje eet. Dat is de charme van de zaterdag.
Maar er is nu geen keus voor degene die wil kiezen. Die zal er volgend seizoen wel zijn.

Wil je meer weten en actief meedoen? Kijk dan vanmiddag om 15.00 uur naar Jamie’s livestream op foodrevolutionday.com .
Je krijgt live kookles van Jamie en leert wat er in eten zit, waar het vandaan komt, wanneer het beschikbaar is, hoe het wordt gekookt en wat de effecten zijn op je lijf en leden.
Het streven is om meer dan 1 miljoen kinderen deze dag aan het koken te krijgen.
Het motto is: interessant, leuk maar vooral LEKKER !

Jan van Wolferen
Beheerder Clubhuis

Geef een antwoord