Hoe om te gaan met Alcohol en Drugs op sportpark Nieuw Zuid

Een duidelijk statement namens het bestuur: Zero tolerance
In de laatste bestuursvergadering is gesproken over het gebruik van (zwak) alcoholische dranken en (hard) drugs op sportpark Nieuw Zuid. Middels deze berichtgeving worden (ouders van) leden, bezoekers van sportpark Nieuw Zuid geïnformeerd over het bestuurlijk overleg hieromtrent.

Alcohol
Als bekend heeft de vereniging een vergunning om zwak alcoholische dranken (dranken met maximaal 15% alcohol) te schenken / verkopen mits de leeftijd van de koper / gebruiker 16 jaar of ouder is. Indien er twijfel is betreffende de leeftijd van de koper wordt door de kantinevrijwilliger de ID-kaart gevraagd ter verificatie van de leeftijd. Indien de koper de ID kaart niet bij zich draagt of de kaart niet aan de kantinevrijwilliger beschikbaar stelt, wordt er geen alcoholische drank verkocht.
Met betrekking tot het schenken van alcohol volgens de wettelijke richtlijnen / leeftijd 16 jaar, noemt het bestuur dat de QB kantinevrijwilligers zeer attent zijn betreffende de gestelde wettelijke maatregelen.
Als bekend zijn er (regelmatige) controles door de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit) zeker ook gericht op het schenken van alcohol onder de 16 jaar.
Bovenal geldt: houdt verantwoord alcoholgebruik hoog in het (blauw wit) vaandel. 

Rookvrij
Sinds 1 juli 2008 j.l. zijn de inpandige ruimten van sportpark Nieuw Zuid rookvrij. Het bestuur heeft het afgelopen jaar geconstateerd dat, op slechts enkele waarschuwingen na, het rookvrij houden van de ruimten zeer goed verloopt. Hiervoor de complimenten aan de bezoekers / gebruikers van sportpark Nieuw Zuid.
Als bekend wordt een door de VWA geconstateerde overtreding en daarop waarschuwing en / of boete door de vereniging verhaald op de veroorzaker. Het een en ander is verwoord in het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Drugs = zero tolerance
In het afgelopen jaar zijn er verschillende malen door leden / ouders van jeugdleden vragen gesteld / opmerkingen gemaakt over het gebruik van (hard) drugs op sportpark Nieuw Zuid. Opmerkingen die (helaas) worden bewaarheid daar vrijwilligers al verschillende malen gebruikersmaterialen hebben gevonden. Het bestuur loopt niet weg voor deze problematiek en noemt dat het gebruik van (hard) drugs een ernstig maatschappelijk probleem is en daarmee dus ook op sportpark Nieuw Zuid wordt geconfronteerd.
Het dient voor iedereen duidelijk te zijn dat het bestuur een “zero tolerance” beleid heeft betreffende het geconstateerd gebruik van (hard) drugs op sportpark Nieuw Zuid. Zero tolerance wil zeggen dat bij feitelijke constatering de bezoeker geen toegang meer heeft op Nieuw Zuid. Wat zijn de maatregelen van het bestuur hieromtrent?
Het constateren van drugsgebruik is moeilijk “grijpbaar”. Alleen een “heterdaad” kan leiden tot de zero tolerance strafmaatregel. Met de feitelijke constatering wordt ook de “Wet op de Privacy” genoemd die het nog lastiger maakt om daadwerkelijk te constateren / bewijzen en vervolgens de “zero tolerance” maatregel te kunnen inzetten.
Wel heeft het bestuur vanaf heden besloten, nadrukkelijker dan in het verleden, de stelling “drugs = zero tolerance ” binnen de vereniging duidelijk te maken en waar mogelijk (wet op de privacy!) hierop te controleren.
Daarbij doet de vereniging een beroep op de (ouders van) leden en bezoekers om het bestuur m.b.t. dit onderwerp blijvend te informeren en waar mogelijk geconstateerd drugsgebruik aan het bestuur kenbaar te maken.

Het doel van dit alles is bewustwording. Daarnaast het gezamenlijke streven en aanpak  daadwerkelijk “drugs = zero tolerance ” te kunnen bewerkstelligen op sportpark Nieuw Zuid.

Geef een antwoord