Interview hoofdtrainer Wilfred van Leeuwen

www.hethaagsamateurvoetbal.nl volgt onze hoofdtrainer Wilfred van Leeuwen sinds zijn overstap naar Quick Boys.
Regelmatig wordt hij dan ook gebeld hoe het met hem gaat en dit recente interview willen wij en ook hij onze leden en supporters niet onthouden: hieruit blijkt wel dat alles niet vanzelf gaat ……. Lees hieronder het vraaggesprek met Wilfred.

Allereerst: hoe was het bij Louis van Gaal en wat is het meest opgevallen?

We zijn 6 dagen bij Bayern München geweest en dat was TOP! We hebben trainingen gezien, met de assistenten gesproken, presentaties gehad en een wedstrijd bijgewoond. De laatste avond zijn we met Louis en Andries uit eten geweest (op onze kostenJ) en dat was erg gezellig en leerzaam. Wat het meeste is opgevallen is het professionalisme in alles wat daar gebeurt. Alles ademt daar topvoetbal en dat is mooi om te zien. Louis heeft zelf alle touwtjes in handen, maar laat veel over aan zijn (gespecialiseerde) assistenten.

Er zijn allerlei tegenstrijdige berichten over hoe hij met zijn spelers omgaat, heb jij kunnen ontdekken welke waar is?

Zoals ik hem ken uit verhalen, de media en persoonlijk is hij een warme persoonlijkheid. Wel een man die over het algemeen erg duidelijk is in wat hij wil. Sommige mensen kunnen daar slecht mee omgaan en voor anderen is dat eenvoudiger. Hij gaat uit van het ‘totale mens principe’. Dat wil zeggen dat hij niet alleen naar de speler kijkt, maar ook naar de mens achter de speler. Hij eist van zichzelf de top en van zijn spelers en staf ook. Ik vind dat een normale zaak, maar kan me voorstellen dat spelers daar weleens moeite mee hebben. Hij presteert overal en dat kan niet als je geen tijd in en om het veld in je spelers en staf investeert.

Dan Quick Boys, je gaat “gewoon” promoveren en dat is natuurlijk zoals je had verwacht of???

Wij kijken van wedstrijd naar wedstrijd en zijn niet bewust bezig met de stand op de ranglijst. We moeten nog tien finales spelen en dat wordt zwaar genoeg. Aan het eind zullen we zien hoe ver we zijn gekomen.

Het lijkt er op alsof jullie steeds sterker worden als ploeg daar waar anderen minder gaan voetballen, hoe komt dat in jouw ogen?

We hebben veel tijd gestoken (en nog) in het spelen als elftal en het groepsgebeuren. Daarnaast ontwikkelen de spelers zich steeds verder in hun persoonlijkheid of voetbalkwaliteiten. Doordat we een goed plan van periodiseren hebben is de nagenoeg de hele groep al het hele jaar fit. Daarnaast bepalen goede resultaten een deel van het zelfvertrouwen, dus dat verklaart ook een stukje. Al met al is het allerbelangrijkste dat we als spelersgroep en begeleidingsgroep een plan hebben en weten waar we mee bezig zijn!

Waar zit de kracht van jouw ploeg?

De kracht zit in het plan, het groepsgebeuren en de aanwezige kwaliteiten. We hebben een goede balans in de selectie en het elftal en dat gaat voor alles. Iedereen is bereid een stap extra te doen voor elkaar. Het tweede elftal speelt bijvoorbeeld exact hetzelfde als het eerste elftal. Dat betekent dat als je een beroep moet doen op spelers, zij altijd weten wat er gevraagd wordt op een positie. Kortom, alles is duidelijk over de speelwijze, maar ook over hoe we omgaan met elkaar en wat we van elkaar verwachten.

Je ben nu over de helft, wat is jou het meest opgevallen aan Quick Boys?

Quick Boys is een prachtige club met heel veel enthousiaste mensen. Dat men weleens kritisch is vind ik niet erg, dat hoort erbij. Doordat we planmatig werken op vele fronten is er een bepaald gevoel aan het ontstaan dat de club goed bezig is. Ik ben nu als technisch manager ook verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, de scouting en de medische staf. We maken daarin flinke ontwikkelingen en er sluiten steeds meer mensen aan. Vaak zie je dat als er met een plan gewerkt wordt, de mensen vanzelf op de boot mee willen.

Nog even terug naar je betaald voetbalopleiding, lig je op schema?

Jazeker, ik hoop 19 maart klaar te zijn. We hebben nog 2 bijeenkomsten met de hele groep en nog drie bijeenkomsten met een stagegroep. Volgende week geef ik mijn examentraining aan het eerste elftal van NAC Breda en 19 maart loopt de docent een wedstrijddag mee. Daarnaast heb ik alle opdrachten ingeleverd, dus nu is het even afwachten.

Je hebt bijgetekend, hou je er rekening mee dat als je promoveert je op diverse lijstjes komt te staan? Of is dat te vroeg?

In het voetbal kan je weinig tot niets plannen. Ik heb bij Sparta Rotterdam en Westlandia al goede resultaten behaald en ben op die manier ook bij Quick boys terecht gekomen. Ik heb de ambitie om op een dag hoofdtrainer te zijn in het betaald voetbal, welke dag dat zal zijn zien we wel!

Geef een antwoord