Landenteams-nieuwsbrief nr 6, 9 oktober

Bericht van de coordinator landenteams. Met alle uitslagen, standen en topscorerslijsten in de bijlage onderaan.
Een zonovergoten weekend, dat was wat ons te wachten stond. En het klopte volledig. Bij de start van de eerste wedstrijd was het nog wat frisjes en waren de velden nat van de dauw. Tijdens de laatste wedstrijd steeg de warmte echter op van het fraaie kunstgras richting strakblauwe hemel.

Eerste wedstrijd direct een knaller: Spanje- België. De competitie is in een fase gekomen waar verlies van een concurrent voor de titel die titelkansen direct fors doet slinken. Spanje had geleerd van de eerste ontmoeting, waarin Ibrahim teveel ruimte kreeg en hij daardoor 5x kon scoren. Nu kreeg hij weinig ruimte, waardoor hij zijn heil steeds verder van het vijandelijke doel ging zoeken. En daar vandaan kon hij weinig pijn doen. Veel kansen waren niet te zien, ondanks een licht veldoverwicht van Spanje. Stijn ontsnapte een keer aan de rechterkant van het veld en schoot de bal vervolgens in de verre hoek: 1-0. Spanje kon niet doordrukken, waardoor dit ook de ruststand was. In de tweede helft werd Ibrahim door de coach meer naar voren gedirigeerd. Eén onoplettend momentje in de Spaanse verdediging leverde hem de eerste grote kans op, welke hij echter voorlangs schoot. Dit bleek slechts uitstel van executie. Korte tijd later het tweede onoplettendheidje, nu mikte Ibrahim  wel raak: 1-1. Vervolgens ging het gelijk op, totdat Ibrahim de bal toevallig voor zijn voeten kreeg en van afstand direct uithaalde. De bal vloog onhoudbaar voor de (gast)keeper de verre hoek in, 1-2 voor België dus. Spanje perste er nog een slotoffensief uit, maar enkele schoten verdwenen net naast het doel. De drie punten gingen na deze spannende pot voetbal naar een ietwat gelukkig België, dat dus goede zaken deed m.b.t. de titelstrijd.

Tweede wedstrijd was Portugal- Denemarken, twee ploegen die nog steeds strijden voor hun eerste overwinning. De eerste onderlinge wedstrijd eindigde in 4-4, na een 3-0 voorsprong van Denemarken. Nu was het Portugal dat sterker startte en dit terug zag in een 3-1 ruststand. Sem, Wesley en Ard-Jan wisten de Deense keeper te passeren. Willem scoorde tegen. In het Deense kamp was in de rust weinig hoop op een goede afloop, want het vertoonde spel gaf er geen aanleiding toe. Toch ging het in de tweede helft een stuk beter. Halverwege die tweede helft werd uit een corner bij de tweede paal een vrije man (Mike) gevonden, die de 3-2 binnen kon schieten. De schrik sloeg nu in de Portugese benen, maar de 3-3 konden zij steeds netaan verhinderen. Tot in de aller-, aller-, allerlaatste seconde. Juist toen de beide begeleiders overeengekomen waren dat dit de laatste aanval zou worden, spurtte Willem met bal richting doel. Geen Portugees kon hem afstoppen en koelbloedig schoot hij de 3-3 binnen. Beide ploegen wederom een punt, en dus nog steeds geen overwinning.

De derde wedstrijd weer een topper: nummer 1 Ierland tegen nummer 2 Engeland. Eerste ontmoeting eindigde in een ruime overwinning voor Engeland. Al snel schoot spits Jaylen (hij ziet de eigen achterlijn niet zo vaak) de 1-0 voor Engeland binnen. Geen vuiltje aan de lucht, Engeland controleerde de wedstrijd volledig en creëerde ook kansen. Die werden echter gemist, zodat de rust bij een magere 1-0 aanbrak. Ook in de 2e helft een sterker Engeland, maar plotseling ontsnapte Ier Jeroen aan de Engelse aandacht. En Jeroen mist niet vaak. Ook nu niet: 1-1. Onder leiding van Mees van Tol trok Engeland weer ten strijde. Mees verdedigde, viel aan, pakte ballen af, sleurde over het hele veld en het was dan ook niet verwonderlijk dat juist hij bij het naderende einde van de wedstrijd de 2-1 binnen schoot. Maar in de eerste de beste aanval maakte Ierland via Jeroen weer 2-2! Om de koppositie van Ierland over te nemen moest Engeland winnen. Dus ging wederom het gas er op. En warempel. Mees, vandaag overduidelijk man of the match, kreeg loon naar werken: kort voor tijd schoot hij de winnende 3-2 binnen. Dolle vreugde in het Engelse kamp,  verdriet aan Ierse zijde. Door deze overwinning staat Engeland op kop, op één puntje gevolgd door zowel Ierland als België. Spanje volgt op vier punten. Met nog vier wedstrijden te gaan wordt het elke zaterdag een finale.

Bij 4 tegen 4 kruisten Griekenland en Finland de degens. Het werd een wedstrijd die tot de laatste minuut spannend bleef. Uiteindelijk pakte Griekenland nipt de winst en wel met 3-2. Het leuke van deze wedstrijd: alle doelpunten werden door iemand anders gemaakt! De Griekse doelpunten kwamen op naam van Melanie, Hanna en Chris. Bram en Iris scoorden voor Finland.

Nederland was de onderliggende partij ten opzichte van Wales. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Wales de winst pakte. Met een 4-0 nederlaag op zak konden de Nederlanders de douche opzoeken. Alleen Luke wist in deze wedstrijd het net te vinden.

Volgens een begeleider kon de wedstrijd Frankrijk tegen Zweden beter de boeken in als “Jan Plug tegen Zweden”. Gekkigheid natuurlijk, want een wedstrijd win of verlies je nooit in je eentje. Feit is wel dat Jan een flinke stempel op de wedstrijd drukte. De einduitslag was 4-1 en hij scoorde alle 5 de goals! Jan, je snapt dat die ene bal in eigen doel niet meetelt voor de topscorerslijst…… Na 2 fraaie overwinningen op rij weet Zweden dus ook weer wat verliezen is.

Als laatste wedstrijd de twee fiere koplopers Italië en Oostenrijk. Zij maakten er in de eerste helft een spektakel van. In het veld was geen sprake van een boven- of onderliggende partij, iets wat ook in de ruststand tot uitdrukking kwam: 2-2. In de tweede helft was Oostenrijk echter sterker. Italië kwam maar moeilijk bij eigen doel vandaan, bovendien hadden de Italianen het soms ook erg druk met elkaar vertellen hoe het beter moest. In de tweede helft scoorde Oostenrijk nog twee keer, Italie scoorde niet meer. Einduitslag 2-4 in het voordeel van Oostenrijk, dat nu alleen de ranglijst aanvoert. Doelpuntenmakers Italië: Fedi en Mike. Max, Kees, Jelmer en een eigen doelpunt van Italië brachten het totaal van Oostenrijk op 4.

Zaterdag 16 oktober staan er voor de landenteams geen wedstrijden op het programma. Dit in verband met de herfstvakantie. Op 23 oktober wordt de landenteamscompetitie hervat. Dan zal ook de beslissing vallen over hoe de nacompetitie er bij de 4×4 uit zal gaan zien.