Leerzaam oefenen met de Brandweer Katwijk


Op vier woensdagavonden in de maand april oefent de veiligheidsorganisatie van onze vereniging met de Brandweer Katwijk op sportpark Nieuw Zuid. Intussen zijn al een 2-tal leerzame avonden gehouden waarbij EHBO-ers, BHV-ers en Stewards participeren tijdens beide oefeningen.

Op woensdag 4 april is de eerste oefening gehouden in het Supportershome, achterkantine een de nabij gelegen ruimten. Tijdens deze- en ook de hierna volgende avonden worden een aantal jeugdspelers ingezet terwijl er ook enkele slachtoffers ‘acteren’ in een ruimte die geheel in de rook wordt gezet. Op woensdag 4 april waren er tevens verschillende druk bezochte activiteiten op het sportpark met als gevolg dat het aanrijden van de hulpdiensten veel aandacht vroeg.

Coördinatie, communicatie
Een constatering die op deze- en ook op de tweede avond is gedaan, is het feit dat een goede onderlinge communicatie en coördinatie tussen de veiligheidsvrijwilligers en de hulpdiensten (Brandweer Katwijk) uitermate belangrijk is. Een juist gebruik van de portofoon speelt hierbij een belangrijke rol.

Op woensdag 11 april is een calamiteit nagebootst (dat was duidelijk te horen en te zien) in het zuidelijke deel van het hoofdgebouw. Deze calamiteit vroeg om een algehele ontruiming van dit deel van het hoofdgebouw en de aanwezige jeugdspelers inclusief een flink aantal leden die ‘onbewust / bewust’ onderdeel werden van de oefening. De ontruiming verliep goed, ondanks het veelvuldige commentaar van de ‘ontruimden’, terwijl ook de BHV-ers en EHBO-ers zeer actief bij de oefening betrokken waren. Opnieuw was er sprake van enkele slachtoffers en ook een ingreep met het AED apparaat werd geoefend. Wel de constatering dat er veel stewards en BHV-ers nodig zijn om in korte tijd zoveel ruimten effectief te kunnen ontruimen.

Persoonlijke veiligheid
Belangrijk voor de veiligheidsvrijwilligers is om de persoonlijke veiligheid hoge prioriteit te geven waarbij de uiteindelijke keus ‘kan / mag ik het slachtoffer onder alle omstandigheden helpen’ moeilijk is. Na elke oefening vindt er een evaluatie plaats; in eerste instantie separaat door de veiligheidsorganisatie van Quick Boys en de Brandweer. Vervolgens wordt er gezamenlijk geëvalueerd en worden de verschillende facetten van- en handelingen tijdens de oefening doorgesproken. Beide oefeningen zijn als uiterst nuttig ervaren. ‘Hier leren we veel van‘ is de reactie van de veiligheidsvrijwilligers van Quick Boys. Ook voor de Brandweer Katwijk zijn oefenavonden ‘op locatie‘ leerzaam mede vanwege het feit dat men kennis krijgt van de accommodatie, de indeling van de gebouwen, etc.

Op 18 en 25 april wordt er opnieuw geoefend met de Brandweer Katwijk in instructief samenspel met de veiligheidsorganisatie van onze vereniging.

(foto boven: EHBO en BHV werken samen bij de reanimatie van het slachtoffer)
(foto onder: Het Supportershome wordt ontruimd)

Geef een antwoord