Matthijs Blok (11) op les bij Kevin Blom

UPDATE: MATTHIJS IN STUDIO SPORT
UPDATE: kijk hier voor het filmpje (vanaf 2.29 min.)

Samen met achttien andere talentvolle pupillenscheidsrechters uit heel Nederland was Matthijs uitgenodigd om naar het KNVB-sportcentrum in Zeist te komen, mét Quick Boys-scheidsrechtersbaas Gert van Duijvenbode.

Daar wachtte meteen een loodzware veldtraining die ook de scheidsrechters in het betaald voetbal regelmatig krijgen. Kevin Blom: ,,Een goede conditie is heel belangrijk en probeer ook altijd op de juiste plaats te staan, zo dicht mogelijk op de situatie. Want als je van dertig meter afstand een beslissing neemt, geloven spelers je niet. Maar als je vlakbij staat denken ze dat je het goed hebt gezien en dan hebben ze ook meer respect voor je!´´ Tijdens en tussen het lopen door kregen ze veel nuttige tips mee. ,,Als je hier staat zie je alles! En je moet altijd je best doen, je mag nooit verslappen, je moet altijd denken dat je Feyenoord-Ajax fluit, je moet alles geven, iedere wedstrijd weer, ook bij NAC Breda-Excelsior.”

Daarna leerden de jonge scheidsrechters hoe je moet omgaan met geweld op het veld en met herrie langs de lijn. ,,Zorg voor rust in het veld en langs de lijn. Ouders mogen niet naast de doelpaal staan en niet op de middenlijn, want dat zorgt voor herrie. Pas ving een ouder die naast de paal stond een bal. Wat moet je dan doen?! Iedereen was door het dolle heen, was het een doelpunt, een hoekschop… Hij mag daar niet staan!´´, vindt Blom. ,,Je bent vooral spelleider, maar als kinderen iets fout doen of keihard spelen kun je dat beter nu al afleren!´´
Aan de hand van wedstrijdbeelden mochten de scheidsrechterstalenten van Blom gele en rode kaarten geven. ,,Maar jullie krijgen één kans. Je moet gelijk oordelen, straks kijken we het terug.´´ Matthijs trok twee keer resoluut rood en had dat goed gezien. ,,Maar je moet altijd eerlijk zijn, en niet denken het is Ronaldo of Suarez, dus die ga ik eens lekker een kaart geven. Iedere speler verdient elke wedstrijd weer een eerlijke kans´´, benadrukt Blom. 
En wanneer is het wel en wanneer is het geen hands, dat is niet zo makkelijk te zeggen. Ook waren er de hele avond héél véél camera´s en microfoons op de pupillenscheidsrechters gericht. Matthijs gaf interviews aan de NOS en aan de KNVB. Zo kreeg hij als extraatje ook nog gratis media-training.

Tot slot volgde nog een pittig examen. Dertig vragen over E- en F-wedstrijden en over de gekste situaties die voor kunnen komen. Matthijs slaagde glansrijk, hij had de meeste vragen goed: 27.
Matthijs Blok ging om half tien moe maar voldaan weer terug naar Katwijk aan Zee. ,,Wat een prachtige avond! Ik heb héél véél geleerd van Kevin Blom!´´
Filmpje scheidsrechtersworkshop

Geef een antwoord