Sem van Duijn scherprechter tegen De Graafschap

Op Sportpark Nieuw Zuid heeft Quick Boys zich in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap geplaatst voor de achtste finales. Bij de rust leidden de blauw-witten al en in de loop van de tweede helft konden de mannen van coach Thomas Duivenvoorden de marge verdubbelen. De Graafschap wist het doel niet te vinden, waardoor Quick Boys het duel afsloot met een 2-0 overwinning.

Om in de stemming te komen, was het publiek voor aanvang getuige van een wervelende sfeeractie. Een prima opwarmer voor de wedstrijd die zich zou afspelen op een zwaar veld. Daar had de grote hoeveelheid regen van de afgelopen dag wel voor gezorgd. Na een periode van aftasten, wist Quick Boys binnen tien minuten spelen het eerste doelkansje te forceren toen Sem van Duijn kon uithalen. Goalie Jansen kwam er niet door in de problemen.

Na ruim een kwartier spelen was het de beurt aan De Graafschap om zich te profileren. Op aangeven van Colyn leek Haen gevaarlijk te worden. Ten koste van een hoekschop kon de blauw-witte defensie schade voorkomen. Er volgde een periode van aanvallen, van beide kanten. Eerst was er dreiging van Quick Boys uit een aanval over rechts, maar gasten pareerden dat direct. Weer leek Haen kansrijk te worden. Doelman Van der Helm kon dat neutraliseren. Een poosje was er iets meer druk van De Graafschap, maar verder dan een paar hoekschoppen kwamen ze voorlopig niet. Halverwege de eerste helft moest Colyn worden afgestopt. Arbiter Nagtegaal zag er geen strafschop in, tot teleurstelling van alles wat de Graafschap is. Spits Haen liet zich gelden in deze fase, maar wist het net niet te vinden.

Juist in het gedeelte van dit duel waarin De Graafschap wilde doordrukken, moesten de Superboeren een doelpunt incasseren. Een steekpass van Junte kwam perfect in de voeten van Sem van Duijn, die oog in oog met doelman Jansen het hoofd koel hield en de bal onhoudbaar binnenschoot. Die voorsprong smaakte naar meer. Kort daarna werd Van Duijn weer gevaarlijk, nu vanaf de rechterflank. Deze keer plaatste hij de bal rakelings naast het doel.

De Graafschap was aan zet om de schade te herstellen. Ruim vijf minuten voor rust leek dat te lukken. Spits Haen wist het doel te vinden, maar volgens de arbitrage vanuit buitenspelpositie waardoor het feestje werd geannuleerd. Quick Boys bleef aan de andere kant op zoek naar meer. Eerst kopte Junte de bal over het doel en daarna moest Nwanko zijn meerdere erkennen in doelman Jansen. Ook Broekhuizen deed een duit in het zakje, maar iedere keer bleef de verdubbeling van de marge uit. Er kwamen nog kansjes voor Haen namens de Graafschap en opnieuw Broekhuizen voor Quick Boys, maar tot de rust werd er niet meer gescoord. Het talrijk opgekomen publiek had zich nog geen moment hoeven te vervelen.

Na de thee kwamen beide tegenstanders in een ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Aan De Graafschap de taak de achterstand weg te werken en om op voorsprong te komen. Daar kwam voorlopig maar weinig van terecht, want teveel aanvallen eindigden met buitenspel. Met nog een half uur te spelen, sloeg coach Vreman aan het wisselen. Hij bracht drie invallers tegelijk. Kort daarop werd Quick Boys gevaarlijk toen Nwanko vanaf de linkerflank Junte wist te vinden, die zich in de doelmond bevond. Hij zag zijn harde inzet ternauwernood gekeerd door doelman Jansen. En Quick Boys bleef druk zetten. Offerhaus werd ook nog gevaarlijk, maar via een tegenstander ging die bal net over de lat.

Voor De Graafschap tikte de klok door. Nog steeds wist men het net niet te vinden. Met een afstandsschot werd geprobeerd om doelman Van der Helm te verschalken. Met enige moeite hield hij zijn doel schoon. Het werd er voor de gasten niet makkelijker op. Als ze al in de buurt kwamen van een doelkans, dan was er altijd weer het been van een tegenstander of doelman Van der Helm die roet in het eten gooide.

In plaats dat De Superboeren gelijk konden maken, gooide Sem van Duijn aan de andere kant van het veld de wedstrijd op slot. Op aangeven van Broekhuizen, gaf hij Fortes het nakijken en verdubbelde de marge. Knap van de talentvolle buitenspeler, om als jonkie in deze ambiance het hoofd koel te houden en zich zo te profileren.

Ook bij Quick Boys kwam er nu vers bloed binnen de lijnen. Sem van Duijn kreeg een verdiende publiekswissel. De Graafschap bleef tobben om de score een draaglijker gezicht te geven. Maar het net werd niet meer gevonden. Quick Boys was de winnende partij. Feest dus, op Sportpark Nieuw Zuid. Voor de tegenstander wachtte de lange terugreis naar Doetinchem. Tijd genoeg om onderweg na te denken over de oorzaak van de nederlaag tegen die ‘k*t-amateurs’.

Foto’s: Pro Shots