Veiligheidsvrijwilligers, ontruimingsplan en brandje blussen

Verslag van leerzame instructie-avond voor stewards, EHBO-ers en BHV-ers
Donderdagavond 18 november is in de oude businessclub een leerzame instructieavond gehouden.

Naast de stewardgroep waren ook de EHBO-ers en BHV-ers aanwezig om zich te laten informeren over het ontruimingsplan. Naast deze informatie worden de stewards en BHV-ers ook geïnstrueerd over brandblusmiddelen. De avond is afgesloten met een brandblusoefening.

Ontruimingsplan
Op basis van het (verenigings)bedrijfsnoodplan heeft de BHV-groep in het afgelopen jaar een ontruimingsplan geschreven dat in het afgelopen voorjaar bestuurlijk is vastgesteld. Belangrijk is wel dat het plan geen “papieren tijger” is maar waardevol zal zijn op het moment dat het werkelijk nodig is. De vereniging is in het rijke bezit van een grote groep gediplomeerde vrijwilligers die daadwerkelijk een rol willen / kunnen vervullen indien een (ernstige) calamiteit op sportpark Nieuw Zuid plaatsvindt. Juist om die reden worden vrijwilligers middels een presentatie geïnformeerd over het ontruimingsplan.
Wie doet wat op welk moment, hoe verloopt de alarmering, hoe verloopt een ontruiming, wat is de rol van de stewards, EHBO-ers, BHV-ers en bestuur, welke communicatie-middelen zijn er, etc. Tijdens de instructieavond zijn door de vrijwilligers nog een aantal nuttige opmerkingen gemaakt welke in het ontruimingsplan opgenomen zullen worden.
Tijdens de uitgebreide presentatie is op de laatste sheet de aandacht gevestigd op het feit dat Quick Boys weliswaar een ontruimingsplan heeft maar …… als er daadwerkelijk onverhoopt iets gebeurt?
Juist deze instructie zorgt voor bewustwording maar zorgt er ook voor dat zaken als de taakstelling, organisatie, regelmatig oefenen, aan het voetlicht worden gebracht.
Met deze presentatie wordt het eerste deel van de instructieavond beëindigd. 
 
Brandblusmiddelen en oefening
Het tweede deel wordt ingevuld door QB vrijwilliger / steward / instructeur Jan Hoek, geassisteerd door steward Jan van Duijvenbode. De stewards en BHV-ers worden geïnformeerd over het gebruik van brandblusmiddelen als poeder-, schuim- en CO2 blusapparatuur. De gebruikswijze van de brandslang(haspel) en brandblusdeken worden eveneens besproken. Een nuttige instructie die tal van handige tips oplevert opdat bij een beginnende brand de vrijwilligers hierop direct kunnen anticiperen. Vervolgens het tweede deel van deze instructie, het daadwerkelijk oefenen met de genoemde brandblusmiddelen.
Bij toerbeurt wordt door alle aanwezigen een “vlam in de pan” gedoofd en wordt een beginnende brand (in een bak met brandbaar oplosmiddel) met de CO2 blusser(s) “bestreden”. Een zeer praktische invulling van deze leerzame instructieavond.
Volgende week woensdagavond volgt de EHBO-groep de laatste avond van hun herhalingscursus. Blijvende instructie voor onze (veiligheids)vrijwilligers en de vereniging, blijft dit van harte ondersteunen!

Geef een antwoord