In 1905 is Ouwehand opgericht. Ouwehand begon alleen met een houten zeillogger maar drie jaar later werd er een pand gekocht en zo begon Ouwehand te groeien. Tijdens de eerste wereldoorlog brandde het gehele bedrijf af, desondanks deze tegenslag werd Ouwehand opnieuw opgericht. Door het begin van de tweede wereldoorlog kon er vanaf 1939 niet meer uitgevaren worden. Omdat vissen niet meer mogelijk was werd overgegaan op garnalenpellen totdat er in 1945 weer haring gevangen kon worden. De vangsten waren in dit jaar zeer goed en dat gaf Ouwehand de mogelijkheid om te moderniseren en uit te breiden. Door de jaren heen heeft het bedrijf op verschillende plekken gezeten, maar uiteindelijk in 1994 is Ouwehand verhuisd naar een geheel nieuw bedrijfscomplex op het industrieterrein ‘t Heen in Katwijk. Dit is de plek waar Ouwehand vandaag de dag nog steeds zit. Hier wordt de vis onder ideale omstandigheden verwerkt tot tal van eindproducten. In 2005 ontving Ouwehand het predicaat Koninklijk, wat een grote eer is om te mogen ontvangen.
Ouwehand is in 2009 in handen van de Katwijkse rederij Parlevliet en van der Plas gekomen. Dit betekent dat Ouwehand effectiever te werk kan gaan aangezien ze nu dichter bij de bron zitten en de eerste keus hebben in de gevangen haring. Dit zorgt ervoor dat Ouwehand U de beste kwaliteit blijft aanbieden, want kwaliteit staat bij ons voorop. Momenteel is Ouwehand marktleider op de Nederlandse markt als het gaat om visproducten. Er werken ongeveer 100 personeelsleden, waarvan het grootste deel werkzaam is in de fabriek.
De visserij staat al enige jaren in een kritisch bekeken daglicht. Daarom worden de regels voor de quotering continu aangepast. Ook worden de oliekosten verhoogd en hebben milieuorganisaties steeds meer invloed op de reders. Dit dwingt de reders om op een verantwoorde en duurzame manier te vissen. Vandaag de dag is het visserijbeleid toegespitst op een proces dat samenkomt in een woord dat de naam MSC draagt. Het MSC certificaat wil zeggen dat de visserij op een duurzame wijze geschiedt, dat er natuurvriendelijke vangstmethoden gehanteerd worden, de bodemschade beperkt en de bijvangst geminimaliseerd wordt. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar waar dan ook ter wereld. Bij duurzame visserij volgens dit keurmerk worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in zee. MSC is een onafhankelijke internationale organisatie, in 1996 opgericht door het Wereldnatuurfonds in samenwerking met Unilever. Ouwehand kan met trots zeggen dat al haar producten MSC gecertificeerd zijn en wij zullen er alles aan doen om in de toekomst aandacht te blijven schenken aan de duurzame visserij, om deze certificaten te behouden en onze visproducten met een MSC label te kunnen verkopen. Dit kunt u terugvinden in de supermarkten en bij uw vertrouwde visboer door het herkenbare MSC logo op al onze verpakkingen.