The inventors of whisky investments
“Investeren in exclusieve whisky is het gedachtengoed van Michel Kappen die (toen nog) Scotch Whisky International in 2007, in bijzijn van de belangrijkste Nederlandse (financiële) media, officieel lanceerde. Hij creëerde als eerste een wereldwijd handelsplatform voor zeldzame Schotse single malt whisky. Deze whisky’s worden veelal in limited editions geproduceerd en mogen niet verward worden met ‘blended’ whisky. Belangrijk om te onthouden is dat het gaat om zeldzame whisky zonder consumptieve doeleinden: het gaat ons om ‘beleggingswhisky’ en niet om de ‘drinkwhisky’. Scotch Whisky Investments heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en adviseert haar beleggers op een transparante wijze over beleggingen in Schotse single malt whisky.
Destijds was Scotch Whisky International “the new kid on the block”. Bijna niemand had nog van beleggen in whisky (en in het bijzonder in Schotse single malts) gehoord of wist hoe het beleggen erin in zijn werk ging. We zijn nu bijna vijftien jaar verder, en Schotse single malt whisky’s worden steeds vaker gezien als een perfect alternatief voor beleggers die spreiding in hun beleggingsportefeuille willen aanbrengen.
Tussen aandelen en vastgoed
Eigenlijk zit het (Schotse) distillaat als belegging precies tussen aandelen en vastgoed in omdat het overeenkomsten heeft met beiden. Vergelijken we met aandelen, is er een aantal overeenkomsten: handelen in whisky kun je overal doen, de onderhoudskosten zijn laag en het is wereldwijd te verhandelen. Het voornaamste verschil tussen deze twee? Waar aandelenbeurzen vaak heel volatiel gedrag vertonen, zijn beleggingen in whisky vrij stabiel. Beleggen in whisky vertoont ook overeenkomsten met vastgoed: zo word je, net als met een huis, eigenaar van een fysiek product dat goed verzekerd is tegen schade en diefstal en kost het iets meer tijd om te verkopen.
Een portefeuille op maat vanaf €50.000
Een belegging in whisky kan bestaan uit een belegging in grondstof (de zogenaamde vaten. Flessen whisky die nog niet gebotteld zijn) of een belegging in het eindproduct (reeds gebottelde flessen whisky). Of uw portefeuille bestaat uit een combinatie van de twee.
“Onze focus ligt op vermogensbeheer”, aldus Marjolijn de Roode. “Met een inleg van 100.000 euro of meer hoef je als belegger helemaal geen affiniteit of verstand van whisky te hebben om toch op een goede manier in whisky te kunnen beleggen. Wij hebben alle expertise in huis: niet alleen over het fysieke product maar ook de financiële kant van het verhaal. We ontzorgen de belegger in alle opzichten. Verder is het vanuit de AFM-vergunning belangrijk dat adviseurs, zoals Jan Willem en ik, ook over de vereiste papieren beschikken om vermogensadvies te mogen geven en om te kijken welke strategie het beste past bij het profiel van de investeerder.”
Gezond rendement
Historisch gezien, tussen 1936 en 2008, is uit uitgebreid onderzoek gebleken dat whisky gemiddeld 6,6% per jaar in waarde stijgt. Door onze expertise en toegevoegde waarde hebben wij tussen 2007 en 2017 een gemiddelde waardestijging van 15,5% weten te realiseren.
“Beleggers worden bij Vermogensbeheer inderdaad volledig ontzorgd en kunnen rendementen van zo’n 8% per jaar halen. Korter en krachtiger kan ik het niet samenvatten.”
Wilt u meer weten? Lees ons verhaal of bezoek de site Scotch Whisky Investments.
Of spreek ons gewoon eens aan wanneer wij u zien op de club.