Een terecht gelijkspel eindigt alsnog in een nederlaag

Quick Boys – Capelle 1 – 2
Sommige wedstrijden zijn maar moeilijk te winnen. Quick Boys kent in Capelle een Angstgegner van formaat, het is al weer een poos geleden dat de blauwwitten op sportpark Nieuw Zuid de overwinning tegen deze tegenstander naar zich toe konden trekken. In deze  wedstrijd leek Quick Boys er in te slagen de schade beperkt te houden. Scheidsrechter Heida stak daar een stokje voor door vlak voor tijd een dubieuze strafschop aan Capelle cadeau te doen. Dat buitenkansje liet Capelle zich niet ontnemen waardoor de wedstrijd alsnog winnend afgesloten kon worden en Capelle weer een stap in de goede richting van het kampioenschap kon zetten.

Weer een gewijzigde opstelling bij Quick Boys ten opzichte van de laatst gespeelde wedstrijd tegen Scheveningen waar een te weinig geïnspireerd Quick Boys de punten aan de tegenstander moest laten. Doelman Martijn de Zwart en Niels van Duijn waren weer fit en hadden een basisplaats gekregen. Spits Roel de Vries startte in de basis. Captain Robert-Jan Ravensbergen moest op het laatste moment alsnog afhaken, zijn stek werd ingenomen door Sander van der Horst.

Capelle kende een droomstart. Al binnen een minuut spelen werkte Sjoerd van der Waal de bal in de touwen uit een hoekschop die werd veroorzaakt doordat goalie De Zwart de bal over de deklat moest werken. Van der Waal profiteerde volop van het storende werk van zijn aanvoerder Patrick Molendijk  die alles in de strijd gooide om de verdediging te ontregelen.  Volgens de arbiter was het in ieder geval geoorloofd.

Quick Boys was verdoofd na al zo snel op achterstand te zijn gekomen en wist zich maar moeilijk aan de druk van de tegenstander te onttrekken zonder zelf gevaarlijk te kunnen worden in het strafschopgebied van de tegenstander. Na een kwartier spelen leek de schade voor Quick Boys nog groter te worden. Nu uit een vrije schop vlak valk buiten het strafschopgebied. Weer was de Capelle luchtmacht present in het strafschopgebied, deze keer kwam men niet toe scoren maar de blauwwitte verdediging had de handenvol om de achterstand niet verder te laten oplopen. Quick Boys moest beducht blijven op de acties uit dode spelmomenten van de tegenstander waarbij de lengte, volop aanwezig binnen het team, zoveel mogelijk werd benut.

Pas ruim halverwege de eerste helft wist Quick Boys de eerste doelrijpe kans te forceren uit een actie van Sven Onclin vanaf de rechterflank. Onclin moest toezien hoe Maarten Bak de bal finaal miste en de kans op de aansluittreffer verloren ging. In die fase van de wedstrijd werd Quick Boys met weer een tegenvaller geconfronteerd. Niels van Duijn, net terug van een blessureperiode, kreeg te kampen met  hamstringklachten en moest het veld verlaten. Eric Homan was zijn vervanger.

Intussen hadden Dustin Huisman, Niels van Duijn, Hendrik van Beelen al een gele kaart voorgeschoteld gekregen van arbiter Heida die er alles aan gelegen was zijn moyenne voor wat betreft het aantal door hem getrokken kaarten te handhaven zo niet te verbeteren. Sven Onclin, Sander van der Horst, Michael van der Kruis en Maarten Bak zouden in de loop van de wedstrijd nog volgen. Ook coach Jasper de Muijnck ontsprong de dans niet, in de loop van de tweede moest hij het veld verlaten.

Vlak voor de rust zou Quick Boys nog een keer de kans krijgen te scoren. Maarten Bak maakte een actie op rechts en leek Roel de Vries te kunnen bereiken. De Vries raakte bal verkeerd waardoor de bal over het doel verdween. Met een 0 – 1 achterstand ging Quick Boys de rust in. De ploeg mocht het zich kwalijk nemen dat er onvoldoende wilskracht aanwezig was geweest om het de tegenstander maar enigszins moeilijk te maken. Wilde men de wedstrijd met minstens een punt afsluiten dan zou er in de tweede helft veel meer druk op de tegenstander gelegd moeten worden om dat resultaat alsnog te kunnen bereiken.

Dat gewijzigde spelbeeld was voor de blauwwitten al snel zichtbaar. De apathie van de eerste helft was als sneeuw voor de zon verdwenen en direct na de aftrap werd het doel van de tegenstander opgezocht. Al in de eerste minuut leek de vrijgespeelde Hendrik van Beelen de gelijkmaker te kunnen scoren, hij kwam net iets tekort om de kans te verzilveren. Een paar minuten later moest de Capelle verdediging aan de noodrem trekken toen Derek van der Plas in scoringspositie kwam. Het duwwerk richting Van der Plas binnen het strafschopgebied mocht van arbiter Heida onder zijn ogen plaatsvinden. Net als zijn assistent zag hij er geen overtreding in. Kan gebeuren, maar was volledig in strijd met het fluitgedrag van de arbiter gedurende de wedstrijd waarin hij voor talloze pietluttigheden wel gelegenheid zag het spel stil te leggen en het tempo uit de wedstrijd te halen.

Toch werd Quick Boys beloond voor vertoonde spel in de tweede helft. Na een kwartier scoorde Derek van der Plas de gelijkmaker. Uit een actie vanaf de linkerflank passte de opgekomen Dustin Huisman de bal in de voeten van Hendrik van Beelen die de bal in de voeten speelde van Van der Plas. Doelman Lennert Hegie kansloos op het schot van Van der Plas. De Capelle verdediging had geen kans gezien de bal weg te werken. Quick Boys kreeg loon naar werken en ging op jacht naar de voorsprong, maar vond verder geen beloning.

Capelle leek zich inmiddels te hebben neergelegd bij een gelijkspel. Alles werd uit de kast getrokken het tempo uit de wedstrijd te halen en de wedstrijd te ontregelen. Arbiter Heida liep er met open ogen in. Quick Boys moest attent blijven op de counters van Capelle maar echt venijn zat er niet in. Daar brachten de wissels van Nick van Wordragen en Sjoerd van der Waal door Marvin Richard en Bob Vermunt geen verandering in.

Vlak voor tijd kreeg Capelle alsnog dat zetje van de scheidsrechter om de wedstrijd alsnog winnend te kunnen afsluiten. Vlak buiten het strafschopgebied werd een actie van Michael van der Kruis bestraft met een vrije schop en een gele kaart voor Van der Kruis. Uit die vrije schop maakte Maarten Bak hands binnen de beruchte lijnen. Geel voor Bak en een strafschop voor Capelle die door Laurens Visser met graagte werd benut. Direct daarna werd de wedstrijd afgefloten. Ondanks langdurig tijdrekken van Capelle vond Heida het niet nodig om nog extra tijd bij te trekken. De inzet en wilskracht door Quick Boys in de tweede helft getoond mochten niet baten, de blauwwitten bleven met lege handen achter.