Strafschoppenserie velt Quick Boys

vv Capelle – Quick Boys 4 -1
Er zijn wedstrijden die je kunt verliezen, zeker tegen de trotse koploper vv Capelle is dat geen schande en behoort puntverlies bij  dergelijke wedstrijden tot de ingecalculeerde resultaten.  Wanneer dat verlies mede wordt veroorzaakt door een scheidsrechter die de aandacht op zich te vestigen  door het cadeau geven van niet minder dan drie strafschoppen aan de thuisploeg  kan tegen de koploper met de beste wil van de wereld nooit een goed resultaat worden bereikt.

Quick Boys had de zware taak om het voortdenderende vv Capelle een halt toe te roepen en eindelijk puntverlies toe te brengen. Waar Quick Boys in de voorgaande wedstrijd met de hakken over de sloot een punt wist te behalen tegen SVV Scheveningen kende vv Capelle een betere generale repetitie. Tegenstander RVVH  was kansloos en verloor met 1 -6.  Bovendiende kampten de blauwwitten ook nog eens met de nodige personele problemen in de aanloop van de wedstrijd.  Pas op het laatste moment bleken Hendrik van Beelen en Jaap van der Plas fit om aan de wedstrijd te kunnen deelnemen. Rechtsback Sven Onclin ontbrak in ieder geval, hij moest een schorsing uitzitten. Dustin Huisman kampte nog met de gevolgen van een voorhoofdsholteontsteking terwijl Chima Onyeike de komende weken wegens een kuitspierblessure zal ontbreken. vv  Capelle kon over een fitte selectie beschikken.

Hoewel vv Capelle van acquit druk zette op de Quick Boys –defensie wist die defensie goed met die druk om te gaan en bood de tegenstander weinig kansen.  Al snel wisten de blauwwitten zich aan de druk van de tegenstander te onttrekken en ontstond er een open wedstrijd waarbij de tegenstanders weinig voor elkaar onderdeden maar nog geen kansen wisten te creëren.

De eerste kans was voor de thuisploeg. Na bijna twintig minuten spelen werd Marvin Richard in vrijstaande positie aangespeeld waardoor hij op doel kon opstomen. Richard wist zich geen raad met deze kans en plaatste de bal naast het doel.  Een paar minuten later zou Quick Boys de eerste reële kans van de wedstrijd produceren. Vanaf de linkerflank speelde  Hendrik van Beelen Bennie van Fruchten aan die een doelpoging kon wagen. Van Fruchten plaatste de bal voorlangs het doel.  Kort hierop werd een doelpoging van Derek van der Plas door een verdediger van de lijn weggewerkt.

De voorsprong van vv Capelle liet niet lang meer op zich laten wachten.  Met nog twintig minuten te spelen zette Bob Vermunt zijn team op voorsprong. Een achterstand die de blauwwitte verdediging zich mocht aanrekenen, op de linkerflank reageerde  men onvoldoende adequaat zodat vanaf daar de bal op de vrijstaande Vermunt aangespeeld kon worden die geen moeite had de kans te verzilveren.

Quick Boys liet zich niet kennen en bleef volharden in het tot dusverre vertoonde spel. Die instelling werd nog met tien minuten te spelen beloond door de gelijkmaker van  Robert-Jan Ravensbergen.   Ravensbergen wist de bal het doel in te werken uit een hoekschop van Maarten Bak.  Kort hierop leek vv Capelle voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong te komen toen Sjoerd van der Wal op doel kon uithalen. De weer uitblinkende Martijn de Zwart voorkwam de achterstand door de bal over de deklat te tikken.  In de eerste helft was er sprake geweest van twee ploegen die wilden voetballen en maar weinig voor elkaar onderdeden.  Daar waar de scheidsrechter wordt geacht boven de partijen te staan en zorg te dragen voor een faire gang van zaken tijdens een wedstrijd had scheidsrechter Van de Waerdt zich inmiddels laten kennen als een warrige fluiter die te pas en te onpas kaarten verstrekte. Waar hij geen moeite had om bij onbenullige overtredingen de gele kaart te trekken kwam het eveneens voor dat zware overtredingen met de mantel der liefde werden bedekt. De teams gingen de rust in met een 1 – 1 stand op het scorebord.

Na de rust kwam Quick Boys ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Bij vv Capelle was Nick van Wordragen in de kleedkamer achtergebleven, Frank Stienstra was zijn vervanger. Quick Boys leek een droomstart te kennen toen Roel de Vries,  hij had zich van zijn verdediger had ontdaan, vanuit vrijstaande positie op doel mocht uithalen. De Vries plaatste de bal naast het doel.

Direct hierna werd Quick Boys voor de eerste maal geconfronteerd met de fratsen van leidsman Van de Waerdt. Net binnen het strafschopgebied werd door hem een in zijn ogen onreglementaire sliding ingezet op Laurens Visser die hij bestrafte met een penalty voor de thuisploeg waar Gertjan Rothman zich over ontfermde. Hij plaatste onhoudbaar voor goalie De Zwart, de bal in de uiterste hoek van de goal. Al na twee minuten spelen was vv Capelle weer op voorsprong gekomen.

Quick Boys wist het niveau van de eerste helft niet meer te bereiken en bleef onder druk staan. Na ruim tien minuten spelen ontsnapte Quick Boys aan een grotere achterstand toen Mark van der Plas een bal van de doellijn wist weg te werken. Simpel had vv Capelle de bal makkelijk kunnen rondspelen op zoek naar het gat in de verdediging.

In deze fase van de wedstrijd plaatste coach Jasper de Muijnck zijn eerste wissel van de wedstrijd. Sander van der Horst werd naar de kant gehaald voor Erik Homan. Veel effect zou de wissel niet sorteren.  Derek van der Plas leek de gelijkmaker nog op zijn slof te hebben, na een vanaf de linkerflank opgezette aanval. Van der Plas legde te weinig power in zijn schot zodat de bal alsnog door de verdediging van de thuisploeg verwerkt kon worden.

Halverwege de tweede helft werd Quick Boys voor de tweede keer de dupe van scheidsrechterlijk falen. Gertjan Rothman ging in het strafschopgebied naar de grond. De arbiter concludeerde dat  er sprake moest zijn geweest van een overtreding,  wéér een strafschop tegen Quick Boys en wéér  mocht Gertjan Rothman vanaf de elfmeterstip de trekker overhalen, deze maal mikte hij de bal in de rechterhoek waar sluitpost De Zwart de bal het doel uit kon werken.  vv Capelle reageerde attenter dan de blauwwitte defensie waardoor Marvin Richard de rebound alsnog het doel in kon werken.

Een paar minuten later zou de schade voor Quick Boys nog verder oplopen, weer tengevolge van scheidsrechterlijk falen waardoor de arbiter in amper vijfentwintig minuten spelen de derde strafschop cadeau gaf aan de thuisploeg.  In dit geval kon een aangeschoten handsbal bij het uitverdedigen in zijn ogen geen genade vinden. Nu mocht Laurens Visser het vonnis voltrekken, hij faalde niet en zette zijn team om een onoverbrugbare 4 – 1 voorsprong.

Quick Boys dat ook nog eens Maarten Bak met een liesblessure het veld had zien verlaten, hij werd vervangen door Jaap van der Plas, was gebroken  en wist voor de rest van de wedstrijd geen potten meer te breken. Tegenstander vv Capelle was nog een aantal malen bij een vergroting van de voorsprong maar Martijn de Zwart voorkwam een nog grotere achterstand van zijn team waardoor de wedstrijd in 4 – 1 winst eindigde voor de thuisploeg met de complimenten van scheidsrechter Van de Waerdt die zichzelf  in deze wedstrijd een brevet van onvermogen heeft bezorgd. Hij heeft aangetoond wedstrijden op dit niveau absoluut niet aan te kunnen.

Opstelling Quick Boys: De Zwart, Van Duijn, Mark van der Plas, Van der Horst (Homan), Kastaredjo, Derek van der Plas, van Beelen, Ravensbergen ©, De Vries, Bak (Jaap van der Plas), Van Fruchten