Valse start Quick Boys tegen ARC

Quick Boys – A.R.C. 0 – 1, strijd om de topklasse begint in mineur voor Quick Boys
Na meerdere al dan niet geslaagde oefenwedstrijden en een aantal wedstrijden voor de KNVB-districtsbeker eindelijk het grote werk, de start van de competitie van het seizoen 2009-2010. Hét seizoen waarin promotie naar de Topklasse afgedwongen moet worden. Binnen clubverband is iedereen het er over eens dat het zaak is dat een club met de status en het prestige van Quick Boys het komende seizoen daar niet mag ontbreken. Een standpunt overigens waar bij menig concurrent uit de Hoofdklasse A als het gaat om de eigen belangen ook zo over wordt gedacht. Om niet afhankelijk te zijn van beslissingswedstrijden moet de competitie geëindigd worden bij de hoogste vier. In de openingswedstrijd van het seizoen tegen A.R.C. zou de eerste stap gezet moeten worden. Het resultaat van die wedstrijd was een domper, geen enkel punt werd behaald. De gasten gingen er, niet eens onverdiend, met de buit vandoor.

Quick Boys keek met vertrouwen uit naar de openingswedstrijd tegen A.R.C. de ploeg die zich vorig seizoen maar ternauwernood had weten te handhaven in de Hoofdklasse A. Weliswaar had de ploeg zich op een aantal posities versterkt, datzelfde gold ook voor de blauwwitten. Coach Jasper de Muijnck kon rekenen op een nagenoeg fitte selectie. De laatst gespeelde wedstrijd tegen Westlandia, dat met speels gemak werd verslagen, had vertrouwen gegeven de eerste wedstrijd in competitieverband succesvol af te kunnen sluiten. Verschil tussen die wedstrijd en de wedstrijd tegen A.R.C. was dat er in de wedstrijd tegen Westlandia niets meer op het spel stond. Frank en vrij kon men de tegenstander tegemoet treden. Tegen A.R.C. moest men er staan om een aanvang te maken het doel wat uiteindelijk voor ogen staat te kunnen bereiken. Het resultaat kwam aan als de bekende koude douche, de gasten wisten met winst Nieuw Zuid te verlaten. Waar het bedoeling was om Nieuw Zuid eindelijk weer een onneembare vesting te laten zijn, is het vooralsnog bij een bedoeling gebleven. De praktijk wees anders uit.

Na aanvang van de wedstrijd hadden de teams lang nodig om elkaar af te tasten, de teams deden weinig voor elkaar onder en waren nog niet in staat kansen te forceren. Pas na een kwartier kreeg Quick Boys de eerste kans toen Erik Homan een voorzet vanaf de rechterflank over het doel kopte. Bijna halverwege de eerste helft weer een kans voor Quick Boys de score te openen, ditmaal door Hendrik van Beelen. In positie gebracht vanaf de rechterflank door Maarten Bak plaatste Van Beelen de bal net niet nauwkeurig genoeg om de score te openen. A.R.C. ontsnapte toen de bal net voorlangs het doel achter de lijnen verdween.
Tot deze fase had Quick Boys langzaam een veldoverwicht opgebouwd, een overwicht dat al snel zijn langste tijd bleek te hebben gehad. A.R.C. wist zich aan de druk te onttrekken, het werd weer een open wedstrijd.  De Alphense Racing ging met o.a. Rice Kogeldans steeds regelmatiger druk zetten op de defensie van de tegenstander. Nog steeds was de wedstrijd doelpuntloos, beide partijen wisten het net nog niet te vinden.
Vlak voor rust waren de gasten dicht bij de opening van de score toen Marcel Vondeling uit een snel genomen vrije schop in balbezit kwam. De inzet van Vondeling verdween maar net naast het doel. Quick Boys moest toezien hoe een aanvankelijk eigen overwicht was gekanteld in het voordeel van de tegenstander die nu het initiatief naar zich toe getrokken leek te hebben. De rust werd ingegaan met een 0 – 0 tussenstand. In de rust zou een tactiek bepaald moeten worden om de wedstrijd alsnog in winst te kunnen omzetten.

Na de theepauze kwamen de ploeg in een ongewijzigde samenstelling terug in het veld. Al na twee minuten leek Quick Boys de score te openen toen de opgekomen Sven Onclin vanaf de rechterflank de in de doelmond geposteerde Erik Homan leek te bereiken. De passing was onzuiver waardoor Homan de bal net niet kon bereiken om de voorzet te verzilveren.
Quick Boys moest toezien hoe spelmaker Chima Onyeike in de tang zat bij Jordy Zwart, waardoor de angel uit de Quick Boys aanval was gehaald. De blauwwitten konden geen alternatieven vinden om de tactiek van A.R.C. te ondergraven. Langzaam maar zeker trokken de Alphenaren het initiatief steeds meer naar zich toe.
Mourits Splinter liet zich steeds meer gelden, na tien minuten spelen in de tweede helft maakte hij op rechts een knappe actie waarna hij in staat was een schot op doel te plaatsen dat met moeite door doelman Martijn de Zwart verwerkt kon worden. Niet veel later was A.R.C. opnieuw dicht bij een doelpunt uit een vrije schop van Stefan Schaafsma. Doelman De Zwart wist de bal weer bekwaam weg te werken.

Na een kwartier spelen plaatste coach De Muijnck zijn eerste wissel van de wedstrijd. Erik Homan werd naar de kant gehaald voor Derek van der Plas.  Maarten Bak ging op de linksbuitenpositie spelen terwijl Van der Plas diens stek op het middenveld moest innemen.  Door beter te  combineren  en te passen zou een kentering in de wedstrijd geforceerd moeten worden nu vastgesteld kon worden dat de gasten een veldoverwicht hadden afgedwongen. Of de intenties van de blauwwitten zouden slagen was maar de vraag, voorlopig ontbrak die speler die zijn medespelers zou weten op te peppen om alsnog voor een goed resultaat te strijden.
Halverwege de tweede helft was A.R.C. weer dicht bij de openingsscore. Uit een vrije schop werd een speler aangespeeld die vrijuit op het doel kon uithalen. De deklat bracht redding voor de blauwwitten. Met nog een kwartier te spelen plaatste De Muijnck zijn tweede wissel in de wedstrijd. Jan Schaap verliet het veld voor Bennie van Fruchten, die voor meer aanvallende impulsen zou moeten gaan zorgen.  Amper in het veld moest Van Fruchten toezien hoe A.R.C. weer heel dicht bij de score was toen werd geprofiteerd van een slippertje van Niels van Duijn, waardoor hij  de bal verspeelde aan Geert Labots die zich geen raad wist met dit buitenkansje.
De druk op het doel van Martijn de Zwart bleef groot, meerdere malen moest de doelman tot het uiterste gaan zijn team niet op achterstand te laten komen. Ondanks de wissels bleef Quick Boys volharden in het tot nu toe vertoonde spel. De passing bleef gebrekkig en combinaties bleven mislukken. Toch leek met nog een kwartier te spelen Quick Boys nog op voorsprong te komen. Chima Onyeike had  een combinatie opgezet met Maarten Bak waardoor hij in scoringspositie kwam. Bak had teveel tijd nodig en plaatste de bal naast het doel. De tot dusverre beste kans van de tweede helft was verloren gegaan.

Vlak voor tijd plaatste coach Edwin Vuren zijn eerste wissel van de westrijd, Ben Labots werd naar de kant gehaald voor Anton Zamiatine. Juist in deze fase van de wedstrijd beging Hendrik van Beelen net buiten het strafschopgebied een overtreding op zijn tegenstander die bestraft werd met een vrije schop. Waar menigeen zich al had neergelegd bij een 0 – 0 gelijkspel had Mourits Splinter daar een andere mening over. Hij plaatste de bal loepzuiver over de opgestelde de muur volkomen onhoudbaar in het doel van Martijn de Zwart die na meerdere uitstekende  reddingen geen antwoord had op deze vrije schop. A.R.C. kon een verdiende 0 – 1 voorsprong op het scorebord laten aantekenen.  Quick Boys had geen antwoord op deze morele dreun en ontsnapte aan een nog grotere nederlaag toen een vlammend schot van Stefan Schaafsma op de lat uiteenspatte.

De kop is eraf en het resultaat is teleurstellend. Ondanks de hooggespannen verwachtingen bleef de winst uit in de openingswedstrijd tegen een ploeg waarvan het idee leefde dat die ploeg zich niet zou mengen voor een positie in de top. De komende wedstrijden zal Quick Boys moeten laten waar het werkelijk staat. Dan is het zaak om niet al snel in het seizoen het zicht op de koplopers te verliezen.