Haptotherapie & Topprestaties

Peter van den Beld begeleidt sinds begin van het jaar de spelers van Quick Boys
Sinds januari 2014 ben ik bezig om samen met de begeleidingsstaf van Quick Boys te kijken of ik een bijdrage kan leveren vanuit de haptotherapie in het begeleiden van de selectie van Quick Boys. In het verleden heb ik dit ook al gedaan en e.e.a. past ook in de verdere professionalisering waar Quick Boys thans mee bezig is.  

De haptotherapeutische (top)sportbegeleiding neemt een geheel eigen plaats in binnen de totale medische en psychologische begeleiding van de sporter. De begeleiding richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de sporter in de meest brede zin van het woord. De haptotherapeutische sportbegeleiding is gericht op het bewustmaken van gevoelens en geeft de sporter inzicht in zijn lichaamsbeleving, gedragspatronen en communicatie met anderen. Belangen en druk spelen in de topsportwereld een grote rol. Vanuit de sporter zelf maar ook vanuit sponsors, pers, publiek ,ouders, etc. Met het toenemen van de prestatiedruk kan de sporter zijn lichaam steeds meer ervaren als het instrument waarmee hij prestaties moet leveren. Het gevaar dreigt dat de sporter signalen van het lichaam niet meer herkent wat o.a. kan leiden tot verkramping en zelfs blessures.

Haptotherapie leert de sporter om op momenten van grote druk bij zichzelf te blijven. Dit helpt om te komen tot optimale prestaties. Dat betekent niet dat een sporter nooit over zijn grenzen gaat of zijn lichaam nooit overbelast, daar dit vaak nodig is om tot progressie en prestaties te komen. Het is zelfs een kenmerk van topsport: het verschuiven en verleggen van grenzen.

Het specifieke gevoel van de sporter en de ontwikkeling daarvan staat centraal. In de begeleiding kan de sporter middels gesprekken, oefeningen en de lijfelijke aanpak in aanraking komen met zijn gevoelens en bewust worden van hoe hij met die gevoelens omgaat. Zo kun je bijvoorbeeld aan den lijve ervaren hoe je reageert als je letterlijk onder druk gezet wordt. Zet je jezelf schrap of laat je het gebeuren en kan je veerkrachtig blijven. Wat doe je als je angst of frustratie ervaart, verkramp je waardoor je motoriek houterig wordt en je de souplesse verliest. Zo kun je voelen waar je lichamelijk, mentaal of emotioneel blokkeert en wat je kunt ontwikkelen om daar anders mee om te gaan. Je wordt je bewust wanneer je hoofd het overneemt en je lijf niet vanzelf doet waar je keihard voor hebt getraind op die belangrijke momenten waar jij dat wilt.

Het zoeken naar het eigen evenwicht in het (top)sportleven staat in de begeleiding centraal. Het verkregen vertrouwen draagt bij aan het optimaliseren van het aanwezige talent en het verbeteren van prestaties. Dit uit zich fysiek en mentaal in vorm en balans. Tot slot is een belangrijk gegeven dat de begeleiding in eerste instantie niet gericht op korte termijn doelen maar op het ontwikkelingsproces van de sporter zelf.

Peter van den Beld
www.petervandenbeld.com

Geef een antwoord