Interview met Yuri Guijt

In de winterstop werd bekend dat Yuri Guijt terugkeert bij Quick Boys. De 23-jarige middenvelder speelde de afgelopen 2 jaar bij FC Rijnvogels en keert komend seizoen terug bij de club waar hij zijn jeugdopleiding heeft genoten.

Yuri, je keert terug op het oude nest, hoe is dat zo gelopen?

Ik heb in november contact gehad met Gert Aandewiel. Wij hebben het destijds over een terugkeer naar Quick Boys gehad. In die gesprekken heeft Gert het beleid aangegeven voor het komende seizoen(en) en daarbij toegelicht hoe ik in dit plaatje zou passen. De gesprekken verliepen zeer positief, waardoor mijn interesse werd gewekt en ik uiteindelijk besloot om terug te keren naar Quick Boys.   

Je hebt nu een paar jaar bij de Rijnvogels gevoetbald, kun je wat meer vertellen over die tijd?
Na 3 jaar te hebben gespeeld in de A-selectie van Quick Boys, vond ik dat het tijd werd om nieuwe stap te maken. Voor mijn gevoel stond ik stil in mijn ontwikkeling, en Rijnvogels vroeg of ik bij hun wilde voetballen. In een gesprek met Hein van Heek werd het voor mij als snel duidelijk om het volgende seizoen te spelen voor FC Rijnvogels. Ik kwam in een selectie met veel oude gezichten en dat voelde gelijk goed. De doelstelling in het 1e seizoen bij FC Rijnvogels  was het behalen van het kampioenschap in de 1e klasse. In dat jaar zijn wij overtuigend kampioen geworden en heb ik voor mijzelf een goed seizoen gedraaid met 13 goals, 15 assist in 26 competitiewedstrijden. Het kampioenschap maakte veel los bij de vereniging, daaruit bleek dat FC Rijnvogels een mooie club is waar ik me  al snel thuis voelde. Het seizoen daarop in de Hoofdklasse B werd een nieuwe uitdaging zowel voor de club als het team. Mede door het ijzersterke collectief zijn wij zeer voortvarend van start gegaan. Zelf heb ik denk laten zien dat ik de hoofdklasse qua niveau aan kan en zag ik voor mezelf al een duidelijk verschil van de speler die bij Quick-Boys een aantal wedstrijden in de Hoofdklasse had gespeeld. Een ontwikkeling die Quick-Boys heeft opgemerkt, wat leidde tot deze terugkeer naar de Quick Boys.

Voordat je naar Rijnvogels kwam doorliep je de jeugd van Quick Boys, hoe keek je toentertijd naar het 1e?
Bij Quick Boys heb ik alle selectie teams doorlopen, van de F1 tot aan de A1. Ik speelde in de D1 toen Quick-Boys 1 zijn succesjaren kende. Als jeugdspeler herinner ik me dat ik graag naar het 1e ging kijken. Spelers als Hendrik van Beelen, Derek van der Plas, Maarten Bak speelde in dat elftal. Ik had als snel van “dat wil ik ook”, nog niet wetende dat ik 7 jaar later samen met deze namen zou gaan spelen. Ik keek als jonge jongen toch op tegen deze spelers en daarom hield ik mij altijd afstandelijk. Nadat ik wat ouder werd kwam ik erachter dat het ook gewoon mensen waren met wie je gewoon een praatje en biertje kan doen. Een leuk voorbeeld is dat ik meestal samen met Hendrik op het fietsje naar Rijnvogels ga.   

En nu keer je terug in het 1e, wat verwacht je daar dit keer van?
Persoonlijk gezien hoop ik dat het beter gaat dan die afgelopen 3 jaar bij Quick Boys. Als speler heb ik mij bij Rijnvogels kunnen ontwikkelen en de nodige ervaring op gedaan. Deze ballast zal mij waarschijnlijk ook een betere speler maken bij Quick Boys dan destijds, daarin ben ik ambitieus en nog jong. Het doel is om een basisspeler te worden in Quick Boys 1 en door te groeien tot een belangrijke speler. Hopelijk gaat dit mij lukken, ik heb er in ieder geval veel zin in om deze uitdaging aan te gaan.   

Vroeg in het seizoen kwamen Quick Boys en Rijnvogels elkaar al tegen, hoe leven de spelers van Rijnvogels dan naar zo’n wedstrijd toe?
De wedstrijd had uiteraard een speciaal randje omdat het voor vele van ons de eerste echte derby was die wij gingen spelen. Daarnaast beschikt onze selectie over veel oud-Quickboyzers, waardoor de wedstrijd extra beladen werd. Wij leefde eigenlijk vrij normaal naar deze wedstrijd toe, wij wisten wat ons te doen stond. Een goede kwaliteit van onze trainer Hein van Heek, die ons altijd goed voorbereid op beladen wedstrijden. Na een wat mindere beginfase hebben wij als team laten zien dat ook Quick Boys het heel lastig tegen ons heeft. Deze wedstrijd zal ik mij altijd blijven herinneren, mede door de fantastische gebroederlijke sfeer die de gehele dag aanwezig was.  

Met jou  haalt Quick Boys een type speler binnen die het op dit moment misschien wel het meeste mist, spreekt dat je dan ook aan?
Persoonlijk zie ik Quick Boys te weinig om daar een mening over te geven. Zelf ben ik een hardwerkende speler die daaruit zijn kwaliteiten benut en daarnaast altijd wil winnen. Ik denk dat er genoeg spelers van dit kaliber lopen in de huidige selectie, 2e of in de jeugd. Daarnaast weet ik dat de stap naar het 1e vrij groot is en deze niet gemakkelijk te maken is. Jonge spelers moeten hierin worden begeleid. Persoonlijk merkte ik als ik geen vertrouwen had zeer beïnvloedbaar was voor kritiek van binnen of  van buiten af, en daardoor ging ik mij verschuilen. Door de ervaring bij Quick Boys en FC Rijnvogels weet ik nu hoe ik hiermee moet omgaan. Daarbij denk ik dat er niet gezegd moet worden “wij willen zoveel eigen spelers bij de selectie”, maar “hoe gaan wij deze eigen jongens begeleiden tot een vaste waarde in Quick Boys 1”. 

Quick Boys staat momenteel 2e op de ranglijst, Rijnvogels 8e. Wat moet er voor beide clubs nog gebeuren?
Wij als Rijnvogels moeten ons eerst veilig gaan spelen en dan kijken wat er dit seizoen nog mogelijk is, zelf hoop ik op een plekje in het linkerrijtje. Voor Quick Boys zal het lastig worden om nog kampioen te worden, Katwijk heeft een grote voorsprong genomen op de rest. Het is noodzakelijk om een periode te pakken om de lange weg naar de topklasse te gaan bewandelen. Bij de Rijnvogels moeten we constanter worden om er een heel mooi seizoen van te maken. Maar eigenlijk is het al een prachtige competitie met al die derby’s, wanneer zullen we dit nog gaan mee maken?

Is dat mogelijk?
Uiteindelijk is alles mogelijk, daarnaast heeft iedere club te maken met invloeden van buitenaf. Blessures, schorsingen etc. spelen naar mate het seizoen vordert op. Het team met een kwalitatieve grote selectie kan dit beter opvangen. Quick Boys heeft een grote selectie, dus zij hebben een grote kans om hun doelstelling te behalen. Bij Rijnvogels is de selectie wat kleiner, en bij calamiteiten wordt het lastig om kwalitatief hetzelfde team op te stellen. Wij hebben het voordeel dat we een goed collectief zijn en vertrouwen in elkaar hebben. Mede daardoor ga ik er vanuit dat wij het gaan redden. 

Heb je naast het voetbal nog hobby’s, werk?
Afgelopen zomer ben in afgestudeerd als bouwkundig ingenieur, en word ik momenteel ingehuurd door Heijmans voor het project Lounge 2 op Schiphol. Daarnaast ben ik met een oud-studiegenoot bezig om te kijken of we samen wat kunnen opzetten. Naast het dagelijkse gebeuren houd ik veel van ontspanning. Gezellig wat doen met me vriendin of een sappie doen met de gasten. Ook ben ik echt een strand liefhebber, heerlijk op een bedje een boekje lezen, muziek luisteren, balletje trappen etc. 

Wat wil je de komende jaren nog bereiken bij Quick Boys?
Als sportman wil je altijd het hoogst haalbare bereiken. Persoonlijk gezien wil ik een vaste basisspeler worden bij Quick Boys en veel succes meemaken zoals een kampioenschap of een promotie, iets waar de club ook wel aan toe is. Maar het belangrijkste is om met plezier naar de club te gaan om uiteindelijk nooit meer weg te gaan bij Quick Boys

Geef een antwoord