SERIE | De andere helden van Quick Boys: Arie Jonker (20)

Sinds vorige maand wordt er niet meer gevoetbald in Nederland. Ook op sportpark Nieuw Zuid liggen de ballen in het hok en is het stil op de velden. Toch is het er voor sommige leden van onze club de afgelopen tijd niet rustiger op geworden: zij zijn op een of andere manier betrokken bij de bestrijding van het coronavirus, of hebben te maken met de gevolgen ervan. In deze serie spreken we met Quick Boyzers voor wie de coronacrisis een grote invloed heeft op hun werkzame leven. Met vandaag: Arie Jonker (20).

Zeg je Arie Jonker, dan zeg je Quick Boys. De Katwijker is al sinds zijn vijfde lid en speelt momenteel in Quick Boys 13. Daarnaast is Arie al enige tijd actief als scheidsrechter. “Een kleine tien jaar geleden stond er op de website een oproep: de club zocht jeugdscheidsrechters vanaf 12 jaar. Ik was toen net 11 geworden, maar wilde graag fluiten. Toen mijn vader contact opnam met Gert van Duijvenbode, toentertijd hoofd van de scheidsrechterscommissie, bleek ik ook welkom. Zodoende begon ik als scheidsrechter bij de F’jes. Tegenwoordig fluit ik wedstrijden van ongeselecteerde JO13 t/m JO19-teams en af en toe een seniorenwedstrijd. Het is iedere keer weer tof om jongens en meiden met een lach van hun gezicht van het veld te zien gaan. Die lach en het plezier, daar doe je het voor.”

Buiten het voetbal werkt Arie als vulploegleider bij de Hoogvliet Katwijk Aan Zee aan de Voorstraat. “Voor veel jongeren die hier komen werken als vakkenvuller, is dit hun eerste baantje. Ik begeleid hen, zorg dat ze de juiste dingen vinden en de klanten op een goede manier helpen. Daarnaast ben ik deels verantwoordelijk voor bestellingen in de winkel, zodat we elke dag voldoende voorraad hebben. Ik doe dit nu sinds drie jaar, maar hiervoor werkte ik al twee jaar in de Dirk. Mogelijk start ik volgend jaar een opleiding binnen Hoogvliet, waarbij ik vier dagen per week werk en één dag naar school ga. De gesprekken hierover lopen nog.”

De grote ‘hamsterwoede’ na de aankondiging van de eerste maatregelen van het coronavirus waren goed te merken voor de Hoogvliet. “Een dag na de eerste persconferentie van Mark Rutte liep het hier storm. Mensen kwamen massaal wc-papier, groenteconserven, rijst en pasta halen. Het was nog drukker dan met Kerst, waar we ons altijd goed op kunnen voorbereiden. Nu ontstonden er dus veel lege schappen. Bovendien werd de anderhalve meter afstand niet door alle klanten even serieus genomen. Maar na nieuwe toespraken van Rutte en de koning zijn mensen meer afstand gaan houden, minder gaan hamsteren en hebben we de winkel weer goed kunnen bevoorraden.”

Inmiddels is ook het winkelbeleid bij de Hoogvliet, net als bij andere supermarkten, aangepast. “We laten nog maar een maximaal aantal klanten binnen, gebaseerd op onze winkeloppervlakte. Daarbij moet elke klant verplicht een winkelwagen gebruiken, waarmee we tevens goed de afstand tussen klanten kunnen creëren. Er wordt beter opgelet en gewacht op elkaar. Bovendien wordt er nu door veel klanten voor de hele week boodschappen gedaan, waardoor ze minder vaak komen. Dat geeft ons meer rust in de winkel. Ondertussen zetten onze medewerkers zich voor de volle honderd procent in. Onze jongere medewerkers zien het ook als een soort pauze van hun schoolwerk om hier te kunnen werken, waar ze ook nog eens een centje mee kunnen verdienen. Kortom, de situatie is voor ons nu goed werkbaar.”

Wil je de andere verhalen uit onze serie nog eens teruglezen? Je vindt de links hieronder!
Martijn Zweistra (34), IC verpleegkundige
Fred Kanbier (55), politieagent
Ageeth Hus (49), apothekersassistente
Johan van der Zwan (37), vuilnisman
Janneke Pluimgraaff (47), verzorgende

Geef een antwoord