Column Albert van Oosten: Een nieuw seizoen

“Om te beginnen zal ik mezelf even aan jullie voorstellen. Mijn naam is Albert van Oosten, sinds dit seizoen teammanager bij Quick Boys 1. Ik heb zelf 36 jaar lang gevoetbald, waarvan 9 jaar betaald voetbal bij ADO Den Haag, waarvoor ik 240 wedstrijden heb gespeeld.

Na mijn actieve voetbalcarrière ben ik een paar jaar trainer geweest bij een tweedeklasser. Na deze periode besloot ik met voetbalpensioen te gaan, tot Edwin Grünholz mij polste voor voorgenoemde functie. De combinatie van Edwin als hoofdtrainer en werken voor de mooiste amateurclub van Nederland leek mij een geweldige uitdaging. Een prachtig sportpark gevuld met heel veel meelevende supporters, daar wil iedere voetballiefhebber toch onderdeel van uitmaken? Ik hoefde hier dus niet lang over na te denken en koos ervoor de uitdaging aan te gaan.

Van Oosten (links) in duel met PSV'er Romário, voormalig Wereldvoetballer van het Jaar.

Door de vroege beëindiging van de competitie vorig seizoen door de coronauitbraak, besloot Quick Boys om met de nieuwe selectie door te trainen, zodat ik in juni al kon instromen bij de trainingen. Ik heb zelf acht jaar niet op het veld gestaan, maar het voelde direct geweldig aan om met deze groep aan de slag te gaan. Er waren twee dingen die mij opvielen: Er werd keihard getraind, en met veel plezier. En anders dan in mijn voetbalperiode is deze selectie best groot. In plaats van 24 man, was in mijn tijd 18 man meer de standaard. En natuurlijk, concurrentie is fijn voor een trainer, maar er zullen ook best wat spelers teleurgesteld gaan worden. Ik moet erkennen dat het met de discipline van deze groep wel goed zit. We bewaken dit goed door duidelijk en eerlijk naar de spelers toe te zijn. Het team was geweldig fit in juni en helaas vielen er nog wat jongens af die naar het betaalde voetbal vertrokken. Overigens is deze kans ze van harte gegund en ik hoop dan ook dat ze zullen slagen op dat niveau.

Ook leerde ik in deze periode de overige leden van de staf kennen. Materiaalverzorger Jan Cees, bij Quick Boyzers beter bekend als JC. Dick en Stefan, die het teammanagement samen met mij complementeren. Keeperstrainer Martijn, een jongen van de club. De medische staf, Jan en Peter en als laatste assistent-trainer Mourad. Een fijne groep mensen! Ik heb ook veel verhalen gehoord over Theo Bleiji, die al lang een vertrouwd gezicht is bij de selectie. Helaas heb ik hem nog niet kunnen ontmoeten, maar ik hoop dat hij snel weer bij de groep aan kan sluiten.

Na een maand van rust begon de echte voorbereiding voor het nieuwe seizoen, met veel oefenwedstrijden, wat heel logisch is als je zoveel spelers hebt. Er werden tussentijds ook nog een aantal spelers aangetrokken. Onder hen Ruud Boymans, een geweldige spits die vooral bij FC Utrecht en Willem II veel goals heeft gemaakt. Helaas hebben wij niet lang van hem kunnen genieten. Het lukte Ruud maar niet om echt fit te geraken en tot overmaat van ramp raakte hij ook nog geblesseerd aan zijn knie. Ruud vertelde ons dat hij het niet zag zitten om wederom een lang revalidatieproces aan te gaan. Ik kon hem wel begrijpen, gezien zijn vele blessures de afgelopen drie jaar. Ik kreeg er een brok van in mijn keel toen hij zijn beslissing vertelde voor de groep. Natuurlijk is dit jammer voor ons, maar vooral een persoonlijk drama voor Ruud. Hij besloot als een echte gentleman zijn contract per direct in te leveren zodat de club de mogelijkheden kreeg om een vervanger te zoeken.

En toen was het zover, de openingswedstrijd van het seizoen op ons eigen sportpark. Ondanks de coronamaatregelen waren 1500 van de 1600 beschikbare plaatsen bezet met enthousiaste toeschouwers die geweldig meeleefden. Spelers en staf hebben hier lang naar uitgekeken. Heerlijk om die spanning weer te voelen én het verloop van de wedstrijd tegen GVVV leek wel een jongensboek. Na een achterstand uiteindelijk vlak voor tijd de winnende scoren: wat een opluchting en ontlading, wat hebben we gejuicht en gesprongen. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen.”

Albert van Oosten
Teammanager Quick Boys 1