Column Willem Schuitemaker: Doen waar je voor staat

“Het is zaterdagmiddag 3 oktober 2020 half 3 als ik aan deze column begin. Met de laptop op schoot en met een schuin oog kijkend naar de topper Quick Boys – IJsselmeervogels. Nog geen 20 minuten is de wedstrijd oud als de Vogels met 10 man verder moeten na een directe rode kaart. Moeilijk te zien (ja, in de derde herhaling lukt dat wel), maar de scheidsrechter is direct en resoluut en toont meteen een rode kaart. En na het zien van de beelden is dat ook terecht. Met buitensporige inzet, de bal niet binnen speelbereik en het risico om je tegenstander ernstig te blesseren is er geen ruimte voor genade. En kan er maar één straf volstaan. Een schoolvoorbeeld van doen waar je voor staat. Dat maakt het fluiten van een wedstrijd zo leuk en uitdagend.

De week van de scheidsrechter (van 3 oktober tot 10 oktober 2020) ligt nog maar net achter ons, een week waarin deze helden van de club in het middelpunt komen te staan. Een plek waar ze misschien niet eens willen staan, omdat ze gewend zijn aan een rol op de achtergrond in het veld. Maar ze staan er wel en verdienen het ook. Want of het nu vroeg of laat op de dag is, weer of geen weer, ze staan er om het spel in goede banen te leiden zodat ieder daar maximaal plezier aan beleefd. Ze doen waar ze voor staan, ook als dat niet altijd de meest makkelijke of populaire beslissing is. Jong en oud, met veel enthousiasme en hun persoonlijkheid geven zij een invulling aan wat voor hen hobby is. Iets wat anderen helaas nog al eens vergeten. Maar wij zijn trots op ze en blij met ze, want zonder scheidsrechter geen voetbal!”

“Achter mijn laptop wil ik ze graag wat meegeven. Ik was ooit op een mooie zomerdag in Londen, een rondleiding Chelsea stond op het programma. En daar viel mijn oog op een bordje bij de deur van de kleedkamer van de thuisploeg. Een bordje met vier woorden, die voor iedere scheidsrechter zouden moeten gelden.

Wees trots op wat je doet, leiding geven aan soms pittige wedstrijden en zorgen dat deze ondanks alles toch in goede banen wordt geleidt. Ondanks dat lang niet iedereen het met je eens is en dat ook waar nodig te pas en te onpas maar laat blijken. Want blijkbaar is het voor veel spelers en trainers de gewoonste zaak van de wereld om de scheidsrechter als kop van jut te zien.

Wees moedig, je moet soms lastige beslissingen nemen en loop daar niet voor weg. Ongeacht de stand, welk team en het moment in de wedstrijd. Geniet van je mooie hobby en sta met veel plezier en passie op het veld, ook als het even niet meezit. Als jij zelf het plezier en de rust uitstraalt dan gaan anderen dat ook zien. En heb de ambitie om iedere week nog beter te worden, te leren van momenten in de wedstrijd die je achteraf anders zou doen en blijf zoeken naar ‘de perfecte wedstrijd’.

Toch zijn we ook kritisch naar onszelf. Als club willen wij onze scheidsrechters helpen om beter te worden en wordt bij aanstellingen altijd goed gekeken om de juiste scheidsrechter op de juiste wedstrijd te krijgen. Maar ook onze scheidsrechters maken weleens fouten. Niet in het minst omdat ze keuzes moeten maken en daar geen hulp van bijvoorbeeld een VAR bij hebben. Die keuzes zijn vaak goed, soms ronduit fout en soms pakken ze ongelukkig uit. Achteraf en vanaf de zijlijn is het altijd makkelijk om te oordelen, en helaas hoor ik ook te vaak dat dit gebeurt. Zonder enige nuance en zonder enig begrip. Die ‘beste stuurlui aan de wal’ zou ik graag de uitnodiging geven om het zelf eens te proberen.”

“Dan nog even de parallel naar het besturen van Quick Boys in coronatijd. Geen dag hetzelfde en de omstandigheden die met grote regelmaat wijzigen maakt dat dit ook niet eenvoudig is. Soms voel ik me net een scheidsrechter. Ook wij moeten moeilijke beslissingen nemen, in de wetenschap dat we hier niet iedereen blij mee maken. Beslissingen die over het algemeen goed geaccepteerd en begrepen worden, maar toch altijd wel door een kleine groep bekritiseerd en onterecht gevonden wordt. Maar ook wij doen waar we voor staan, namelijk een veilig sportklimaat creëren met een zo optimaal mogelijk evenwicht tussen recreatie- en prestatievoetbal.

Een mooie parallel die gaat over lastige keuzes maken en de spelregels toe te passen. Maar wel doen waar je voor staat om uiteindelijk het grote geheel in goede banen te leiden. Als scheidsrechter achter de bestuurstafel ben ik in ieder geval ontzettend trots op onze scheidsrechters en hoop ik dat we nog lang van deze bijzondere groep vrijwilligers mogen genieten. Voor mij was het niet alleen de week van de scheidsrechter maar is het iedere week de ‘zaterdag van de scheidsrechter’. En voor wie nu denkt dat wil ik ook, meld je aan, want deze hobby is echt de moeite waard!

En de scheidsrechter bij Quick Boys 1? Die floot een prima wedstrijd, keurde aan beide kanten onterecht een doelpunt af, maar heeft voor mij vlekkeloos aan de vier kernwaarden uit dit verhaal voldaan.”