Deze week hebben de Normen en Waarden Commissies van de vijf voetbalverenigingen binnen de gemeente Katwijk benut om niet alleen aandacht te vragen voor respect op en rondom de velden, maar ook voor het gedrag van ouders en verzorgers langs de lijn.

We zijn allemaal wel bekend met de filmpjes en verhalen over wedstrijden die uit de hand lopen, waarbij vechtende ouders en verzorgers in beeld verschijnen. Geen enkele club wil dit uiteraard op haar terrein zien gebeuren. Gelukkig verlopen de meeste wedstrijden goed en kunnen ouders van beide ploegen prima met elkaar opschieten langs de lijn.

Toch willen wij extra aandacht vragen voor het gedrag van ouders tijdens wedstrijden. Waarom? Omdat er vaak veel geroepen wordt vanaf de zijlijn, niet alleen naar de scheidsrechter, maar ook naar trainers, andere ouders of, erger nog, hun eigen kinderen of teamgenoten. Dit is precies het gedrag waar de Normen en Waarden Commissies aandacht voor willen vragen.

Om dit onderwerp op een ludieke (en gezonde) manier onder de aandacht te brengen, zullen we op zaterdagmorgen 12 en 19 oktober bij de vijf voetbalclubs in Katwijk appels uitdelen aan ouders en verzorgers. Naast de appels krijgen zij een flyer met spelregels over gewenst gedrag langs de lijn.

Het idee achter de actie is simpel: hoewel veel ouders zullen zeggen dat zij zich niet schuldig maken aan negatief gedrag langs de lijn, moedigen wij hen aan om het appeltje te geven aan degene die naast hen staat en wel aan het schreeuwen of bekritiseren is. Een hap van de appel zou diegene hopelijk even stil krijgen, zodat de rest van het publiek rustig van de wedstrijd kan genieten.

Voor deze actie hebben wij opnieuw de steun gekregen van Peter van der Meij van Van der Mey Quality Food & Vegetables, die de appels voor alle vijf de clubs sponsort. Hiervoor zijn we hem uiteraard ontzettend dankbaar!

Laten we er samen voor zorgen dat iedereen – zowel op het veld als langs de zijlijn – met respect kan genieten van het voetbal.