Landenteams-nieuwsbrief nr 10, 6 november

Bericht van de coordinator landenteams. Met alle uitslagen, standen en topscorerslijsten in de bijlage onderaan.
Het einde van de competitie nadert. Spelers en speelsters zijn intussen gewend aan teamgenoten, de bal, de afmetingen van het veld en de kracht van de tegenstanders.

In deze op één na laatste ronde zouden de beslissingen m.b.t. de kampioenschappen bij de 7×7 en de 4×4 kunnen vallen.

We startten de dag om 8.45 uur met de wedstrijd Spanje- Denemarken. Op dit vroege uur was Willem Hoek duidelijk het meest wakker, want na een slippertje in de Spaanse verdediging scoorde hij al snel de 0-1 voor Denemarken. Kort daarna glipte hij tot twee keer toe met bal en al door de Spaanse verdediging en beide keren rondde hij beheerst af. Dus na een minuut of zeven kende Denemarken de weelde van een 0-3 voorsprong! Vervolgens werd Willem bij het uitverdedigen door Spanjaard Stijn bijna het hoofd van de romp afgeschoten, hij kreeg de bal vol in het gezicht. Als wraak hield hij Stijn kort daarna van scoren af toen die alleen op het Deense doel af ging. Intussen had Denemarken het accent meer en meer gelegd op het verdedigen van de opgebouwde voorsprong, met z’n allen ging hen dat goed af. Alleen Stijn wist de opgeworpen barrière eenmaal te doorbreken, zodat de ruststand 1-3 was. In de tweede helft ging Spanje op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Denemarken gaf weinig kansen weg. Dus werd het ook van afstand geprobeerd. Luuk nam een bal bijna vanaf de middellijn vol op de pantoffel, dat betekende de 2-3. Denemarken had het nog even benauwd toen Spanje twee keer de paal raakte, maar het lukte ze steeds beter om aan de druk te ontsnappen. De laatste minuten kon Denemarken Spanje zelfs redelijk ver van het eigen doel af houden en zo een zwaarbevochten 2-3 overwinning over de streep trekken.

Tweede wedstrijd was Portugal- Ierland. Portugal, nummer laatst, had vorige week de eerste overwinning behaald. Dat smaakt altijd naar meer. De Ieren staan stevig op de derde plaats en hebben eigenlijk niets anders te verliezen dan de eer. Dat de stand op de ranglijst weinig zegt bleek in deze wedstrijd. De Ieren hadden een zware middag en moesten alle zeilen bijzetten om Portugal van het lijf te houden. De eerste helft was voornamelijk een slag op het middenveld en deden de beide ploegen weinig tot niets voor elkaar onder. Dit kwam ook tot uitdrukking in de ruststand (1-1). Pas in de tweede helft lukte het Ierland om Portugal van zich af te schudden. Hoewel het nog niet allemaal gemakkelijk verliep, wisten de Ieren soms aan de aandacht van de Portugezen te ontsnappen. Het werd uiteindelijk 1-4. Voor Portugal scoorde Wesley, bij Ierland scoorden Jeroen (2x), Marc en Jayson.

Laatste wedstrijd de klapper van de dag, nummer 1 België tegen nummer 2 Engeland. België begon de wedstrijd met twee punten voorsprong. Winst betekende een kampioenschap, omdat zij dan in de laatste wedstrijd niet meer bij te halen zijn. Bij een gelijkspel bleef de voorsprong behouden, verlies betekende dat Engeland België op de ranglijst zou passeren. Bij die laatste twee uitslagen zou de beslissing voor het kampioenschap dus op de laatste speeldag vallen.

Direct vanaf de aftrap was duidelijk dat hier iets op het spel stond, de spelers kletsten er direct vol in, aan beide kanten zetten alle spelers hun beste beentje voor. Ibrahim kwam al redelijk vroeg in de wedstrijd in scoringspositie. Dat er een verdediger voor hem stond en ook de keeper van Engeland over goede kwaliteiten beschikt, deerde hem niets. Beheerst schoot hij de bal in het kleine gaatje dat open gelaten werd. België op voorsprong en Engeland was duidelijk geschrokken. Ibrahim bleek het vandaag nog meer op zijn heupen te hebben dan anders, vastbesloten om het kampioenschap binnen te halen. Elke keer als hij in balbezit kwam werd bij Engeland groot alarm geslagen. Slechts weinigen konden hem afstoppen en het lukte hem om de stand naar 3-0 te tillen. Aan de andere zijde wisten de Belgen de Engelse topscorer, Mees van Tol, goed af te stoppen. Slechts één keer wist hij uit te breken en toen was het ook meteen raak. De rust brak aan met 3-1 en op dat moment was eigenlijk alles nog mogelijk.

In de tweede helft wist Ibrahim echter weer tot scoren te komen. Vanaf dat moment leek het geloof in een goede afloop bij de Engelsen verdwenen. Er werd meer ruimte weggegeven en aanvallend was de echte overtuiging er ook wel uit. België leek bevrijd van de spanning en bleef gewoon doorgaan. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 8-1 (Ibrahim 6x en Bas 2x, Mees 1x). Voor de Belgen had het nog wel een half uurtje zo door mogen gaan, de Engelsen waren ongetwijfeld blij dat deze martelgang ten einde kwam. Marc, Ibrahim, Bas, Thijmen, Rian, Thijs en Tim: van harte gefeliciteerd!

Vervolgens betraden de eerste 4 teams van de 4 tegen 4 competitie de landenteams-arena. Zweden en Griekenland namen het tegen elkaar op en beide teams boden elkaar bijna geen kans. De ploegen waren goed aan elkaar gewaagd, het scoren bleek voor alle spelers en speelsters erg moeilijk. Uiteindelijk werd in de laatste seconde ook de uitslag in evenwicht gebracht, namelijk op 2-2. Een Grieks eigen doelpunt en Cornee zorgden voor de Zweedse goals, Wouter en Hanna voor de Griekse.

Op het andere veld de wedstrijd Nederland- Finland. Nederland lijkt het lek boven te hebben. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie werd Zweden verslagen, vorige week Griekenland en nu werd Finland slachtoffer van de Nederlandse dadendrang. Jarno bleek een ware plaag en scoorde 5x, Martijn maakte het halve dozijn vol. Bram van Duijn wist 2x voor Finland te scoren, waardoor de eindstand op 6-2 bepaald werd.

Kort na aanvang van de wedstrijden Oostenrijk- Frankrijk en Italië- Wales begon het flink te regenen. De spelertjes hadden er kennelijk weinig last van. Oostenrijk en Italië staan nummer 1 en 2 en konden zich bij het naderende einde geen puntverlies veroorloven.

Oostenrijk had het moeilijk tegen Frankrijk. Normaal gesproken is bij rust al een gaatje geslagen, dat dan in de tweede helft uitgebouwd wordt. Nu was de ruststand nog 1-1! Toen in de tweede helft de 2-1 gescoord werd was de vreugde daarom ook groot. Maar Frankrijk gaf zich niet zomaar gewonnen! Het vocht voor wat het waard was, maar moest uiteindelijk toch met 4-2 de overwinning aan de Oostenrijkers laten. Oostenrijkse doelpuntenmakers: Mylan, Max, Jelmer en Rick allen 1x. Jan Plug scoorde beide Franse goals.

Op het veld er naast speelde Italië niet zijn beste wedstrijd. Wales is gedurende de competitie steeds beter geworden en toonde zich een geduchte tegenstander. Dat ook hier wat op het spel stond, bleek wel aan de felheid van de spelertjes. De rand van het toelaatbare werd opgezocht, soms ging men er ook overheen (en dat mag dus niet!!). Bij een 0-1 ruststand in het voordeel van Wales hing een sensatie in de lucht. In de tweede helft wist Italië alsnog het tij te keren en de winst naar zich toe te trekken. Zeiknat, maar met een 5-2 overwinning op zak, verliet Italië het veld.  Fedi (4x) en Mike scoorden voor Italië, Kaj en gastspeler Damian maakten de doelpunten voor Wales.

Volgende week de laatste wedstrijden met om 11.45 uur de topper Oostenrijk- Italië. Italië weet wat het moet doen: met minimaal 8 doelpunten verschil winnen. Ga er maar aan staan in de wetenschap dat Oostenrijk nog niet meer dan 3 doelpunten per wedstrijd tegen gekregen heeft…… Maar je weet het nooit, de bal is rond!