Kunstgras in de winterperiode, belangrijke informatie

Dringende oproep om NIET te trainen op het kunstgras !!
Ondanks dringende verzoeken (en bordjes rond de velden) om zich niet op het kunstgras te begeven in deze barre winterse omstandigheden zijn sommige fanatiekelingen de mening toebedeeld dat dit allemaal wel mee valt. Speciaal voor diegenen hierbij belangrijke achtergrond informatie. Gelieve dit te respecteren.

Vorst
Vooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen negatief effect op de speeleigenschappen van het veld. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst is gebruik dan ook af te raden.
Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel), dan zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar. C.S.O. raad het dan ook af om op dat moment gebruik te maken van het kunstgrasveld.

Opdooi
Na een strenge vorstperiode kan in de dooifase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling afgeraden wordt.
Tijdens opdooi is het betreden van het veld uit den boze. Doordat het vocht in de bovenlaag niet weg kan zakken door een vorstlaag, is het mogelijk dat de zand- en rubberinvulling of de onderliggende sporttechnische laag volledig verzadigd is met (smelt)water. Deze laag is dan volledig instabiel en zeer gevoelig voor betreding. Betreding kan in deze fase leiden tot kuiltjes in het veld en resulteren in blijvende schade aan de vlakheid van de mat.

Sneeuw
Wanneer het kunstgrasveld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld en kan er in principe gebruik worden gemaakt van het veld tenzij deze gepaard gaat met strenge vorst. Zodra de sneeuw tijdens de activiteiten echter tot ‘pap’ of ijs wordt getrapt, kan tijdens een latere vorstperiode compacte ijsvorming in de mat optreden. Dit kan leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom wordt, in het kader van éénduidigheid, aanbevolen om bij sneeuw geen gebruik te maken van het kunstgrasveld.

bron: C.S.O.

Geef een antwoord