Interview Henk-Jan van Maanen: Focus op de kansen

De kersverse voorzitter Henk-Jan van Maanen ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet
En dan ben je opeens de nieuwe voorzitter van K.v.v. Quick Boys. Het overkomt Henk-Jan van Maanen (43).
“Huug van Duijn heeft op een gegeven moment tijdens een bestuursvergadering aangegeven te gaan stoppen met het voorzitterschap. Daarop was mijn eerste reactie: jullie moeten niet denken dat ik me beschikbaar ga stellen.
Toch ben ik er over gaan nadenken, ook omdat ik altijd in mijn hoofd heb gehad dat ik ooit nog iets voor deze club wilde betekenen. De liefde voor Quick Boys zit heel diep en heeft uiteindelijk de doorslag gegeven”
, begint de kersverse voorzitter.

Tijdens de ledenvergadering op vrijdag 27 april jl. wordt Van Maanen unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter van de club. De mede-eigenaar van Meesterbakker Van Maanen volgt Van Duijn op, die zich na drie jaar niet meer beschikbaar heeft gesteld. Van Maanen heeft heel veel respect voor zijn voorganger. “Huug is degene geweest die in een zeer moeilijke periode zijn nek heeft uitgestoken. Hij voelde zich verplicht om erin te stappen en heeft drie jaar lang zijn uiterste best gedaan.”
Van Maanen is van het type "het glas is halfvol". De nieuwe preses is van mening dat de club de komende jaren alleen maar kan winnen. “Het is schrijnend voor Huug, want hij heeft de afgelopen jaren vervelende klussen moeten uitvoeren. De organisatie staat als een huis. Heel veel zaken zijn reeds goed geregeld. Er liggen voor Quick Boys veel mooie kansen. We hebben pareltjes in huis die alleen nog maar hoeven te worden opgepoetst om te gaan blinken."
De doelstellingen van het vernieuwde bestuur zijn duidelijk: “Als club willen we bepaalde kernwaarden uitdragen: respectvol, bescheiden, netjes, correct, eigen jeugd. En trots, maar niet arrogant! De kracht zit in de nederigheid: erken de eigen zwakheden. Op veel gebieden zijn we op de juiste weg, maar er zijn zeker nog veel zaken die moeten verbeteren om echt succesvol te kunnen worden."

Henk-Jan van Maanen is een Quick Boyzer in hart en nieren. Als kleine jongen voetbalde hij zelf ook in clubverband maar zijn talenten lagen duidelijk op een ander vlak. “Onder andere in Quick Boys D7 en C7 heb ik gespeeld. Na mijn eerste jaar als B-junior ben ik gestopt met voetballen. Toen ik 15 jaar was werkte ik op zaterdag in de bakkerij. Daarna volgde ik een opleiding in Wageningen en werd de combinatie met voetballen in teamverband onmogelijk. Als klein jongetje ging ik wel altijd naar de wedstrijden van het eerste elftal kijken. De uitwedstrijden waren het leukst: heerlijk onderweg over voetbal praten.”
Jong geleerd, oud gedaan. Als pupil zette hij zich al in voor de vereniging. Eén herinnering blijft hem altijd bij. “Apetrots waren mijn vriendjes en ik toen we het veld sneeuwvrij mochten maken, zodat Quick Boys 1 die middag kon spelen. Van toenmalig bestuurslid Jaap Sip kregen we als dank consumptiebonnen. Dat vergeet ik mijn leven lang niet meer.”

Trots kan Van Maanen ook zijn op zijn onderneming. Het bakkersbedrijf is in de loop der jaren flink gegroeid tot firma met de huidige omvang. Hij speelt als mede-eigenaar een belangrijke rol in het geheel. Toch: hij heeft in het verleden vele bestuurlijke nevenfuncties bekleed en is niet bang voor het beruchte spanningsveld. “Het bedrijf is dusdanig groot dat het meer een kwestie van organiseren en managen is. Het gaat veel vaker om de kwaliteit dan om de kwantiteit. Deze competenties zullen mij hopelijk eveneens helpen bij het uitvoeren van mijn taken als voorzitter van Quick Boys.”

Van Maanen ziet zichzelf als het type bestuurder met een winnaarsmentaliteit, waarbij positiviteit de boventoon zal voeren. Je ziet aan hem dat hij duidelijk plezier heeft in zijn rol als bestuurslid/voorzitter. “Van mijn vader moest ik altijd in mijn oren knopen dat je afmaakt waar je aan begint. Bestuurslid ben je niet half: ik ben zeer gedreven en heb er bovendien heel veel zin in. Kijk eens hoeveel vrijwilligers zich iedere dag weer inzetten voor de club, daar kan je zelf ook alleen maar enthousiast van worden. Zonder uitzondering heb ik veel respect voor die mensen. Hopelijk ben ik in staat om alle krachten te bundelen. Dat probeer ik te bereiken door mensen te binden. Je kunt mij een ‘mensen-mens’ noemen.
Als bestuurslid commerciële zaken heb ik in het begin gesprekken gevoerd met heel veel clubmensen. De kunst is om te luisteren en te leren van anderen. Oordelen doe ik niet snel, maar wanneer alle argumenten zijn afgewogen ben ik wel heel rechtlijnig.
Het coachen en adviseren van anderen is belangrijk. Mensen moeten weer hun eigen verantwoordelijkheden durven nemen. Daarna is het vooral zaak de processen te blijven volgen en waar nodig bij te sturen."

Quick Boys is volop in beweging, vindt de voorzitter. Het is volgens hem zaak dit krachtig door te zetten en daarbij te bewaken dat iedereen de goede kant op gaat. Samen met de overige bestuursleden hoopt de preses hier een belangrijke rol in te kunnen spelen. “Het bestuur is zeer uitgebalanceerd. Bij de huidige samenstelling heb ik een heel goed gevoel. In mijn beleving spelen we 6 tegen 6 (zonder keeper) met twee aanvallers, twee middenvelders en twee verdedigers. Qua karakter, qua achtergrond. Dat vind ik prettig: het zijn details waar ik scherp op let en veel waarde aan hecht. Zelf ben ik als bestuurder vooral een vernieuwer, geen beheerder.”

Van Maanen vindt de binding met de rest van de club heel belangrijk. De afstanden tussen de diverse besturen en commissies moeten volgens hem kleiner kunnen worden. Daarbij zal het sociale aspect niet uit het oog verloren moeten worden. “De afspraak is om de bestuursvergaderingen te gaan houden op donderdagavond. Na afloop gaan we naar de kantine, het huis van de vereniging. Daar treffen we de spelers, de trainers, de supporters én de vrijwilligers. Er moet meer interactie komen. Praten met elkaar kweekt begrip: je kunt meer van de ander hebben als je elkaar iets beter kent.”

De prestaties van het eerste elftal zijn van groot belang voor de sfeer binnen de vereniging. Toch is een kampioenschap van het vlaggenschip volgens de nieuwe voorzitter niet zaligmakend.
“Positieve resultaten geven een mooier beeld, maar mogen bepaalde zaken niet verbloemen. Het is in feite een zwakte wanneer de emotie alleen afhankelijk is van de prestaties. De club doet zichzelf tekort wanneer andere mooie dingen worden vergeten. We kunnen terugkijken op succesvolle evenementen, we hebben een zeer actieve Supportersvereniging, fantastische faciliteiten en een gezellig clubhuis waar de leden elkaar treffen. Met elkaar moeten we trots zijn op Quick Boys!”

Van Maanen beseft zich terdege dat hij niet alleen voorzitter van het eerste elftal is, maar van de gehele vereniging. Hij heeft zich daarom een aantal doelen gesteld: “De club moet vooral leuk en familiair zijn. Ook voor vrouwen en kinderen. Met plezier en positiviteit hoog in het vaandel! Grotere saamhorigheid, ook tussen de kantine en de Businessclub. Begrip voor elkaar, en geen geroddel. Meer op de bal spelen in plaats van op de man, zoals nu nog te vaak gebeurt. Communiceren met elkaar op inhoud en niet vanuit emotie. Quick Boys hoort charisma te hebben en leiderschap te tonen. Een club met een goede structuur waar rust heerst en vertrouwen wordt uitgestraald.”

Maar natuurlijk realiseert de voorzitter zich als geen ander dat de vereniging gebaat is bij goede prestaties van het eerste elftal. Het bestuur zal zich volledig gaan inzetten om de ambitieuze doelstellingen te kunnen verwezenlijken. “De doelstelling van de club blijft wel altijd: winnen. En onze voornaamste ambitie is een structurele topklassering in de Topklasse. Momenteel zijn we nog teveel in onszelf gekeerd. We moeten af van de angsthazerij en de verkeerd gerichte wilskracht. Deze club heeft een reusachtige potentie, er liggen zo veel mooie kansen! Het bestuur kan Quick Boys 1 niet het kampioenschap bezorgen. Wel kunnen we de weg vrij maken, door te zorgen dat aan alle randvoorwaarden is voldaan. Zo willen we bijvoorbeeld meer aandacht geven aan de mentale aspecten van topsport. Een ideaal klimaat scheppen, zo wordt de factor ‘geluk’ uitgeschakeld en maakt de club de meeste kans op succes: het kampioenschap en de Topklasse.”

(Kijk hier voor de groepsfoto van het bestuur in de samenstelling vanaf de voorjaars-ledenvergadering 2012)

Geef een antwoord