AED opnieuw levensreddend op Nieuw Zuid

De belangrijkste overwinning van afgelopen zaterdag
Een fraaie overwinning op de koploper op een sfeervol Nieuw Zuid is prachtig. Het enthousiasme rondom de eerste Radio 538 check-out ‘leukste club van Nederland’ is mooi om te zien. Echter, het meest belangrijk zijn de levensreddende handelingen die zaterdagmiddag, na de wedstrijd en tijdens de check-out, plaats hebben gevonden.

Een lid van Quick Boys is dankzij de kundige helpende handen van een aantal bezoekers met medische achtergrond, de snelle aanwezigheid en gebruik van een AED-apparaat en de paraatheid van vrijwilligers, EHBO’er en de veiligheidscommissie levensreddend geholpen. Ook de snelle aanwezigheid van politie en ambulance(s) mag worden genoemd. Mede door toedoen van adequaat handelen van de stewards bleek het ondanks een druk en overbevolkt Nieuw Zuid mogelijk het aanrijden van hulpdiensten vlot te laten verlopen. Opnieuw een levensreddende handeling op Nieuw Zuid dankzij de aanwezigheid van helpende handen en niet te vergeten AED-apparatuur.

Het scenario waaronder deze ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden, is bijna niet te beschrijven. De wedstrijd ‘waar alles in zit wat voetbal zo leuk maakt’ is afgelopen en de eerste Radio 538 check-out, waaraan honderden in blauwwit geklede supporters deelnemen, is volop bezig. Daarbij is er ook nog sprake van een elektriciteitsstoring op Nieuw Zuid waarbij het licht op tal van plaatsen uitvalt. In deze hectiek vinden de hierboven genoemde levensreddende handelingen  plaats. Alle reden om juist deze handelingen als het meest belangrijk op deze zaterdagmiddag te beschouwen en dankbaar te zijn dat dit zo is afgelopen. Met de het desbetreffende lid van Quick Boys gaat het een dag later – na een dotterbehandeling in het ziekenhuis –  naar omstandigheden goed.

Alle reden temeer om in deze berichtgeving nogmaals het belang van de jaarlijkse herhalingscursus ‘reanimeren en bedien AED’ te onderstrepen en te beseffen dat bij Quick Boys ruim 60 AED- en EHBO-vrijwilligers hierbij betrokken willen zijn.

AED apparaten
Ook het belang wordt onderstreept van de vier (levensreddende)  AED apparaten die op sportpark Nieuw Zuid aanwezig zijn. Deze zijn op de hierna volgende plaatsen te vinden.

A. centrale hal overdekte tribune, begane grond;
B. gang nabij trap / secretariaat / sponsorhome, bovendeel overdekte tribune;
C. keuken van clubgebouw / kantine.
D. EHBO-ruimte: op wedstrijdzaterdagen beschikbaar.

Noteert u ook het EHBO mobiele nummer dat op wedstrijdzaterdagen gebeld kan worden bij een medische calamiteit: 06 – 81569693

Evaluatie
Door de veiligheidsorganisatie van Quick Boys vindt, volgend op een dergelijke calamiteit een evaluatie plaats. Tijdens de evaluatie wordt nagegaan wat er goed is gegaan en welke zaken aandacht behoeven. Elke calamiteit, zeker bij de hiervoor beschreven ‘gebeurtenissen’, kent wisselende omstandigheden waarvan geleerd kan worden.

Geef een antwoord