Hoe gaat het met… Maarten Bak?

Inmiddels is hij al weer een paar jaar gestopt, Maarten Bak, clubicoon van Quick Boys. Met 114 officiële doelpunten en 245 competieduels is hij de productiefste speler die Quick Boys ooit heeft gehad. Hij maakte hoogtepunten mee zoals de kampioenschappen in 2002-2003 en 2003-2004. Ook speelde hij bekerwedstrijden tegen onder andere Jong sc Heerenveen, NAC Breda en Willem II. Zijn laatste competitiewedstrijd speelde hij op 11 mei 2013 tegen Montfoort. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

In zijn laatste seizoen speelde Maarten wat minder, aan het eind van het seizoen kwam daar verandering in: “De laatste competitiewedstrijden kwam ik wat meer aan spelen toe. Ik scoorde zelfs twee keer in de laatste wedstrijd tegen Montfoort. Het gaf mij een goed gevoel om een lange periode zo af te sluiten. De afscheidswedstrijd met Hendrik vond ik een hele grote eer. Ik heb er dan ook geweldig van genoten.”

Van iemand die zo lang bij Quick Boys voetbalt zou je zeggen: ‘Dat is een jongen van de club’. Toch was dat niet zo. Maarten speelde niet zijn hele carrière bij Quick Boys: “Toen ik bij de club kwam, was de sfeer met spelers, technische staf en supporters heel bijzonder. Samen met de goede resultaten zorgde het dat ik me heel goed thuis voelde bij Quick Boys. Ik heb dan ook nooit de behoefte gehad om naar een andere club te gaan. Dat ik nu nog steeds bij het zesde voetbal met andere oud-spelers van het eerste elftal, zegt denk ik genoeg.”

Maarten heeft veel belangrijke goals gemaakt. Goals die in het geheugen van menig supporter staan gegrift. Als beste voorbeeld misschien de goal bij HSC ’21, voor het algeheel amateurkampioenschap: “Het gevoel dat het beslist is en dat we de beste amateurclub van Nederland zijn, is gewoon onbeschrijfelijk. Het was echt af.”
Maarten stond ook veelal bekend om de strafschop die er bijna altijd in ging. Hoe deed hij dat toch? “Veel oefenen. Voor de training oefende ik veel. Omdat onze eigen keepers wisten hoe ik ‘m nam, werd het extra moeilijk. Hierdoor werd het in de wedstrijd wel wat makkelijker.”

Helaas liep het laatste jaar niet als gewenst. Quick Boys eindigde op een teleurstellende plek en liep opnieuw promotie naar de Topklasse mis. Bovendien was Maarten lang niet altijd verzekerd van een plekje bij het eerste elftal: “Natuurlijk heeft het ontslag van Jos van Eck en het aanstellen van Gerard de Geus hierin meegespeeld. De Geus koos wat meer voor andere jongens. Helaas bleken die niet in staat om het juiste niveau te behalen. Het was een raar jaar, maar gelukkig heb ik het goed kunnen afsluiten.”

Maarten speelt dus momenteel in het zesde van Quick Boys. Tijd om bij het eerste te kijken heeft hij niet altijd. “Ik volg het niet van dichtbij, maar onderling hebben we het er altijd over. In de rust kijken we meestal meteen wat de tussenstand is. Bij de club train ik verder nog het team van mijn zoontje en assisteer ik Derek van der Plas bij Jong Quick Boys. Wellicht dat ik in de toekomst nog wat meer voor Quick Boys kan betekenen.”

Het voetballen en trainen combineert Maarten in zijn werk onder meer met het geven van gymlessen. “Ik werk op ‘t Kraaienest in Nootdorp. Dat is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Naast de gymlessen geef ik ook techniek, tuinieren en ICT, erg leuk!”

Geef een antwoord