Een kijk in het verleden: het voetbalkamp van 1981

In de zomer van 1981 nam een groep jeugdspelers en begeleiders van Quick Boys voor het eerst deel aan een voetbalkamp, georganiseerd door de KNVB. Dolf van der Meij, destijds begeleider, vertelt over deze week in Maarssen.

„Tijdens de wekelijkse vergadering van de pupillencommissie, in het najaar van 1980, werd besloten dat er het jaar erop voor het eerst een dertigtal spelers en begeleiders naar Maarsen zou gaan voor een kampweek, georganiseerd door de KNVB.

Er werden hierop volgend diverse acties opgezet om geld binnen te halen, om hiermee de kosten zo laag mogelijk te houden. Uiteindelijk was alles in kannen en kruiken en ging men in de zomer van 1981 met een touringcar en een personenauto naar Maarsen. Men vertrok vroeg vanuit Katwijk om op tijd in Maarsen te zijn, want in de middaguren waren de eerste activiteiten al gepland.

De eerste activiteiten waren voetbalwedstrijden tegen andere clubs die aanwezig waren. Dit bleek een ware uitputtingsslag, vanwege de warmte. Het was rond de 25 graden. Na de avondmaaltijd werd er een verplichte rustpauze ingelast van een uur, want die avond was er een speurtocht gepland die lang duurde. Rond middernacht ging men naar de tenten om te slapen. De spelers sliepen hier, de begeleiders sliepen in het oude klooster. Het slapen lukte uiteraard niet. Na een paar uur spoken, werd het uiteindelijk rond 2:30 uur rustig in de tenten. De begeleiders van Quick Boys hadden de eer om de eerste keer wacht te lopen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Elke morgen moest men vroeg op staan om te ontbijten en te douchen. Er werd niet alleen gevoetbald deze week, er waren ook diverse soorten spellen die gedaan moesten worden, zoals sprinten en verspringen.

Op woensdag was er een oudermiddag gepland, waarbij de ouders langs mochten komen. Voor een enkele spelers was dat funest: zij wilden mee terug naar huis, maar na lang praten bleven ze toch.

De catering voor onze eigen spelers tijdens deze week werd verzorgd door meestercateraar Jan Kuijt. Men kon tijdens de pauze bij hem terecht voor snoep en frisdrank. Ook was er vrije tijd voor de spelers: men ging eerst naar de dierentuin en later lekker het zwembad in.

De week werd afgesloten met een bonte avond, die onder meer bestond uit prijsuitreikingen en een film. Tijdens de laatste nacht bleef het nog lang onrustig, mede veroorzaakt door de hoge temperaturen.
De laatste ochtend moest men er vroeg uit om alle slaapzakken en rommel uit de tent te halen en schoon te maken voor de volgende groep. Eenmaal op de terug weg was het doodstil in de bus men sliep als rozen; sommige werden pas wakker toen men weer op sportpark Nieuw Zuid was.

De spelers hebben tijdens het kamp geleerd om af te wassen en de tenten schoon te houden en het eten in deze week was van goede kwaliteit. Al met al was het een geslaagd voetbalkamp voor de spelers van Quick Boys!“

Benieuwd naar de foto’s achter dit verhaal? Check dan de bijbehorende fotomap!

Geef een antwoord