Nieuw Zuid (I): Het collectief

In het drieluik ‘Nieuw Zuid’ blikken we terug op de eerste seizoenshelft, kijken we vooruit op de komende wedstrijden en gaan we dieper in op de sfeer van Nieuw Zuid. In het eerste deel is het woord aan de voorzitter van de supportersvereniging, Marco van Duijn. 

De stand van zaken
Het gaat goed met het eerste elftal. Met negen winstpartijen op rij in de competitie en een ticket voor de KNVB Beker nog in zicht staat Quick Boys op de tweede plek, op één punt achter Noordwijk. Ook Marco is erg tevreden. “Ik heb de eerste seizoenshelft ervaren als zeer positief. We verloren vroeg in het seizoen weliswaar thuis van Noordwijk en Ter Leede, maar de draad is goed opgepakt. Hoogtepunten van de eerste seizoenshelft zijn het debuut van Dennis (van der Plas, red.), de thuiswedstrijd tegen de Rijnvogels en de late treffer tegen Haaglandia (1-2 winst, red.), een wedstrijd die je daarmee toch nog over de streep trekt.”

Achterstand
Waar Quick Boys door velen werd gezien als een outsider voor de titel na de zeperd tegen Noordwijk, had Marco de hoop nog lang niet opgegeven. Hij kreeg gelijk. “Het vertrouwen had ik inderdaad nog. Ik liep na de wedstrijd tegen Noordwijk het veld af. Hierop zei ik tegen een medesupporter dat we de komende 10 wedstrijden 28 punten zouden pakken en tegen Noordwijk nog met 2 punten achter zouden staan. Na die wedstrijd zouden we koploper zijn. Inmiddels is de achterstand zelfs nog maar één punt!”

Keerpunt
Het keerpunt kwam op 10 oktober bij Zwaluwen (0-4 winst, red.). Voorafgaand aan deze wedstrijd vond er een gesprek plaats tussen leden van de spelersgroep en een groep supporters. Het was een positief gesprek. “Op initiatief van het bestuur is er een gesprek geweest met diverse supporters en spelers. Er zijn dingen verhelderend naar voren gekomen. Je ziet dat wij als supporters zeggen: ‘als je met druk om kan gaan, moet je op Nieuw Zuid spelen.’ Maar je ziet ook dat wij elke mindere prestatie op de spelersgroep afreageren. We gaan pas juichen als het goed gaat, maar als het slecht gaat is het wel gelijk gezeur. Er is gebleken dat positief supporten ook een positieve invloed heeft op het resultaat. Met natuurlijk ook gelijk een hele goede wedstrijd tegen Zwaluwen waar gelijk alles op zijn plek viel.”

De 2e seizoenshelft
Inmiddels is de winterstop bijna voorbij. Quick Boys zal de tweede seizoenshelft starten met een thuiswedstrijd tegen laagvlieger Heinenoord. “Heel belangrijk is de eerste wedstrijd na de winterstop. Met een goed resultaat denk ik dat wij nummer één kandidaat zijn voor de titel. De breedte van de selectie en de kwaliteit van het elftal gaan de doorslag geven dit jaar. Voor mijn gevoel staat er nu echt een team, het is een collectief. Ik denk dat het met de trainer te maken heeft dat het dit jaar wel lukt. Hij wijkt niet van zijn basis af, ook als iemand een keer wat slechter speelt. Precies inhoudelijk weet ik niet wat Zoutman zo anders doet dan andere trainers. Ik geef geen trainingen. Maar ik ben zeer te spreken over de resultaten van Zoutman. Maar het is niet alleen de trainer. Als ik spelers moet opnoemen waar ik gecharmeerd van ben, dan zijn dat er wel wat. Teijsse is de afmaker, El Osrouti de kunstenaar, Sahadewsing de genie, Delano de leider, Dennis de relevatie en Opoku de publiekslieveling. Dit is een elftal waar je niet zomaar een beste speler uithaalt. Het collectief is waar je over spreekt.”

Selectie 2016/2017
Momenteel is er al een aantal spelers die heeft bijgetekend. De selectie voor volgend jaar begint dus aardig vorm te krijgen. Eén specifieke speler ziet Marco graag snel bijtekenen: “Uiteraard zien we Teijsse graag bijtekenen. Zijn doelpunten zijn van levensbelang in een draaiend elftal. Er moet natuurlijk wel gescoord worden. Persoonlijk vind ik dat Steemers er nog niet heeft uitgehaald wat erin zit. Ik ben ervan overtuigd dat dit er in de tweede seizoenshelft nog uit gaat komen.”

Strijd om de titel
De titelstrijd lijkt echt tussen Quick Boys en Noordwijk te gaan. Het verschil met nummer 3 Rijnvogels is inmiddels respectievelijk 6 en 7 punten. “Naast Noordwijk verwacht ik geen andere concurrenten meer. ASWH heeft het laten liggen en staat te ver achter. Rijnvogels komt op basis van de wedstrijd op Nieuw Zuid kwalitatief tekort. Die hadden bij ons met 7-0 naar huis moeten gaan. Met dank aan Messemaker is die schade beperkt gebleven.”

Volgende week: deel 2 van het drieluik ‘Nieuw Zuid’.

Geef een antwoord