FC Rijnvogels – Quick Boys: De aanvoerders blikken vooruit

Zaterdag 2 april is het dan eindelijk zover: de wedstrijd tussen FC Rijnvogels en Quick Boys. Eerder dit seizoen wonnen de blauwwitten op Nieuw Zuid met 3-0. Aanvoerders destijds waren Delano a Cohen (Quick Boys) en voormalig Quick Boys speler Sander van der Horst (FC Rijnvogels). Deze rol vervullen zij heden ten dage nog steeds. Met hen blikken we vooruit op deze Katwijkse derby.

De heenwedstrijd
Dankzij goals van Teijsse, El Osrouti en Thom de Vries werd kersvers periodekampioen FC Rijnvogels op 7 november 2015 met 3-0 teruggestuurd naar De Kooltuin. Hoe kijken Van der Horst en A Cohen terug op deze wedstrijd?

Van der Horst: “We begonnen heel sterk aan de competitie, en haalden de eerste periodetitel. Dat had niemand verwacht. Constant hadden we in de weken voorafgaand aan de wedstrijd tegen Quick Boys vooruit gevoetbald, en mede hierdoor de eerste periode gepakt. Maar toen kwamen we op Nieuw Zuid… We wilden het weer gaan doen, maar Quick Boys was gemotiveerder dan wij waren. Dat zag je terug in het veld. We werden eigenlijk op alle fronten afgetroefd. Het was een schandalige vertoning van ons, het had ook zomaar 6, 7-0 kunnen zijn. Het was mooi om tegen mijn oude club te voetballen, met alleen maar bekenden aan de kant, maar des te pijnlijker was dat 3-0 verlies. Ik word daar nog steeds op aangesproken in de kroeg.”

A Cohen
: “Wij wilden wat rechtzetten: het was voor ons op dat moment aanhaken of afhaken. Zij kwamen met het idee van: ‘wij kunnen ook voetballen’. Dat hadden wij in de competitie eigenlijk nog niet eerder meegemaakt. Clubs als Noordwijk en Ter Leede zakten meer in. Toen kwam Rijnvogels dat ook kwam voetballen…”

Aanvoerderschap
Van der Horst is inmiddels alweer zo’n drie jaar aanvoerder bij FC Rijnvogels. A Cohen werd in zijn eerste seizoen al vrij snel aanvoerder, nadat eerste aanvoerder Gerard Aafjes (langdurig) geblesseerd was en zijn basisplaats verloor. Voor A Cohen heeft het aanvoerderschap vooralsnog prima uitgepakt.

A Cohen: “Ik ben een coachende speler en ga voorop in de strijd. We hebben best een nieuw team, een nieuwe trainer en een nieuwe samenstelling. Sinds Zwaluwen draag ik de band. Tegen mijn oude club, een mooie wedstrijd. En sindsdien niet meer verloren! Maar ik speel er niet anders door. Soms moet je in het veld wel een ketsje uitdelen. Dat hoort erbij.”

Van der Horst: “Die band heb je, maar in de wedstrijd ben ik er totaal niet mee bezig. Richting een scheidsrechter is het wel handig, maar verder totaal niet. Natuurlijk kan je als aanvoerder bijvoorbeeld voor de wedstrijd dingen roepen en elkaar oppeppen, maar uiteindelijk moet iedereen altijd voor zichzelf klaar zijn voor de wedstrijd. In het veld kan je wel proberen een bepaald statement te maken door de duels te winnen en er vol in te gaan.”

De toekomst
Hoe zien Van der Horst en A Cohen de toekomst voor zich, respectievelijk bij FC Rijnvogels en Quick Boys? Volgend jaar zullen zij in ieder geval beiden nog actief zijn bij hun huidige club, omdat beiden hun contract reeds hebben verlengd.

Van der Horst: “Het bevalt me prima bij Rijnvogels. Ik heb niet voor niks net voor twee jaar bijgetekend. Rijnvogels heeft in de loop der jaren ambitie uitgestraald en heeft steeds een stapje omhoog gemaakt. Ze wilden altijd wel hogerop, maar elk jaar was het 11 spelers erin en 11 spelers eruit. Nu zijn het al een paar jaar voor het merendeel dezelfde jongens. Waarschijnlijk is Quick Boys nu wel een gesloten boek. Ik vind het hier als gezegd prima en zal bij Quick Boys ook niet zeker zijn van een basisplek. Ik denk niet dat men bij Quick Boys op Sander van der Horst zit te wachten.”

A Cohen: “Voorlopig zit ik wel goed bij Quick Boys. Bij Zwaluwen werd ik een dragende speler, en toen kwam Quick Boys. Dat ik als eerste heb bijgetekend, zegt denk ik ook wel wat. Als ik per se naar de Tweede Divisie zou willen, zou ik wel terug gaan naar Barendrecht. Maar dat hoeft voor mij niet.”

Van der Horst: “Je zou er ook niet op vooruit gaan als je bij Quick Boys weggaat. Zelf denk ik dat de enige grotere clubs in Bunschoten-Spakenburg zitten. Quick Boys is er dit seizoen aan toe om de stap hogerop te maken. Waarom zou je dan weggaan?”

Het publiek
Zeker bij Quick Boys is het publiek volop aanwezig. Thuis of uit, in goede en slechte tijden: veel publiek is er altijd. Maar is dat altijd gunstig?

A Cohen: “Het publiek doet wel wat met je na afloop. Na de wedstrijd van twee weken geleden tegen Sportlust’46 wordt het realisme door sommigen wel uit het oog verloren. Het gaat nu goed en beter dan de vorige jaren, we verdienen denk ik wel wat meer credits. Toen we acht punten achter stonden was er crisisberaad. Toen we vier punten voor stonden waren we kampioen, en toen we zes punten voor stonden was alles al geboekt. Vervolgens spelen we 3-3 tegen Sportlust’46 en toen werd getwijfeld of we het wel zouden halen. En dat zijn dan dezelfde mensen die dat zeggen. Dat is niet altijd eerlijk. Natuurlijk zijn het fouten die gemaakt worden, we geven normaal gesproken een 3-1 voorsprong niet weg. Maar je krijgt soms een keer de deksel op je neus.”

Van der Horst: “Je moet niet te kritisch zijn als je zo’n reeks neerzet. Wij spelen ook wel eens zulke wedstrijden. Het heeft natuurlijk wel met het aantal mensen langs de kant te maken. Het kan voor en tegen je werken. Maar spelers gaan er niet beter door voetballen als iedereen kritisch is.”

A Cohen: “Begrijp me zeker niet verkeerd: ik heb een goede band met het publiek. Bovendien vind ik het mooi als er veel publiek aanwezig is. De kritiek heeft op mij eigenlijk geen invloed, maar ik weet dat er jongens in de kleedkamer zijn die daar gevoeliger voor zijn. Niet iedereen legt het zo makkelijk naast zich neer. Dat wil ik ermee aangeven.”

De return
FC Rijnvogels aast op revanche na de grote nederlaag op Nieuw Zuid, die volgens Van der Horst nog veel groter had kunnen uitpakken. Maar wie gaat er uiteindelijk aan het langste eind trekken? En is het voor A Cohen een wedstrijd als alle anderen, of toch wat specialer?

A Cohen: “Wij gaan winnen. Hoe of wat, en hoeveel, dat maakt ons niet uit.”

Van der Horst: “Ik wil hetzelfde zeggen. Maar ik denk dat wij na de wedstrijd op Nieuw Zuid eerst moeten zorgen dat we allemaal gewoon ons niveau halen, en gewoon vol voor die winst gaan. Dan zie je aan het eind van de rit wel of dat voldoende is geweest. Een offday als de heenwedstrijd mag niet meer gebeuren.”

A Cohen: “Het is wel een speciale wedstrijd. Je hoort al in de kleedkamer dat het vorig jaar een fantastische derby was. Dat kan je wel heel goed motiveren. Zaterdag is ook wel bepalend voor de titelrace. Rijnvogels zie ik nog steeds als een grote concurrent, die we zaterdag bij winst kunnen uitschakelen.”

De sterkste man van de tegenstander
De sterkste man van de tegenstander: normaal gesproken één speler, maar voor A Cohen en Van der Horst staat het collectief boven het individu.

A Cohen
: “Ik kan alle spelers van Rijnvogels noemen. Het zijn allemaal aardige spelers. Ook Sander is een heel lastige tegenstander in het veld. Maar ik vind bovenal dat het collectief belangrijk is bij Rijnvogels. Ze maken op elke positie een degelijke indruk. Daarom denk ik ook dat we allebei zo hoog staan. De gevaarlijke speler is het team.”

Van der Horst: “Yordi Teijsse is in mijn ogen de gevaarlijkste man. Quick Boys zet je niet zomaar vast, want ze kunnen er van alle kanten aankomen. Die variatie maakt Quick Boys ook zo sterk. Ik ben het dan ook wel eens met Delano, het gaat vooral om het team.”

 

Delano

Geef een antwoord