Een bijzondere club en een historisch weekend …

Als ondernemer maak ik me eigenlijk nooit zó druk dat ik al dagen warm loop voor iets en daar echt naar toe leef. Maar wát voelde ik me vorige week onrustig, in de aanloop naar ‘De Zaterdag van het jaar’.

VoorzitterHet heeft nogal wat voeten in de aarde, om zo’n zaterdag als afgelopen week perfect te laten verlopen. Afstemming met de gemeente, met de politie, de veiligheid, meerdere draaiboeken, aantal bussen, georganiseerd overleg met Deltasport, aandacht zelfs voor het veld in Vlaardingen en daar extra support voor regelen, sfeeractie, vuurwerk wel of niet, uitzwaaien van spelers, de bloemen natuurlijk, overleg met de KNVB, eventuele uitreiking van de schaal waar en door wie, afstemming met de burgemeester, wie speecht waar, filmen met een drone, welke vragen zouden we kunnen krijgen van de pers en hoe gaan we daar mee om, hoeveel bezoekers verwachten we bij Deltasport, is daar voldoende plaats, catering, is alles geregeld in de kantine, is er voldoende drank aanwezig en extra voorraad, wat te doen met de feesttent, beveiliging rondom de tent, vergunningen aanvragen voor extra lang open waarbij we rekening moeten houden met overlast voor de buurt, veiligheid voor kinderen, eventueel feest bij het gemeentehuis, wie regelt daar wat, enz enz.

Een hele opsomming en dan is dit nog lang niet alles. Als ik het zou moeten schatten denk ik dat er meer dan 100 vrijwilligers bezig zijn geweest met deze gedetailleerde voorbereiding. Iedere dag was er overleg met verschillende werkgroepjes, op diverse plekken van ons sportpark.

Na twaalf jaar mocht het zaterdag dan eindelijk zover zijn. Nadat ze zoals altijd rustig naar deze wedstrijd hadden toegewerkt waren Jan Zoutman en zijn team er klaar voor, met een gezonde dosis spanning.  

Het sfeertje van zaterdagochtend op Nieuw Zuid was mooi. In alle rust begon iedereen met de uitvoering van zijn of haar taak. Niemand klaagde, zeurde of liep te zeiken. Het uitzwaaien van de spelers was al een feestje op zich: de dynamiek en energie spatte er af! Jeetje, kippenvel kreeg ik er van: supporters met zo’n diepe liefde voor de club. Eén van onze ereleden werd gewoon emotioneel toen ik hem aansprak en hield het niet meer droog. Diep ontroerd … het verraste me en ik was er beduusd van, maar die passie maakte me ook blij.

De uittocht met de bussen, wat een prachtig gezicht! Het verliep vlekkeloos, onder begeleiding van de politie. Daarna de massale aankomst bij Deltasport, en uiteindelijk de zee van blauw-wit die de spelers zagen toen ze het veld betraden. Helaas even een moment van spanning doordat een groepje uit de omgeving op het sportpark was met andere intenties dan het bezoeken van een mooie kampioenswedstrijd. Dirk Kuyt wist gelukkig samen met onder andere mede-bestuursleden de gemoederen te sussen.

Natuurlijk hoef ik u over de rest eigenlijk niets te vertellen. De 0-1 zorgde voor opluchting en na de volgende goal brak het feest al echt los omdat iedereen toen wel wist: het gaat gebeuren, het kan niet meer stuk! De wedstrijd werd uiteindelijk met 1-5 afgesloten en zo kon Quick Boys weer eens gekroond worden tot kampioen. Samen met Dirk Kuyt reikte de KNVB de schaal uit aan Delano a Cohen. Een memorabel moment voor de club, een nieuw hoofdstuk in haar toch al zo rijke historie.

Over Quick Boys wordt altijd veel gesproken en in de afgelopen twaalf jaar ging het vaak over arrogantie, zelfingenomenheid, financiële zorgen, slecht technisch beleid, te weinig doorstroming vanuit de eigen jeugd en nog niet eens zo lang geleden werd de club zelfs vergeleken met een matige tweedeklasser.
Als bestuur hebben we steeds de rug recht gehouden, met de focus op het beleid. Dat was echt niet altijd eenvoudig in financieel opzicht en ging soms gepaard met stevige woorden, confrontaties en teleurstelling. Er zijn hier en daar fouten gemaakt, maar daar leerden we van. We hebben een doel nagestreefd en dit hoort daar allemaal bij, sterker nog: dit was nodig voor het proces om te bereiken wat iedereen binnen de club wilde.

De lijn is al ingezet door het vorige bestuur, onder leiding van Huug van Duijn. Hij en de mede-bestuursleden van toen verdienen daarvoor alle lof. Op een moment als dit denken we dan in het bijzonder aan Martin Haasnoot, die ons recentelijk op veel te jonge leeftijd is ontvallen. Mede dankzij hun inspanningen zijn we nu eindelijk beloond met dit kampioenschap, waar we met z’n allen zo trots op kunnen zijn!

In de afgelopen tijd is maar weer eens gebleken wat een veerkracht er binnen Quick Boys heerst. Bewonderenswaardig was de onvermoeibare inzet van de veiligheid-commissie, de commissie voor het kampioenschapsfeest, Supportersvereniging, Businessclub, sfeercommissie, kantinemedewerkers, alle betrokken begeleiders rondom Quick Boys 1 enz.
Het zijn er veel te veel om namen te noemen en ik wil ook niemand vergeten. Succes behalen we met elkaar! Iedereen die echt betrokken is draagt daar aan bij, met zijn of haar talent en tijd.

En tegelijk mogen we stellen dat het gelukkig van alle tijden is: de kracht van deze club ligt in het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers zich steeds maar weer inzetten en bij de trouwe aanhang die Quick Boys 1 week in week uit volgt en steunt.

Met elkaar kunnen we trots zijn op het team onder leiding van Jan Zoutman, Martin Steenvoorden en Gert Aandewiel. Een prima trio dat er samen met de rest van de staf, de begeleiders en alle selectiespelers een prachtseizoen van heeft gemaakt. Na de wedstrijd heb ik zó veel mensen intens blij gezien omdat ons Quick Boys kampioen is geworden. De club waar we wekelijks van genieten, over ouwehoeren, soms op schelden maar bovenal zó aan verknocht zijn. “Je bent nu vast trots op de club en wat we hebben bereikt.” Die opmerking kreeg ik van diverse mensen. Maar Quick Boys is van ons allemaal, en trots zijn we met elkaar!
Zaterdag kon ik me nog niet echt ontspannen, maar een dag later heb ik er een extra biertje op genomen en eigenlijk is het nog steeds nagenieten.

Gelukkig is alles voorspoedig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Dat houd je toch bezig op zo’n dag. En nu ben ik dus blij en trots, net als jullie.

Iedereen van harte gefeliciteerd met dit dikverdiende kampioenschap!
 
Namens het bestuur van Quick Boys
Henk-Jan van Maanen

Geef een antwoord