"Van afstand bekeken"

Vorige week donderdag verscheen de Presentatiegids, boordevol interessante artikelen. Zo is er kennisgemaakt met de A-selectie van dit seizoen, is er informatie te vinden over de jeugdopleiding en zijn de tegenstanders van Quick Boys 1 van dit seizoen nader uitgelicht. Daarnaast was er nog een artikel gewijd aan de supporters van buiten Katwijk.

Half juni werd via de website en Facebook een oproep gedaan aan supporters van buiten Katwijk om zich te melden. En dat hebben we geweten! Via de mail en Facebook ontvingen we tientallen reacties. Onder meer vanuit Angola, Canada en eigenlijk alle hoeken van Nederland wordt Quick Boys gevolgd. De mooiste verhalen staan in de Presentatiegids, maar onderstaande verhalen willen we jullie ook niet onthouden.

Arie Haasnoot (44) volgt Quick Boys vanuit Breda. Ondanks dat hij in de jeugd bij buurman v.v. Katwijk moest voetballen (hij woonde er tegenover), ging hij regelmatig met zijn vader bij Quick Boys 1 kijken. Later heeft hij nog wel bij Quick Boys gevoetbald. Tien jaar geleden verhuisde Arie naar Breda: “Ik heb toen gelijk gezegd: waar we ook gaan wonen, de zaterdagmiddag blijft heilig, en ik zal als ik kan altijd naar de wedstrijden blijven gaan”. Arie is zeevarend en kan er niet altijd bij zijn, maar blijft ook dan op de hoogte: “Ik volg alles via internet, zoals de website, en lees de kranten na als ik in Katwijk ben. Ook word ik via WhatsApp door vrienden op de hoogte gehouden van het wel en wee”. Het mooiste moment is voor Arie het kampioenschap in het begin van de jaren ’90: “Alle kampioenschappen waren natuurlijk heel mooi, maar persoonlijk vond ik de mooiste wel in 1991, toen na bijna 25 jaar eindelijk het kampioenschap werd gepakt. Wat een belevenis was dat toen, en wat een geweldig elftal! Ik durf wel te stellen dat, zonder andere kampioensteams tekort te doen, dat elftal van toen het beste Quick Boys is wat ik heb gezien!”

Een andere supporter op afstand is John Groot (56). John woont in Vijfhuizen (gemeente Haarlemmermeer) en volgt Quick Boys inmiddels zo’n tien jaar. Dit seizoen wordt voor hem bijzonder: “Mijn zoon (Jordy Groot, red.) is gevraagd voor de selectie van Quick Boys. Spannend dus ook voor de ouders. De afgelopen jaren heb ik een aantal wedstrijden van Quick Boys gezien, dit seizoen hoop ik er zoveel mogelijk bij te zijn. Na het fantastische seizoen met de promotie, verwacht ik dat Quick Boys dit seizoen in het linkerrijtje eindigt.”

Vanuit buurgemeente Noordwijk wordt Quick Boys gevolgd door John Krijgsman (41). “Toen familie mij eind jaren 80 vroeg eens mee te gaan, had ik al gauw het gevoel er helemaal bij te horen. Zo gezellig, en geweldig hoe de supporters de club blijven volgen, in voor- en tegenspoed.” Het hoogtepunt voor John was de bekerwedstrijd tegen Jong Heerenveen op 16 januari 2008, die na penalty’s (1-1 eindstand) werd gewonnen: “Er zijn verschillende hoogtepunten, maar die bekerwedstrijd tegen John Heerenveen blijft mooi. Uiteindelijk winst na strafschoppen en later zelfs uitkomen tegen NAC. En dat met een geweldige sfeer.”

Bij Hugo van der Plas (55) is de liefde voor Quick Boys met de paplepel ingegoten: “Voor mij is Quick Boys voor altijd een mooie en bijzondere club. Mijn vader, Aldert van der Plas (voor de oudere fans: ‘Alt Plas’ van de gasfabriek) heeft er jaren voornamelijk in het tweede gespeeld en was er jeugdtrainer. Helaas is hij op zijn 53e veel te vroeg overleden.” Hugo woont inmiddels ruim dertig jaar in Alphen aan den Rijn en volgt de club sinds een aantal jaar weer fanatiek: “Door studie en werk kon het lang niet, maar de laatste jaren zit ik weer vast op de tribune bij de thuiswedstrijden.” Hij kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen: “Na de stroeve start dacht ik ‘toch niet weer…’. Maar daarna ging het draaien, en het team groeide vastberaden met plezier en fris voetbal. Met 64 punten terecht kampioen! Dit seizoen beginnen we met nul punten, maar we hebben een goede basis met veel kwaliteit. Ik denk dat we zeker weer kunnen meedoen om de bovenste plaatsen.”

Een jonge fan is te vinden in Deurningen (Twente). Richard Scholten (22) is Quick Boys gaan volgen na de komst van trainer Jan Zoutman: “Ik heb hem leren kennen bij Jong FC Twente. Hij kan goed samenwerken met jonge spelers. Ik was dan ook erg nieuwsgierig hoe hij zou gaan presteren bij Quick Boys”. Dit seizoen hoopt Richard een paar wedstrijden mee te gaan pakken: “Ik heb mijn studie afgerond en wat meer tijd in het weekend. De uitwedstrijden zijn dit seizoen wat dichterbij, en misschien komen ze met de KNVB beker hier ook nog wel dicht in de buurt!”

Dirk Klinkenberg (69) uit Noordwijkerhout en Johan Freke (68) uit Voorhout volgen de club van jongs af aan. “Wanneer Quick Boys had verloren kwam vader Freke foeterend thuis en riep hij ‘ik ga niet meer, ik ga niet meer…’. Maar de week erna stond hij gewoon weer aan de zijlijn, net als velen met hem. Die grote supportersschare maakt Quick Boys voor ons bijzonder, net als de bijzondere locatie van de club en het gegeven dat Quick Boys nog nooit is gedegradeerd.” Dirk en Johan kijken uit naar het nieuwe seizoen: “Het wordt echt een grandioos seizoen, vol spanning en sensatie. We krijgen een aantal tegenstanders van formaat, en een paar mooie streekderby’s. Realistisch gezien moeten we proberen ons te handhaven, maar wie weet kunnen we wel meedoen in het linkerrijtje!”

De laatste supporter met een plaats in dit item is Martijn Tanghe (31). Quick Boys volgt hij tegenwoordig vanuit zijn woonplaats Sliedrecht. De band met de club begon ruim twintig jaar geleden: “Van 1993 tot 1997 was mijn vader (J.F. Tanghe) predikant in de Ontmoetingskerk in Katwijk a/d Rijn. Mijn avontuur bij Quick Boys begon met een testwedstrijd in de F16. Toen ik in die wedstrijd negen keer scoorde, waren de trainers overtuigd. Ik kwam in de D6 terecht, met onder meer Arie Zwaan, Martijn van der Ster, Niels van Duijn en Robbert Visser. Dat was een geweldig elftal, waarmee we onder meer speelden tegen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. Gert Aandewiel gaf ons regelmatig training, wat voor ons natuurlijk een unieke ervaring was. Van Duijn en Visser staken er bovenuit en vertrokken uiteindelijk naar Feyenoord.” Martijn stond niet bepaald te juichen toen zijn vader in 1997 een beroep in de gemeente Vriezenveen aannam en hij mee moest verhuizen: “Tot op de dag van vandaag baal ik dat we destijds verhuisd zijn, want ik had het geweldig naar mijn zin. Op de dag van vertrek kwam Niels van Duijn nog langs en nam hij een aantal spullen van Quick Boys mee.” Tegenwoordig volgt hij de club vooral via de site en via de social media. Martijns verwachtingen voor dit seizoen zijn hooggespannen: “Ik denk dat er nu een goed elftal staat, dat zeker bovenin moet kunnen gaan meedraaien dit seizoen.”

We bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan bovenstaand stuk en het stuk in de Presentatiegids.

Ben je nog geen lid van de Supportersvereniging, maar wil je toch graag nog de nieuwe Presentatiegids ontvangen? Word dan snel lid! De contributie bedraagt slechts € 15,00 per jaar, terwijl jonge leden (tot 16 jaar) slechts € 5,00 lidmaatschapsgeld verschuldigd zijn. Meld je nu aan door een email te sturen naar sv@quickboys.nl en ontvang de nieuwe gids als welkomstgeschenk!

Geef een antwoord