Hoe is het met… Hans van der Zee?

Tussen 1986 en 1989, en van 1992 tot 1994 was Hans van der Zee hoofdtrainer van Quick Boys. Sindsdien was hij onder meer actief als trainer bij FC Volendam en Sparta Rotterdam, technisch directeur bij AZ en scout bij PSV. Tegenwoordig is Hans internationaal scout bij Ajax. De webredactie sprak met de 60-jarige Amsterdammer onder meer over zijn tijd bij Quick Boys en zijn huidige werk.

Quick Boys toen
In totaal was Hans vijf jaar trainer bij Quick Boys: “Volgens mij is dat een record wat nog steeds staat. In mijn jaren in Katwijk werden we twee keer tweede en twee keer derde, en we hebben de districtsbeker gewonnen (in 1989, red.). Wat ik me er nog van herinner, is dat ik bij Quick Boys een winnaarsmentaliteit heb gebracht, waardoor we altijd bovenin meededen.”
Zijn favoriete speler van destijds was Floor van Duijn Jr.: “Floor was een karaktervoetballer met inzicht én overzicht. Een winnaar naar mijn hart. Floor en ik hadden aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Ik heb spelers naar een hoger niveau gebracht die daarna geen greintje dankbaarheid hebben getoond. Maar Floor weet waar hij vandaan komt, het is een goed mens.”

Quick Boys nu
Over de prestaties van Quick Boys afgelopen seizoen is Hans niet verbaasd: “Jan Zoutman en Martin Steenvoorden vind ik vakmensen, en bovendien heel sympatieke jongens. Voor mij is het geen verrassing dat ze kampioen zijn geworden. En als het een beetje meezit, kunnen ze komend seizoen wellicht weer promoveren.”
Op afstand volgt Hans de club nog steeds: “Als internationaal scout heb ik het helaas te druk om wedstrijden live te bezoeken. Maar met veel mensen van binnen de club heb ik nog een warme band.”

Scout bij Ajax
Sinds 2007 is Hans internationaal scout bij Ajax, een club waar hij als sinds zijn jonge jaren mee is verbonden: “Ik heb acht jaar in de jeugd van Ajax gespeeld. Ik ben geboren en getogen in de Jordaan, hier liggen mijn wortels. Ajax is natuurlijk een jungle, maar ook in de jungle is het goed toeven als je de weg weet. Na zes jaar PSV zit ik hier nu alweer negen jaar. Voor een liefhebber als ik is dit een droombaan. Wanneer ik niet in het buitenland ben, kom ik elke dag met veel plezier naar De Toekomst. Als je bij Ajax een week afwezig bent, lig je meteen drie weken achter.”
Sinds afgelopen seizoen heeft Quick Boys een samenwerkingsverband met Ajax, waar ook Hans een rol in speelt: “Ik ben scout voor het eerste elftal, dat wil zeggen voor spelers van 16 jaar en ouder. In mijn tijd bij Quick Boys was Theo Guijt de keeper. Een gigant, die goed kon meevoetballen. Tegenwoordig is Theo Hoofd Jeugdopleiding bij Quick Boys. Vanuit die rol heeft hij veel contact met onze jeugdcoördinator Ronald de Jong, die mij op de hoogte houdt. Zodra ik van Ronald hoor dat er een toptalent bij Quick Boys loopt, zeg ik: “Ik ga hem wel bekijken”.”

Foto onder: Presentatiegids seizoen 1993-1994

Geef een antwoord