Column Derek van der Plas: Mentale weerbaarheid

Gepubliceerd op: 24-05-2019 14:00

“Vlak na de verloren wedstrijd tegen ODIN’59  (4-1, red.) kreeg ik de vraag of we het nog gaan redden. Tja, wat moet je dan zeggen. Die nederlaag hakte er aardig in bij ons als trainersstaf en dat zal bij de spelers niet anders zijn. Deze week is dan ook vooral gebruikt om de koppies weer omhoog te krijgen en strijdbaar voor de dag te komen. Hoe kunnen we ons mentaal weer opladen? Wat is de mentale weerbaarheid van deze groep?


We hebben een goed seizoen gedraaid, waarbij we heel lang hebben gestreden voor het kampioenschap. Helaas hebben we dat niet gehaald, maar als je na een serie van acht gewonnen wedstrijden en op dat moment al 69 punten, nog steeds 2 punten achter staat op Noordwijk, kunnen we niet anders dan Noordwijk feliciteren met hun dik verdiende kampioenschap.

Teleurstelling was en is er na de verliespartijen tegen VVOG en ODIN’59. Dat geldt voor de supporters, maar natuurlijk ook voor ons trainers en spelers. Maar het heeft geen zin om in die teleurstelling te blijven hangen. We moeten het positief, maar wel realistisch bekijken. Op dit moment is veel, zo niet alles duidelijk. Kampioen worden is niet meer aan de orde, maar promotie naar de Tweede Divisie behoort nog altijd tot de mogelijkheden. De eerste stap moeten we morgen gaan zetten. Het is duidelijk dat winst nodig is om de nacompetitie te halen. We hebben het in eigen hand.

We moeten beseffen dat er nog veel te halen valt, we moeten ons focussen op wat er komen gaat en niet op wat er geweest is. Mijn oud-trainer Arjen vdWerf gaf altijd aan: “Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”. Met andere woorden, je kunt de sterren van het dak spelen, maar de volgende wedstrijd begin je gewoon weer op nul en moet je alles geven om top te zijn. Maar ook een mindere wedstrijd kan je de eerstvolgende wedstrijd weer goed maken door een topprestatie op de mat te leggen.

Ik ben een winnaar en daardoor over het algemeen positief ingesteld. Het glas is bij mij halfvol i.p.v. halfleeg. En ook in dit team zitten winnaars. Belangrijk is dan wel dat we dan ook realistisch zijn en dat we beseffen wat ervoor nodig is om wedstrijden te winnen. Het feit dat we boven ONS Sneek staan geeft in principe aan dat we een kwalitatief sterker team zijn, maar dat houdt niet automatisch in dat je die wedstrijden ook wint. De vorm waar we op dit moment in verkeren en de spanning die de wedstrijd met zich meebrengt, zorgt ervoor dat deze wedstrijd niet zomaar winst op zal leveren.

We moeten weer terug naar de basis, zoals dat ook gebeurd is na de serie van drie nederlagen vlak na de winterstop. We moeten keihard trainen en op zoek gaan naar vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en het team creëer je door met elkaar goed en scherp te trainen. Vaak wordt gezegd; ‘wat is nu vorm’? En daar ben ik het mee eens. Angst regeert in deze, bang om fouten te maken, bang om te verliezen. Dit alles wordt vertaald in vorm. Een lekkere actie of mooie aanval kan ervoor zorgen dat je opeens geen angst meer hebt en dat de vorm er opeens weer is. En daarom is het belangrijk dat we deze week weer scherp hebben getraind, zodat we met een goed gevoel de wedstrijd in gaan. En als het dan tijdens de wedstrijd tegen gaat zitten, dan hebben we de hulp van jullie supporters hard nodig om ons over het dode punt te helpen. Niks is mooier dat we na het behalen van de promotie kunnen zeggen: dat hebben we samen maar mooi geflikt!

We rekenen op jullie steun en wij zullen er alles aan doen om promotie af te dwingen, te beginnen morgen!"

Derek van der Plas
Assistent-trainer Quick Boys 1

Agenda

07-03-2020

11-04-2020

Jubileumtoernooi JO11/JO12/ongeselecteerd/dames

13-04-2020

Jubileumtoernooi JO17/JO19

13-05-2020

Jubileumfeest JO10-JO12+MO11 op Nieuw Zuid

Altijd al sponsor willen worden?

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________