Quick Boys beleeft bizarre bekeravond

Alle mogelijke uitdrukkingen en superlatieven schieten tekort om de prestatie van de blauw-witten uit bij AZ te beschrijven. ‘Met opgeheven hoofd van het veld’ dekt niet eens de lading. Wat kun je als Quickboyzer geweldig trots zijn op dit team. We hebben een van de meest memorabele wedstrijden meegemaakt uit onze rijke clubgeschiedenis.

Er zijn maar weinig ploegen die op zo’n manier durven te voetballen in het AFAS stadion. En daar bovenop komt de enorme veerkracht van de spelers. Na de heerlijke 0-1 tot tweemaal toe op achterstand en even vaak weer rechtgetrokken. Bij rust was het 0-0, aan het eind van de reguliere speeltijd 2-2 en na de verlenging 3-3. Niks geluk, niks vanuit een defensieve tactiek. Gewoon zelf afgedwongen, met goed spel en het lef om keer op keer onder de druk van AZ uit te voetballen.

Ruim 120 speelminuten lang luidruchtig toegejuicht door de fanatieke aanhang, in liefst 36 bussen aangevoerd vanuit Katwijk. Een krankzinnige pot voetbal, uiteindelijk na strafschoppen beslist in het nadeel van Quick Boys. En ja, dat smaakte even zuur. Want zo dichtbij. Ook al vóór de penaltyreeks. Eerlijk is eerlijk, we kwamen eveneens een paar keer goed weg. De teleurstelling maakte in ieder geval snel plaats voor een warm gevoel van trots. Op dit team en deze unieke club.

Vanaf de aftrap had Quick Boys het meeste initiatief. Sem van Duijn kwam een paar keer dreigend door. Het eerste momentje van AZ kwam trouwens uit een counter, na een corner van de gasten. Topschutter Pavlidis kon Van der Helm niet verontrusten. Broekhuizen kreeg een mooie kans en Sem van Duijn bereikte bij een levensgevaarlijke aanval net niet de volledige vrijstaande Junte. Ook de daaruit volgende hoekschop deed de Alkmaarse defensie sidderen. Beide teams konden de kleedkamer opzoeken bij de brilstand en de thuisploeg mocht daar nog het meest tevreden mee zijn.

Meteen na de rust hetzelfde beeld. Sem van Duijn legde af op de vrijstaande Broekhuizen, maar die wist het doel niet te vinden. Na ongeveer een uur spelen, brak een periode aan waarin werkelijk van alles gebeurde. Eerst probeerde Junte zijn prachtige afstandsgoal van afgelopen zaterdag te kopiëren, maar nu ging de bal net over. Vlak daarna kreeg Pavlidis een flinke kans namens AZ, maar de spits mikte naast. Vervolgens was het Nwankwo die kon opstomen en de keeper kalm passeerde in de verre hoek. Gelet op het spelbeeld was deze 0-1 niet eens meer verrassend te noemen. Sterker nog, een paar minuten later kreeg Broekhuizen een megakans om de voorsprong te verdubbelen.

En ineens stond de wedstrijd op z’n kop, of eigenlijk de stand. In drie minuten tijd bezorgden De Wit en Poku de gastheren een 2-1 voorsprong. Voor Quick Boys aanleiding om de mouwen nog wat verder op te stropen, en voor topclub AZ om het spel flink te gaan vertragen. Sem van Duijn kreeg een grote kans uit de draai, maar de bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal. Het eindsignaal kwam wel angstvallig dichterbij. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd kregen de blauw-witten nog een corner, waarbij alles en iedereen mee naar voren ging. En zowaar scoorde De Beste met het hoofd. Een vreugde-explosie volgde, zowel op het veld als in de uitvakken.

De 2-2 betekende natuurlijk verlengen. Daarin kon Van Brederode de Alkmaarders toch weer op voorsprong zetten, na heel slordig balverlies aan Katwijkse kant. En vlak voor de minibreak leek het nog erger te worden voor de ploeg van Thomas Duivenvoorden, toen De Wit zijn tweede maakte. Gelukkig werd er na lang beraad buitenspel geconstateerd, waardoor Quick Boys voor de eerste keer in de historie profiteerde van een VAR-beslissing.

Snel na de start van de tweede verlenging kwam er een droomkans voor Pavilidis om de boel te beslissen, maar hij kreeg de bal opnieuw niet tussen de palen. Dat deed Sem van Duijn een stuk beter. Hij werd in de diepte aangespeeld en bracht zijn team weer op gelijke hoogte met AZ: 3-3.

De penaltyreeks begon goed, toen Van der Helm een matige inzet van De Wit keerde en Van den Meiracker wél scoorde. Maar daarna benutte de thuisploeg alle strafschoppen en miste Quick Boys er twee. Zo kwam er een einde aan het bekersprookje. Wat blijft zijn de mooie herinneringen, alle positieve aandacht voor de club en het samen-gevoel van trots.

Foto’s: Pro Shots en Jan Valk