De blauwe kant van de Westmaat kleurt blauw-wit

In grote delen van de wedstrijd behoorlijk tot goed voetballen, maar lastig goals maken. Dat is dit seizoen al te vaak het verhaal van Quick Boys. Alleen thuis tegen Noordwijk en TEC werd meer dan één keer gescoord. Buitenshuis lukte dat nog helemaal niet.

Dan weet je op voorhand dat Spakenburg-uit een lastige klus wordt. Zeker omdat competitiepotjes op de Westmaat de laatste jaren op z’n Quick Boys zijn gegaan: voetballend OK, maar punten ho maar.

Deze keer ging het allemaal anders. Nou ja, niet allemaal want over de hele wedstrijd gezien was het spel van de blauw-witten weer prima. Maar nu werd ook het vijandelijke net meermaals gevonden, met een verdiende 1-3 zege tot gevolg. En met doelpuntenmakers die beiden wel een goaltje konden gebruiken, gelet op de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen.

Was Spakenburg deze middag dan volstrekt kansloos? Nee, bepaald niet. Althans niet in de tweede helft, waarin de ploeg een paar keer het houtwerk én een uitstekend keepende Van der Helm op haar weg vond. Toch was iedereen het er na afloop wel over eens dat Quick Boys in alle opzichten terecht heeft gewonnen.

Vanaf het eerste fluitsignaal was Quick Boys de bovenliggende partij. Dat resulteerde niet meteen in echte kansen. Maar na zo’n tien minuten werd het doel van Spakenburg serieus onder vuur genomen met een flink aantal gevaarlijke schoten. Keeper Heus had tot vier keer toe een prima redding in huis bij pogingen van Van Kippersluis, Maatsen en Van Haaren. Eenmaal kreeg hij hulp van zijn verdediging, toen een knap schot van Van Haaren werd geblokt.

De enige keer dat Van der Helm voor rust echt handelend moest optreden was na een klein half uur. Maar ook met de kopbal van Van der Linden had de sluitpost weinig problemen.

In het resterende deel van de eerste helft moest zijn collega nog twee keer ingrijpen. Eerst op een inzet van Van Kippersluis bij de eerste paal. Uit de corner die volgde kwam Ket in kansrijke schietpositie, maar raakte de bal verkeerd en dat werd een makkelijke prooi voor Heus.

Na de thee werd duidelijk dat Spakenburg uit een ander vaatje wilde tappen. Terwijl Quick Boys op dat moment juist even minder bij de les leek. Van der Helm moest dan ook al snel alles uit de kast halen om een schot van Vink te pareren. En na een klein uur spelen kon Junte op rand van buitenspel alleen op het Katwijkse doel af. Maar de bal belandde op de buitenkant van de paal.

Doordat de thuisploeg iets aanvallender ging spelen, kreeg Quick Boys wel meer ruimte. En daar wist het in de 61e minuut van te profiteren. Na een prachtige aanval legde Ket de bal panklaar voor Bekooij. De aanvaller had weinig moeite om af te drukken en de 0-1 op het scorebord te krijgen.

Voor Spakenburg was de achterstand aanleiding om nog meer energie in de wedstrijd te steken. In deze periode gebeurde van alles. Het scheelde weinig of de gelijkmaker was al een paar minuten later gevallen. Bij een gevaarlijke scrimmage kwam de bal op de paal. Vervolgens liet Van der Helm opnieuw zijn talent zien met een fantastische redding en kreeg daarna nog een keer hulp van het houtwerk.

Toch was het Quick Boys dat voor de tweede keer kon toeslaan. Bekooij wist in de 69e minuut met een bekeken balletje Van Kippersluis te bedienen, die deze kans uitermate koel afrondde. Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was bleek echter al heel snel. De kopsterke Werkman bezorgde Spakenburg na een scherp genomen vrije trap de aansluitingstreffer met het hoofd: 1-2.

Het elftal van Grünholz liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en kreeg weer steeds meer vat op de tegenstander. In de 79e minuut gaf Runderkamp een geweldige steekpass op Van Kippersluis. Hij wist via de binnenkant van de paal zijn tweede van de middag te maken. Maatsen was nog goed meegelopen maar hoefde de bal niet meer te beroeren.

Na deze 1-3 was de wedstrijd gespeeld. Spakenburg probeerde het nog wel, maar wist de gasten niet meer in de problemen te brengen. In blessuretijd was er nog een enorme kans voor Quick Boys. Bij een counter stond een overmacht aan aanvallers voor het doel van Heus. Maar het schot van Kamp werd een simpele prooi voor de keeper.

Zo eindigde deze editie van Spakenburg tegen Quick Boys in een mooie overwinning voor de Nieuw Zuid-equipe. Na afloop werd dat passend gevierd met de aanhang. Die was zoals zo vaak in grote aantallen meegereisd, en zorgde deze middag ook weer voor enthousiaste steun en mooie sfeer.

Foto’s: Pro Shots

Opstelling en wissels Quick Boys: Paul van der Helm (k) ©, Jan-Willem Kamp, Mohamad Mahmoed, Tommy Bekooij (90+3. Dirk van Duijn), Kevin van Kippersluis (88. Levi van Duijn), Darren Maatsen, Jeffrey Ket, Nigel Ogidi Nwankwo, Ivailo Staal, Ricky van Haaren (85. Kuyvenhoven), Nick Runderkamp

Opstelling Spakenburg: Heus, Van Lopik, Schilder, Werkman, Brinkman, Zeeman, Junte, Vink, Olijve, Van Zundert, Van der Linden