Een jaar corona: Martijn Zweistra (35)

Precies één jaar geleden, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, spraken we voor de serie ‘de andere helden van Quick Boys’ met Martijn Zweistra (35). Hij werkt als IC-verpleegkundige in het LUMC en maakte van dichtbij de gevolgen mee van de plotselinge toestroom aan patiënten. Martijn, Quick Boyzer in hart en nieren, blikt exclusief op onze site terug op de roerige twaalf maanden die hij achter de rug heeft. “Het was en is een heftige tijd.”

“In maart en april vorig jaar draaiden we op zo’n 400% van ons kunnen, waarbij we echt tegen ‘code zwart’ aanzaten”, zo herinnert Martijn zich van de begintijd van de crisis. “Gelukkig hebben we dat scenario hierna niet meer mee hoeven maken. Toch werken we nog altijd boven onze capaciteit, nu zo’n 150-175%. Dit is al een aantal maanden redelijk stabiel. Wij worden geholpen door afdelingsverpleegkundigen en er zijn veel IC-verpleegkundigen in opleiding. Maar dat is een leertraject van twee jaar, bovenop de basisopleiding verpleegkunde van vier jaar, dus het duurt even voor zij kunnen functioneren als gediplomeerde IC-verpleegkundigen. Bovendien moeten ze ook begeleid worden, waar door de druk op de IC nu weinig tijd voor is. Zelf geef ik ook les aan nieuwe studenten, wat nu veelal via Zoom gaat. Nee, we zijn zeker nog niet terug op het normale niveau.”

“Wel weten we inmiddels meer over het ziekteverloop. Bij de ‘eerste golf’ hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Door studies en contact met diverse andere ziekenhuizen is de behandeling nu verbeterd. De ligduur is daardoor iets korter geworden, en er overlijden wat minder mensen. Toch zie ik nog veel trieste gevallen voorbij komen. Zo was er vorig jaar een man met kinderen van 6 en 9 jaar, die nog nooit ziek was geweest. We deden er alles aan om hem te redden, maar uiteindelijk moesten deze kinderen afscheid nemen van hun vader. Zijn longen waren te zeer aangetast om hier nog uit te kunnen komen. Ook was er een man die in één week tijd zijn vader, moeder, oom en tante verloor. Gebeurtenissen als deze blijven voor ons aangrijpend.”

Martijn links als supporter en rechts aan het begin van de coronapandemie (maart 2020).

Gelukkig kan Martijn ook wat ‘mooie’ verhalen vertellen. “Een man die er echt heel slecht aan toe was, wist toch van de IC te komen. Hij gaf ons hele team een kerstcadeau, als dank voor onze inzet. En een andere man was directeur van een groot bedrijf. Nadat hij hier op de IC had gelegen, besloot hij zijn bedrijf te verkopen om van het leven te gaan genieten. Dat is wel bijzonder om te horen.”

De roep om versoepeling van coronamaatregelen is groeiend. Martijn begrijpt dat, maar denkt dat we toch nog even moeten volhouden. “Richting de zomer hopen we te kunnen afbouwen, als een groot deel van de bevolking gevaccineerd is. Nu wordt reguliere zorg helaas nog altijd opgeschort, waaronder ook oncologische operaties. Dat heeft een grote impact voor mensen die eigenlijk niet kunnen wachten op een operatie. Er is nu echter simpelweg onvoldoende plek op de IC om alles door te laten lopen.” Daarnaast heeft Martijn nog een belangrijke tip voor iedereen: “Beweeg, sport en eet gezond! Het is inmiddels immers wel algemeen bekend dat de meeste patiënten op de IC kampen met overgewicht of obesitas.”

Ook voor Martijn persoonlijk is het een zwaar jaar geweest. “Het was en is een heftige tijd, met veel overwerken en drukke diensten. Dat vergt een hoop energie. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld mensen in de thuiszorg, wijkverpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingstehuizen: zij zijn eveneens keihard aan het werk voor mensen met corona. Als IC-verpleegkundigen zijn wij relatief vaak op het nieuws, maar ook deze andere zorgverleners verdienen waardering voor het harde werk buiten het ziekenhuis.”

Tot slot hebben we het nog even over het voetbal. “De afgelopen maanden kon de jeugd gelukkig doorvoetballen en stond ik als jeugdtrainer langs het veld bij het team van mijn zoontje”, zo vertelt Martijn. “Het is echt een uitlaatklep voor de kinderen, die in de eerste golf ook thuiszaten. Zoals ik al zei: sporten en bewegen is alleen maar goed, dus het is fijn dat dit door heeft kunnen gaan. Dat is ook een compliment waard voor de organisatie van het jeugdbestuur, die onder meer een wintertoernooi heeft opgezet. Ook kijk ik uit naar de wedstrijden van Quick Boys 1 in de Regiocup, en als Tifosi QB zijn we achter de schermen druk bezig met volgend seizoen. We hebben alweer een aantal toffe ideeën waar aan gewerkt wordt. Wat mij betreft mag het voetbal morgen weer beginnen!”

Ook na één jaar corona is het verre van rustig op de IC (maart 2021)

DISCLAIMER: Niets uit dit interview mag zonder toestemming gedeeld worden via andere media dan de officiële kanalen van K.v.v. Quick Boys. Voor eventuele mediaverzoeken kan contact worden opgenomen met Lennart van der Plas via lennartvanderplas@quickboys.nl.