Gastcolumn: Jaap Sip

Erelid Jaap Sip schrijft deze en volgende week een gastcolumn voor onze website. In zijn eerste column gaat hij in op het stoppen van het amateurvoetbalplatform Voetbal op Zaterdag.

“Al sinds half maart wordt er niet meer gevoetbald en wachten we af wanneer de bal weer officieel zal gaan rollen. Het betekent echter niet dat er niets gebeurd in ons voetbalwereldje. Een van die gebeurtenissen is de mededeling dat volgende week de website van Voetbal op Zaterdag uit de lucht gaat. Een beslissing, die mij als rechtgeaarde zaterdag(middag)amateur pijn doet. Het betekent opnieuw een verdere afbrokkeling van het zaterdagamateurvoetbalbolwerk.

Ik kan mij nog herinneren dat in de vorige eeuw liefst drie regionale dagbladen, te weten het Leidsch Dagblad, de Nieuwe Leidsche Courant en de Leidse Courant, op maandag met vele pagina’s over het zaterdag(middag)amateurvoetbal schreven, terwijl ook het landelijke dagblad Trouw uit haar voegen barstte met nieuws en wedstrijdverslagen over het zaterdagamateurvoetbal. Op dit moment verschijnt van dit viertal alleen nog het Leidsch Dagblad en denken wij met weemoed aan de ooit vermaarde sportverslaggevers als ‘godfather’ Ruud Paauw, Rob Onderwater, Jaap Visser, Gert-Jan Onvlee, Herman Poos, Rob van der Zanden, Robbert Minkhorst, Hielke Biemond, etc., etc. Bijna allen leverden overigens ook een bijdrage aan ons jubileumboek.

Ook op de radio was NCRV-Zaterdagsport op zaterdagmiddag van 4 tot 6 uur een goed beluisterd programma met onder andere de verslaggevers Ron de Rijk en Jaap Bax. Laatstgenoemde schreef onder andere in ons 75-jarig jubileumboek het volgende: “Op 30 november was ik de eerste maal op Nieuw Zuid. Als de dag van gisteren herinner ik me de gevoelens van verbazing en bewondering over de unieke situering, een voetbalveld in de duinpan. Toen heb ik voor mijzelf uitgemaakt dat ik op het mooiste voetbalveld van Nederland stond.

Het radioprogramma is allang uit de ether en nu verdwijnt ook nog eens de veelbezochte website Voetbal op Zaterdag. Vanaf 2003 zorgde Aad van der Graaf en zijn medewerkers dat alles over het zaterdagamateurvoetbal werd gepubliceerd. Hoogtepunt was altijd de zaterdag met alle informatie: uitslagen en verslagen over de Tweede/Derde Divisie en hoofdklassen. Om financiële redenen wordt nu de stekker eruit getrokken en verliezen we weer een brokje media-aandacht omtrent het zaterdagamateurvoetbal.
Bijzonder spijtig, maar langs deze weg een welgemeend dankwoord aan Aad van der Graaf (en overgebleven medewerkers), die ons ruim zeventien jaar lang met zoveel inzet hebben voorzien van alles wat met het zaterdagamateurvoetbal te maken heeft.”