Het onbetwiste verdedigingsduo aan het woord

In de uitwedstrijd bij Zwaluwen van vorig seizoen, op zaterdag 10 oktober (0-4 winst), werd een nieuw duo geboren. Dennis van der Plas nam als debutant achterin de plek in van de geblesseerde Gerard Aafjes, naast de andere centrale verdediger Anthony Bentem. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk in het veld. Vorig seizoen bleven Dennis en Anthony zelfs het gehele seizoen ongeslagen. Tijd voor een gesprek met het onbetwiste verdedigingsduo.

Een nieuw seizoen

Het seizoen is inmiddels drie wedstrijden onderweg. Ondanks dat Quick Boys nog niet geweldig presteert, met drie punten uit de eerste drie wedstrijden, is Anthony Bentem tevreden over de vooruitgang die het elftal boekt: “Het was in het begin wel even aankijken. We kregen te maken met nieuwe tegenstanders en een hoger niveau. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken over de start. Je hebt al twee tegenstanders (FC Lisse en ONS Boso Sneek, red.) gehad die vorig seizoen in de Topklasse speelden. Helaas verloren we van Lisse, maar we zijn zeker niet weggespeeld. Met een beetje geluk had je er daar ook meer uit kunnen halen. Ik denk dat dat wel positief is. In de toekomst kan het eigenlijk alleen nog maar beter worden en kunnen we dit soort tegenstanders wel pakken. Daar ben ik van overtuigd.
Dennis van der Plas knikt instemmend toe: “We hebben de wedstrijden tot nu toe voetballend nog niet heel goed uitgespeeld. Er liggen bij ons nog wel kansen om daarin te verbeteren. Als dat lukt, gaan we deze wedstrijden gewoon winnen.”

KNVB Beker
In de laatste voorronde, en voor Quick Boys de eerste wedstrijd in het toernooi, werd Quick Boys uitgeschakeld in de KNVB Beker. Thuis tegen IJsselmeervogels werd het na twee late goals 0-2. Dat het aan het eind misging, had volgens Anthony vooral met scherpte te maken: “In de eerste helft vond ik dat het wel prima stond. Volgens mij gaven we daar maar een half kansje weg. Maar ja, je merkt gewoon dat het tegen dit soort tegenstanders mis kan gaan als je even verkeerd staat. IJsselmeervogels heeft spelers die dat afstraffen. Vorig seizoen tegen een tegenstander als Heinenoord kon je je wel eens een foutje permitteren. De spelers daar zagen het gaatje dan vaak niet. Voor ons is het wat dat betreft ook wennen. Het is nu gewoon een niveautje hoger. Elke kans die je weggeeft is bijna een doelpunt. Op dit niveau moet je scherper zijn en eigenlijk zo min mogelijk weggeven.”

Het duo

Inmiddels spelen Anthony en Dennis al bijna een jaar samen achterin. Zouden de relatief zwaardere wedstrijden van dit seizoen het duo ook sterker maken? Anthony: “Ik denk dat het Dennis en mij niet zoveel uitmaakt tegen wie we spelen. Dat gevoel heb ik in ieder geval altijd. Wij zijn samen toch wel een moeilijk verslaanbaar duo. De meeste spitsen hebben het lastig tegen ons, ook omdat we elkaar goed aanvoelen. Voor ons maakt het geen eens meer zoveel uit tegen welke spits we spelen. Zo zie ik het in ieder geval. Voor mijn part zetten ze iemand uit de Eredivisie neer.”
Dennis beaamt de lezing van Anthony: “Ik maak me er ook niet zo druk om tegen wie we spelen. Je merkt nu wel dat je in deze wedstrijden geen foutjes meer kunt maken. Maar met Anthony voelt het vertrouwd aan.”

Het seizoen van Dennis ‘The Unbeatable’ van der Plas

Voordat Dennis zijn officiële debuut maakte bij Zwaluwen, speelde hij vooral zijn wedstrijden in het tweede. Uiteindelijk maakte hij als 21-jarige zijn debuut. De trainerswissel vorig seizoen – Jan Zoutman volgde Ted Verdonkschot op – was voor hem een teken er vol voor te gaan: “Het scheelde wel dat er een nieuwe trainer kwam. Daardoor had ik wel weer een beetje een gevoel van ‘wie weet kan het nu wel’. Dat ik in de voorbereiding al mijn minuten mocht maken, en ik uiteindelijk de kans kreeg tegen Zwaluwen, is natuurlijk top.”
Jan Zoutman verraste velen met zijn keuze voor Dennis. Zo had hij ook voor de meer ervaren Mike Ruijter kunnen kiezen. Het signaal dat Dennis kreeg, was dan ook heel positief: “De trainer liet zien dat hij het wel gewoon aandurft met een jonge speler. Hij had ook kunnen kiezen voor iemand die al een paar jaar ervaring heeft en weet hoe het spelletje werkt. Maar hij koos toch voor mij.”
Anthony Bentem merkte geen druk bij ijskonijn Dennis in zijn debuutwedstrijd en daarna: “Volgens mij voelt die jongen helemaal niks! Het is echt ongelooflijk, haha.” Dennis: “Mijn debuutwedstrijd bij Zwaluwen ging lekker, en we speelden goed. Het scheelt natuurlijk ook dat het elftal net begon te draaien toen ik erin kwam.”



De meeste speelminuten

Anthony Bentem speelde vorig seizoen elke minuut in de competitie. Een ongekend statistiek. “Normaal heb je natuurlijk wel een schorsing te pakken. Maar in het afgelopen seizoen is dat allemaal goed gegaan, ook de laatste wedstrijden waarin ik op scherp stond.” De samenwerking met de trainer gaat volgens Anthony dan ook prima: “In zijn systeem en zijn manier van denken over voetbal kan ik me goed vinden. Het ligt me ook wel, bijvoorbeeld zijn manier van opbouwen. Het past goed bij mijn stijl, dus in dat opzicht voel ik me prima onder hem.”

Dennis’ speelminuten
Naast Anthony maakte ook Dennis veel speelminuten. Na zijn debuut tegen Zwaluwen speelde hij alle competitiewedstrijden. Hij is dan ook niet meer weg te denken uit de basiself. “Dat is natuurlijk mooi. Zolang het goed gaat, weet je dat je een grote kans hebt dat je erin blijft staan. Dat het vorige seizoen uiteindelijk zo goed verliep is top.”
Toch had hij bijna een wedstrijd moeten missen. Thuis tegen FC Rijnvogels, begin november (3-0 winst) kreeg hij geel in de eerste helft. Omdat hij vlak voor rust na een overtreding tegen zijn tweede gele kaart aan zat, vroeg Jan Zoutman hem in de rust of hij een wissel wilde. Dennis twijfelde niet: “Ik heb het met de trainer overlegd. Hij vroeg of ik het aankon om de wedstrijd uit te spelen. Ik had het gevoel dat het wel kon, en hij gelukkig ook. Vanuit daar ben ik verder gegaan en heb ik er in de wedstrijd niet meer over nagedacht. Achterin stond het die wedstrijd ook goed, dus ik hoefde ook geen fout meer te maken. Sowieso denk ik dat geen enkele speler zich wel zou willen laten wisselen.” De Eredivisieliefhebber zag afgelopen week dat dat soms wel verstandig is, toen Bacuna van FC Groningen in de wedstrijd bij PSV al na een half uur zijn tweede gele kaart kreeg. Voor Dennis liep de wedstrijd tegen FC Rijnvogels gelukkig wel goed af.

Beloftenteams

Sinds dit seizoen speelt Quick Boys ook tegen beloftenteams. Niet iedereen is blij met de nieuwe voetbalpiramide. Dennis van der Plas maakt het niet heel veel uit wie de tegenstanders zijn, maar Anthony Bentem is geen fan: “De beloftenteams spelen vaak meer een tactisch spelletje. Zij willen graag blijven voetballen en nemen dezelfde speelstijl aan als het eerste. Bij amateurclubs wordt eerder de lange bal gespeeld als het even niet gaat. Het is anders voetballen dan tegen een amateurploeg vind ik. Afgelopen zaterdag bij Jong FC Volendam (1-0 verlies, red.) merkte je al gauw dat ze fysiek werden afgetroefd toen we de beuk erin gooiden. Dan krijgen ze het gewoon lastig.”

Steun
Tot slot nog eenmaal terugkomend op het vorig seizoen. Sinds de wedstrijd bij Zwaluwen en het gesprek dat vlak voor die wedstrijd gevoerd werd tussen enkele spelers en een afvaardiging vanuit de supporters, lijkt de negativiteit meer naar de achtergrond te zijn verdwenen. De sfeer in de wedstrijden dit seizoen tot nog toe was vaak groots. Anthony, bezig aan zijn derde seizoen, beaamt dat: “Het ging natuurlijk slecht toen ik hier kwam. Het was in dat seizoen (2014-2015, red.) ook gewoon matig. Je merkte dat supporters kritisch waren. Maar sinds dat gesprek vorig seizoen is het prima gegaan. We worden vol gesteund, ook als het even wat minder gaat. Er was altijd al waardering, maar dat is er nu nog meer gekomen.”
Voor Dennis is negativiteit een begrip wat niet in zijn woordenboek voorkomt. Sinds zijn debuut is het eigenlijk alleen maar positief. Dennis vat dat kort, maar heel krachtig samen: “Houden zo!”

Geef een antwoord